Wartości odżywcze i właściwości kiszonej kapusty
Kiszona kapusta – wartości i właściwości terapeutyczne. Przepisy na lecznicze zastosowanie kiszonej kapusty i soku z kiszonej kapusty
Jakie wartości odżywcze i właściwości zdrowotne ma kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty? Terapeutyczne przepisy z kiszoną kapustą i sokiem z kiszonej kapusty na wzdęcia, na zaparcia, na hemoroidy, na pasożyty w układzie pokarmowym, w profilaktyce zapalenia ścian żołądka i wrzodów żołądka, w zapobieganiu miażdżycy, na bezsenność, na zgagę, na kaca, na normalizacje pracy żołądka i jelit… Przeciwwskazania do spożywania kiszonej kapusty.
Kiszona kapusta zawiera mnóstwo minerałów (m.in. mangan, selen, wapń, potas, siarkę, cynk, żelazo) i witamin (głównie witaminy A, C, E, K, PP oraz witaminy z grupy B). Porcja kapusty kiszonej o wadze 20 dag pokrywa połowę dziennego zapotrzebowanie organizmu na witaminę C.
Niepełna szklanka, czyli 200 ml kiszonej kapusty zawiera około 2 mg żelaza. Zawarta w niej witamina B6 wspomaga trawienie białek, dlatego kiszoną kapustę podaje się do mięsnych dań.
Kiszona kapusta jest bogata w błonnik pokarmowy i kwas mlekowy. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonkach przyspieszają trawienie pokarmu w jelitach, likwidują zaparcia, pomagają przywrócić prawidłową florę w jelitach, uszkodzoną przez antybiotyki i przemysłowo przetworzoną żywność, wzmacniają odporność organizmu. Poprawa stanu jelit wpływa na zwiększenie odporności całego organizmu i jego regenerację. Kisi się głównie warzywa – kapustę, ogórki, buraki, marchew, cebulę, czosnek, cukinię, pomidory i paprykę, lecz również owoce – jabłka, gruszki i śliwki.
Surowa kiszona kapusta leczy zaparcia, nawet astmę oskrzelową. Zaleca się jej spożywanie cukrzykom surówek z kiszoną kapustą, aby obniżyć poziom glukozy we krwi. Sok z kiszonej kapusty rozcieńczony wodą poprawia apetyt, wzmacnia organizm, oczyszcza go z bakterii i innych patogenów (np. drożdżaków, lamblii, bakterii E. coli), ma działanie antynowotworowe, wzmacnia błony śluzowe żołądka, poprawia pracę wątroby, dróg żółciowych i trzustki. Poza tym pomaga pozbyć się zgagi, jest doskonałym domowym lekiem na kaca. Zmieszany z sokiem pomidorowym stosowany jest przy biegunce. Sokiem z kiszonej kapusty smaruje się zmienioną chorobowo skórę (np. zaatakowaną przez liszajca).
Porcja kiszonej kapusty o wadze 10 dag zawiera ledwie 20 kcal, mimo to surówka z kiszonek kapusty jest sycąca za względu na dużą ilość błonnika. Dlatego też pomaga utrzymać szczupłą sylwetkę. Poza tym jest łatwiej strawna niż surowa kapusta.
Bakterie kwasu mlekowego wspomagające zdrowe procesy fermentacji żywią się cukrami, dlatego do kiszenia powinno się wybierać późne odmiany kapusty. Kapusta kiszona traci jednak swoje właściwości lecznicze i witaminy pod wpływem tlenu, dlatego powinna być przechowywana w zamkniętych pojemnikach. Kapusta przepakowywana do woreczków jest mniej wartościowa (najmniej wartościowa jest kiszona kapusta pasteryzowana, w której zniszczone zostały bakterie kwasu mlekowego i witaminy). Najwartościowsza jest kapusta długo kiszona w zamkniętej beczce (przez min. 3 miesiące), kupowana na wagę. W zimie i wiosną zaleca się częste jej spożywanie w postaci surówek. Jeżeli musimy gotować kapustę, to tylko w niewielkiej ilości wody, w której rozpuszczają się jej cenne składniki – witamina C i kwas foliowy. Do ugotowania pół kilo kapusty wystarczą 2 filiżanki wody.
Przeciwwskazaniem do spożywania kiszonej kapusty są choroby żołądkowo-jelitowe w ostrym stadium, nadkwasota, występowanie kamieni żółciowych, zapalenie trzustki, choroby wątroby, choroby tarczycy. Ostrożność powinny zachować osoby z nadciśnieniem (ze względu na sporą ilość soli w kiszonce), alergią i nadwrażliwością – kiszona kapusta powoduje wzrost poziomu histaminy w organizmie. Spożywanie kiszonej kapusty w chorobach nerek powinno być najpierw skonsultowane z lekarzem ze względu na wysoką zawartość sodu.
Nie powinno się mylić naturalnie kiszonej kapusty z kwaszoną, która jest konserwowana octem i nie posiada cennych właściwości kiszonej kapusty.
Kiszona kapusta i z sok z kiszonej kapusty: przepisy zdrowotne i lecznicze
Kiszona kapusta w zapobieganiu zapalenia błon śluzowych żołądka
Przez przynajmniej 3 tygodnie spożywać codziennie spodeczek kiszonej kapusty z olejem do sałatek lub oliwą.
Kiszona kapusta w leczeniu astmy oskrzelowej
Spożywać codziennie do 0,5 kg kapusty kiszonej zmieszanej z 20 dag cebuli i 5 dag czosnku.
Kiszona kapusta na zgagę w ciąży
Aby pozbyć się zgagi zaleca się wypicie 2 łyżek soku z kiszonej kapusty krótko przed posiłkiem.
Kiszona kapusta w leczeniu hemoroidów
Zaleca się pić szklankę soku z kiszonej kapusty 1-2 razy dziennie.
Kiszona kapusta w leczeniu zaburzeń erekcji
Zaleca się spożywać codziennie co najmniej 30 dag kiszonej kapusty z olejem jadalnym.
Kiszona kapusta i sok z kiszonej kapusty dla usunięcia pasożytów układu pokarmowego
Aby usunąć glisty zaleca się pić 100 ml soku na 30 minut przed jedzeniem. Powinno się również jeść 10 dag-20 dag kiszonej kapusty 2-3 razy dziennie podczas posiłków.
Aby usunąć tasiemca z układu pokarmowego zaleca się pić pól litra soku do obiadu przez 20-30 dni.
Sok z kiszonej kapusty i kiszona kapusta w leczeniu i zapobieganiu miażdżycy
W leczeniu i zapobieganiu miażdżycy zaleca się pić 0,5-1 szklanki soku 3 razy dziennie na 20 minut przed posiłkami. Ponadto warto jeść regularnie surówki ze świeżej i kiszonej kapusty.
Sok i kiszona kapusta dla normalizacji pracy jelit i żołądka
Spożywać po 100-150 ml soku z kiszonek kapusty 3-4 razy dziennie. Dzieciom podawać sok rozcieńczony przegotowaną wodą w stosunku 1:1.
Często jeść surówki zawierające kiszoną kapustę.
Sok z kiszonej kapusty na wzdęcia
Wypijać 2-3 razy dziennie po 100 ml soku z kiszonej kapusty.
Sok z kiszonej kapusty na zaparcia
Lekko podgrzany sok z kiszonej kapusty jest doskonałym środkiem przeczyszczającym. Pić 3 razy dziennie po pół szklanki lekko ciepłego soku.
Sok z kiszonej kapusty na stany zapalne jamy ustnej i gardła
Płukać jamę ustną, gardło sokiem z kiszonej kapusty rozcieńczonym ciepłą wodą w stosunku 1:1. Jeśli sok jest gorzkawy podgrzać go temperatury 50°C. Pic wielokrotnie w ciągu dnia po 3 łyżki soku.
Sok z kiszonej kapusty na bezsenność
Przed snem wypijać 100 ml soku.
Sok z kiszonej kapusty na kaca
Przygotować koktajl z 3 szklanek soku z kapusty, 10 dag mielonej cebuli, łyżeczki koncentratu pomidorowego (lub sosu pomidorowego), przyprawić pieprzem, cukrem, solą do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Wypić w ciągu dnia w porcjach po 0,5 szklanki koktajlu. Można go rozcieńczyć przegotowaną wodą w stosunku 1: 1.
Przepisy na zdrowe surówki z kiszonej kapusty można znaleźć w artykule Wzmacniające surówki z kiszonej kapusty.
Rady jak kisić kapustę, jak długo przechowywać świeżą kiszoną kapustę, jak ją mrozić i pasteryzować są zawarte w artykule Kiszenie kapusty w domu cz.1.
Rady jak kisić kapustę w małych naczyniach i przepisy na kiszoną kapustę tradycyjną, z przyprawami, z jabłkami, z białym winem, z żurawiną można znaleźć w artykule Kiszenie kapusty w domu cz. 2.
Zakisiłem kapustę w słoikach ,jest świetna. Dzięki za przepisy
W tym roku zakisiłem kapustę w słoikach, wyszło przepisowo