Ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki pieczone w piekarniku


Rady jak upiec ziemniaki w piekarniku. Przepisy na ziemniaki pieczone w całości, ziemniaki w mundurkach, ziemniaki faszerowane, a jak piec ziemniaki pokrojone w plastry czy w kliny? Jak piec ziemniaki na blasze do pieczenia, w naczyniu do zapiekania, w rękawie do pieczenia, w folii aluminiowej? Jak zapiekać gotowane ziemniaki? Jak długo piec ziemniaki? Czas pieczenia i temperatura pieczenia ziemniaków w piekarniku, na blasze, w naczyniu do zapiekania, w folii, w rękawie…
Wybiera się ziemniaki podobnej wielkości, najlepiej owalne, bez uszkodzeń, plam i kiełków. Ziemniaki trzeba wypłukać i dokładnie oczyścić szczotką, zwłaszcza, jeśli mają być pieczone w skórce. Koniecznie wyciąć oczka. Przed pieczeniem całe ziemniaki można krótko podgotować, aby skrócić czas pieczenia. Przed pieczeniem ziemniaki przyprawia się solą i pieprzem, wkłada do całkowicie rozgrzanego piekarnika. Do pieczenia w mundurkach najlepiej nadają się wczesne ziemniaki. Blachę do pieczenia warto wyłożyć papierem do pieczenia – zaoszczędzi nam to jej czyszczenie. O czasie pieczenia ziemniaków decyduje wielkość, kształt, gatunek ziemniaków. Ziemniak jest upieczony jeśli widelec miękko w niego wchodzi. Pod koniec pieczenia ziemniaki można polać śmietaną, keczupem czy majonezem. Na każdego średniego ziemniaka nakłada się łyżeczkę ulubionego dodatku. Pieczone ziemniaki można podawać z masłem, posypać mielonym czosnkiem, świeżymi ziołami: koperkiem, szczypiorkiem, bazylią, estragonem, majerankiem, tymiankiem, rozmarynem, kolendrą, papryką, curry, kminkiem. 

Pieczone ziemniaki w mundurkach. Jak długo piec ziemniaki w mundurkach?
Wybrać ziemniaki bez oczek. Włączyć piekarnik. Małe młode ziemniaki wymyć w letniej wodzie, dokładnie wyczyścić szczotką, uważając, żeby jej nie uszkodzić. Ziemniaki wypłukać. Każdy przekłuć nożem, aby lepiej się upiekły. Blachę do pieczenia posmarować cienką warstwą oleju lub masła albo wyłożyć papierem do pieczenia. Ziemniaki wyłożyć na blachę i wsunąć ją do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Ziemniaki w mundurkach piec w piekarniku przez około 40 minut. 

Jak piec ziemniaki pokrojowe w plastry, ziemniaczane kliny i połówki ziemniaków? 
Ziemniaki dokładnie wyczyścić i wymyć, obrać lub zeskrobać skórkę, opłukać. Pokroić na 4-8 plastrów, włożyć do garnka z zimną osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować 3 minuty. Wodę odlać, ziemniaki powinny lekko ostygnąć, aby można je było pokroić. Włączyć piekarnik. Blachę do pieczenia posmarować cienko olejem lub masłem, albo wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć pokrojone ziemniaki. Ziemniaki posolić, popieprzyć do smaku.  Blachę wsunąć do piekarnika rozgrzanego do temp 180°C. Plastry ziemniaczane piec w piekarniku najpierw przez 20 minut, ziemniaczane kliny przez 30 minut, a połówki ziemniaków przez 35 minut. Po tym czasie posypać pokrojonymi ziołami, obsypać tartym serem żółtym lub posmarować cienką warstwą śmietany i zapiekać jeszcze przez 5 minut.

Ziemniaki pieczone w rękawie do pieczenia. Jak długo piec ziemniaki w rękawie do pieczenia?
Plastry lub cząstki ziemniaków przyprawić solą, pieprzem, włożyć do rękawa, zawiązać jeden koniec. Wlać niewielką ilość wody, związać drugi koniec rękawa. Ziemniaki w rękawie ułożyć na blasze do pieczenia, rozpłaszczyć. W rękawie do pieczenia 1 kg ziemniaków upiecze się w piekarniku przez 40 minut, a 1,5 kg  ziemniaków w ciągu godziny.

Pieczone ziemniaki w naczyniu do zapiekania 
Cząstki ziemniaków lub plasterki podobnej wielkości umieścić w naczyniu, przyprawić sola i pieprzem, dodać niewielką ilość oleju i wymieszać. Do naczynia wlać ćwierć szklanki wody. Piekarnik nagrzać do 200°C, umieścić otwarte naczynie na kratce w piekarniku. Ziemniaki w naczyniu do zapiekania piec przez 45-55 minut.

Ziemniaki pieczone w całości w folii aluminiowej. Temperatura pieczenia i czas pieczenia ziemniaków w folii
Włączyć piekarnik. Wybrać młode małe ziemniaki, wyczyścić, oskrobać ostrym nożem, wypłukać. Każdy wysmarować cienką warstwą oleju lub smalcu, posolić, nakłuć nożem i owinąć w folię. Owinięte w folię ziemniaki ułożyć na blasze do pieczenia, wsunąć ją do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Całe ziemniaki w folii aluminiowej piec przez godzinę. 

Jak piec ziemniaki faszerowane w folii aluminiowej? 
Wybrać większe bulwy. Ziemniaki dokładnie wyczyścić, wymyć i obrać. Bulwy przeciąć na pół, w każdej połówce wyciąć środek. Dołek wypełnić farszem, a połówki złożyć i owinąć folią. Do farszu użyć można m.in. mięsa mielonego, żółtego tartego sera, grzybów, wędliny, ziół… Owinięte folią ziemniaki położyć na blasze do pieczenia tak, żeby soki nie wypłynęły podczas pieczenia. Aby skrócić czas pieczenia, przed faszerowaniem ziemniaków mięso mielone podsmażyć, grzyby ugotować, pieczarki poddusić… Wtedy ziemniaki można piec w folii tak jak ziemniaki w całości.

Aby skrócić czas pieczenia, ziemniaki można podgotować przed pieczeniem. Jak długo piec ziemniaki wcześniej podgotowane?

Wczesne ziemniaki podgotowane i zapiekane w folii aluminiowej 
Ziemniaki wymyć i dokładnie wyczyścić. Przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 10 minut. Przecedzić i lekko schłodzić. Włączyć piekarnik. Każdy ziemniak posmarować olejem z solą i ulubionymi ziołami, ciasno owinąć kawałkiem folii. Ułożyć je na kratce tak, aby olej nie wypływał podczas pieczenia ziemniaków. Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200°C. Wcześniej podgotowane całe ziemniaki w folii zapiekać przez 20 minut.

Zapiekane kliny ziemniaczane. Temperatura i czas zapiekania podgotowanych ziemniaków pokrojonych w cząstki 
Młode ziemniaki wyczyścić, wypłukać. Włożyć do garnka z wrzątkiem, doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 15-20 minut. Odlać wodę, ziemniaki zalać zimną, aby je szybko schłodzić. Osuszone pokroić w kliny (6 części), ułożyć na blasze do pieczenia lekko posmarowanej masłem, posypać solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 150°C, ziemniaki zapiekać przez kwadrans. Ziemniaczane kliny są chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.

Rady jak gotować ziemniaki i jak wybrać najlepsze ziemniaki na sałatkę, do gotowania, do pieczenia, do smażenia, do potraw mącznych czy do wypieków można przeczytać w artykule „Gotowanie ziemniaków”.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *