Domowe mleko migdałowe i zdrowy domowy koktajl białkowy

Dlaczego warto pić mleko migdałowe?


Rady jak zrobić mleko migdałowe w domu. Przepisy kulinarne na zdrowy koktajl białkowy z mlekiem migdałowym, owocami, sokiem…
Mleko_z_migdalowMleko migdałowe, jest produktem roślinnym wytwarzanym ze zmielonych migdałów. Jest bogate w witaminy z grupy B, E i PP, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, mangan, miedź, białko roślinne, nienasycone kwasy tłuszczowe.
W przeciwieństwie do krowiego mleka nie zawiera laktozy, kazeiny, ani cholesterolu. Ma też mniej węglowodanów, cukru i kalorii, jest odpowiednie dla cukrzyków.
Migdały mają działanie alkalizujące, dlatego mleczko migdałowe z nich może być bezpiecznie pite przy wrzodach i nadkwasocie. Do mleka migdałowego można dodać świeże owoce lub sok z warzyw i uzyskać bogatszy w składniki i smak domowy koktajl białkowy.

Mleko z migdałów może wywołać reakcje alergiczne szczególnie u osób uczulonych na orzechy.

Przepis na domowe mleko migdałowe
Składniki (na 500 ml mleczka migdałowego)
7 dag migdałów, czyli ok. pół szklanki o pojemności 250 ml
2 szklanki przegotowanej letniej wody
blender, sitko, gaza, pojemnik (3/4 l), ew. płócienny ręcznik
Migdały ze skórką  zalać niepełną szklanką wrzącej wody, aby pozbyć się skórki*. Po 10-15 minutach przecedzić przez sitko, migdały zalać zimną wodą. Po kilku minutach wyłożyć je na czysty płócienny ręcznik i zetrzeć nim skórki. Migdały w małym pojemniku zalać chłodną przegotowaną wodą i odstawić na 10-12 godzin. Po tym czasie migdały trzeba wypłukać pod bieżącą wodą, następnie zalać je 2 szklankami przegotowanej letniej wody i mielić blenderem o mocnym silniku przez 3-5 minut. Przygotować pojemnik o pojemności przynajmniej 3/4 litra. Uzyskane mleko wlewać powoli przez sitko wyłożone czystą gazą złożoną kilkakrotnie (można wykorzystać nieużywana pieluszkę jeśli gaza jest zbyt rzadka). Na koniec zdjąć gazę z sitka, zwinąć ją i rękami wycisnąć resztki mleka. Tak przygotowane mleko migdałowe ma rzadką konsystencję. Można je przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 dni, a pozostałe zmielone migdały wykorzystać do deseru z mlekiem albo do peelingu.
*Można zrezygnować ze zdejmowania skórek i zacząć od moczenia migdałów w letniej wodzie, jednak trzeba wiedzieć, że substancje zawarte w skórce znacznie ograniczają przyswajanie składników zawartych w migdałach.



Dobrze smakuje w połączeniu z delikatnym miodem, zmielonymi suszonymi owocami (daktylami, figami, morelami). Mleko migdałowe można zmieszać z sokiem owocowym czy warzywnym i uzyskać witaminizujący i wzmacniający napój, doskonały dla osób osłabionych fizycznie i psychicznie, kobiet w ciąży, dzieci i alergików.

Przepisy kulinarne na koktajle białkowe z mleka migdałowego, owoców, soków i ziół

 

Owoce wymyć, wyjąć pestki. Warzywa wyszorować, obrać. Pokroić, połączyć z podanymi składnikami i zmielić w blenderze. Owoce można zastąpić świeżym sokiem.

Koktajl białkowy  z mleka migdałowego z marchewką
100 ml mleczka migdałowego
100 ml soku ze słodkiej marchewki
sok z połowy pomarańczy lub słodkiego jabłka

Koktajl białkowy z mleka migdałowego z brzoskwinią
150 ml mleczka migdałowego
dojrzała brzoskwinia
listek mięty

Koktajl białkowy  z mleka migdałowego z morelami
150 ml mleka z migdałów
2 miękkie dojrzałe morele
łyżka soku z cytryny

Koktajl białkowy  z mleka z migdałów z daktylami
150 ml mleka migdałowego
3 mielone daktyle
łyżka soku z cytryny

Koktajl białkowy  z mleka migdałowego z figą
150 ml mleczka migdałowego
świeża figa
sok z pomarańczy

Koktajl białkowy z mleczka migdałowego z czarną porzeczką, witaminizujący
150 ml mleka migdałowego
pół szklanki owoców czarnej porzeczki
sok z pomarańczy
ew. kilka listków tymianku

Koktajl białkowy z mleka migdałowego i soków owocowych, orzeźwiający
100 ml mleczka migdałowego
50 ml soku jabłkowego
50 ml soku z grejpfruta
listek mięty

Napoje z dodatkiem soku z rzodkwi lub kapusty z czosnkiem nie tylko dostarczają witaminy i minerały, lecz również podnoszą odporność organizmu.

Koktajl białkowy z mleka migdałowego, witaminizujący, wzmacniający odporność
100 ml mleczka migdałowego
100 ml soku pomarańczowego
łyżka soku z cytryny
5 łyżek soku z kapusty

ząbek zmiażdżonego czosnku
płynny miód do smaku

Koktajl białkowy z mleka migdałowego na ostro, wzmacniający odporność
100 ml mleka migdałowego
50 ml soku jabłkowego
50 ml sok z rzodkwi
łyżka soku z cytryny
płynny miód do smaku

Koktajl białkowy z mleka migdałowego, owoców, soku i zioł, witaminizujący
10 dużych migdałów bez skórki
3 suszone w słońcu morele
3 suszone daktyle
2 łyżki nasion słonecznika
szklanka soku jabłkowego lub ananasowego
kilka łodyg natki pietruszki
kilka liści szpinaku lub młodych buraków
Morele, daktyle, migdały i słonecznik zalać na noc szklanką przegotowanej wody. Następnego dnia do mieszanki wlać sok, dodać świeże listki i zmielić blenderem. Wypić od razu.

Przepisy na inne napoje z dodatkiem owoców, warzyw i soków z nich na stronie Napoje.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *