Ciepłe bezmięsne dania
Przepisy na mało pracochłonne bezmięsne dania: makaron z dynią i ziołami, bliny, kluski ziemniaczane z serem, zapiekanka z brokułu i makaronu, ziemniaczana zapiekanka
Makaron z dynią i ziołami
Składniki (4 porcje)
1/2 kg dyni
1 cebula
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/4 l wywaru warzywnego
1 ząbek czosnku
oregano
10 dag makaronu
natka pietruszki do posypania
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować na małym ogniu. Dynię wymyć, obrać, wydrążyć. Miąższ pokroić w kostkę wielkości 3 cm x 3 cm. Cebulę obrać, pokroić drobno. Suchą patelnię rozgrzać, wlać olej. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, dodać dynię, przyprawić papryką i oregano. Dynia powinna lekko się zarumienić. Dolać wywar i gotować 5 minut. Makaron odsączyć na sicie, przełożyć do miski i połączyć ze smażoną dynią. Posypać krojoną natką. Proste, szybkie bezmięsne danie najsmaczniejsze jesienią.
Bliny
Składniki (4 porcje)
20 dag mąki gryczanej
10 dag mąki pszennej uniwersalnej
1 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki ciepłego mleka (38°C)
sól
4 łyżki oleju słonecznikowego
Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka i wymieszać. Wsypać mąkę z solą i zmiksować na puszystą masę. Przykryć i postawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę. Rozgrzać patelnię, wlać olej i nakładać nieduże porcje ciasta. Smażyć krótko pod przykryciem. Przełożyć na drugą stronę, przykryć, zmniejszyć gaz. Bliny podawać na ciepło z serem feta, mlekiem zsiadłym lub kefirem. To mało pracochłonne bezmięsne danie można je też podać z sosem z pieczarek i surówką.
Kluski ziemniaczane z serem
Składniki (4 porcje)
20 dag mąki pszennej razowej
2 jajka
30 dag surowych ziemniaków
10 dag chudego mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
25 dag chudego białego sera
szczypiorek do posypania
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę przesiać do miski, wbić jaja i wlać mleko. Przyprawić i wymieszać mikserem. Dodać tarte ziemniaki, dokładnie połączyć składniki. Uformować niedużej wielkości kulki, wkładać je do wrzącej, lekko osolonej wody i ugotować. Po ugotowaniu odcedzić i wymieszać z pokruszonym serem, posypać szczypiorkiem. Kluski ziemniaczane z serem są pełnowartościowym pożywnym bezmięsnym daniem.
Zapiekanka z brokułu i makaronu
Składniki (3-4 porcje)
20 dag świeżych brokułów
4 łyżki mrożonego groszku
1 marchewka
20 dag kolorowego makaronu
2 jaja
10 dag chudego jogurtu naturalnego
gałka muszkatołowa, pieprz
2 kulki mozzarelli
1 łyżka tartego parmezanu
Makaron wsypać do osolonej wrzącej wody i ugotować al dente. Brokuły wypłukać w ciepłej wodzie, podzielić na różyczki, łodyżki pokroić. Rozgrzać piekarnik. Marchewkę wymyć w ciepłej wodzie, obrać i zetrzeć. Makaron, brokuły i groszek wymieszać dokładnie i umieścić w wysmarowanej masłem formie. Ubić jajka z jogurtem, dodać parmezan, sól, gałkę, pieprz. Masą zalać zapiekankę. Posypać tartym serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec przez 25 minut na złoty kolor. Zapiekanka z brokułu i kolorowego makaronu jest atrakcyjnym nie tyko dla dzieci daniem bezmięsnym.
Ziemniaczana zapiekanka
Składniki (4 porcje)
1 kg ziemniaków
1 l śmietany
1/8 l mleka
3 żółtka
sól kamienna
świeżo zmielony czarny pieprz
tarta gałka muszkatołowa
10 dag startego żółtego sera
natka pietruszki
Zagotować wodę. Ziemniaki wymyć dokładnie, wyszorować, obrać, opłukać. Włożyć do osolonego wrzątku i gotować. Kiedy będą pół miękkie wyjąć, ostudzić i pokroić w cienkie plasterki, przyprawić pieprzem. Włączyć piekarnik. Formę wysmarować masłem, wyłożyć plasterki ziemniaków. Wymieszać dokładnie śmietanę, mleko, żółtka jaj, przyprawić gałką muszkatołową. Polać masą ziemniaki, posypać serem. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C na środkowy poziom i zapiekać przez około 30 minut. Przed podaniem ziemniaczaną zapiekankę posypać pokrojoną natką. Rozgrzewające proste bezmięsne danie na nie tylko na kolację.