Ile waży…
Rady jak obliczyć wagę składników bez wagi kuchennej
Wiele przepisów nie podaje wagi składników lecz ilość w łyżkach stołowych, łyżeczkach, szklankach, filiżankach, kubkach albo w mililitrach… Łyżeczka to popularna jednostka miary, szczególnie w przypadku niewielkich ilości przypraw, esencji, sody, proszku do pieczenia, soli. Podczas pieczenia ważne jest przestrzeganie dokładnych ilości składników, aby wypiekł udał się bez zarzutów. Dlatego pojawiają się pytania „Ile waży…?” albo „Ile to mililitrów?” Podstawowe składniki do wypieków można odmierzyć również bez wagi kuchennej.
Ile mililitrów płynu ma 1 łyżeczka a ile 1 łyżka stołowa?
W przypadku cieczy przeliczenie nie jest takie trudne, ponieważ mililitry są również miarą objętości łyżeczki/łyżki. Obowiązuje następująca zasada – niezależnie od tego, czy użyto wody, mleka czy soku: 1 łyżka stołowa mieści 15 ml płynu, natomiast 1 łyżeczka 5 ml płynu.
Dobra rada: objętość łyżek, szklanek, filiżanek, które mamy w naszych kuchniach różnią się, dlatego warto mieć w szufladzie zestaw miarek kuchennych.
Co oznacza płaska łyżeczka/łyżka stołowa?
Aby uzyskać te miarę należy łyżeczkę/łyżkę stołową raz napełnić i zsunąć z niej nożem składnik wyrównując go do poziomu brzegów.
Co oznacza łyżka czubata/łyżka pełna/łyżka z górką?
Jeśli mówimy o czubatej łyżeczce lub łyżce stołowej, to składnik na łyżce ma małą górkę.
Różne produkty spożywcze mają różną wagę pod względem gęstości i dlatego łyżeczka lub łyżka stołowa danego produktu nie zawsze jest dokładnie tą samą ilością w gramach.
Ile waży? Czyli ile gramów znajduje się w łyżce stołowej, łyżeczce, szklance lub filiżance?
Ile gramów znajduje się w 1 łyżeczce o pojemności 5 ml?
Najważniejsze składniki do pieczenia przelicza się z pełnej łyżeczki na gramy w następujący sposób:
1 łyżeczka cukru waży 7 g
1 łyżeczka cukru, płaska waży 4,5 g
1 łyżeczka cukru pudru waży 5 g
1 łyżeczka cukru pudru, płaska waży 3,5 g
1 łyżeczka cynamonu mielonego waży 3,5 g
1 łyżeczka cynamonu mielonego, płaska waży 2 g
1 łyżeczka dżemu waży 6 g
1 łyżeczka kakao niskotłuszczowego waży 5 g
1 łyżeczka kakao, płaska waży 2 g
1 łyżeczka kaszy manny waży 12 g
1 łyżeczka kawy waży 5 g
1 łyżeczka mąki pełnoziarnistej waży 6 g
1 łyżeczka mąki pszennej tortowej waży 3 g
1 łyżeczka miodu płynnego waży 9 g
1 łyżeczka mleka skondensowanego waży 3 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia waży 3 g – 4 g
1 łyżeczka przyprawy w proszku waży 4 g
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej waży 5 g
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej, płaska waży 3 g
1 łyżeczka soli waży 8 g
1 łyżeczka soli, płaska waży 5 g
1 łyżeczka żelatyny w proszku waży 3 g
Ile gramów… mieści się w łyżce stołowej o pojemności 15 ml?
1 łyżka cukru waży 25 g
1 łyżka cukru, płaska waży 15 g
1 łyżka cukru pudru waży 10 g
1 łyżka dżemu waży 20 g
1 łyżka dżemu, płaska waży 15 g
1 łyżka jogurtu waży 15 g
1 łyżka kakao waży 8 g
1 łyżka kakao z cukrem waży 8 g
1 łyżka kawy waży 15 g
1 łyżka maku mielonego waży 10 g
1 łyżka margaryny płynnej waży 10 g
1 łyżka margaryny płynnej waży 10 g
1 łyżka masła miękkiego waży 10 g
1 łyżka masła stałego waży 15 g
1 łyżka mąki waży 15 g
1 łyżka mąki, płaska waży 10 g
1 łyżka migdałów mielonych waży 10 g
1 łyżka miodu waży 25 g
1 łyżka miodu waży 20 g
1 łyżka miodu, płaska waży 15 g
1 łyżka mleka waży 15 g
1 łyżka oleju waży 10 g
1 łyżka orzechów laskowych mielonych waży 10 g
1 łyżka płatków owsianych waży 8 g
1 łyżka proszku do pieczenia waży 8 – 9 g
1 łyżka przyprawy w proszku waży 12 g
1 łyżka przyprawy w proszku, płaska waży 8 g
1 łyżka rodzynek waży 15 g
1 łyżka serka śmietankowego waży 20 g – 25 g
1 łyżka skrobi kukurydzianej, płaska waży 10 g
1 łyżka skrobi kukurydzianej waży 15 g
1 łyżka soli waży 17 g – 20 g
1 łyżka wiórków kokosowych waży 5 g
1 łyżka wody waży 15 g
Ile gramów… zawiera filiżanka o pojemności 150 ml?
1 filiżanka cukru = 140 g
1 filiżanka cukru pudru = 100 g
1 filiżanka dżemu = 200 g
1 filiżanka kakao niskotłuszczowego w proszku = 80 g – 90 g
1 filiżanka mąki = 100 g
1 filiżanka migdałów mielonych = 70 g
1 filiżanka miodu = 200 g
1 filiżanka orzechów mielonych = 70 g
1 filiżanka płatków owsianych = 70 g
1 filiżanka oleju = 120 g
1 filiżanka płynu np. mleka, maślanki i soku = ok. 150 g
1 filiżanka skrobi kukurydzianej = 85 g
1 filiżanka wiórków kokosowych = 50 g
1 filiżanka wody = 150 g
Ile gramów… zawiera szklanka o pojemności 250 ml?
1 szklanka cukru kryształu waży 200 g – 220 g
1 szklanka jogurtu naturalnego waży 250 g
1 szklanka kakao do pieczenia waży 120 g
1 szklanka maku (mielonego) waży 110 g
1 szklanka maku (suchego) waży 140 g
1 szklanka masła waży 220 g
1 szklanka mąki pszennej tortowej waży 140 g
1 szklanka mąki razowej waży 170 g
1 szklanka migdałów mielonych waży 110 g
1 szklanka miodu waży 320 g – 350 g
1 szklanka mleka waży 255 g
1 szklanka mleka w proszku waży 120 g
1 szklanka orzechów laskowych mielonych waży 110 g
1 szklanka oleju waży 220 g
1 szklanka płatków owsianych waży 100 g
1 szklanka skrobi kukurydzianej waży 130 g
1 szklanka skrobi ziemniaczanej waży 200 g
1 szklanka śmietany waży 250 g (+)
1 szklanka wody waży 250 g
Inne tradycyjne miary kuchenne
Kostka masła
Kostka masła w przepisach kulinarnych waży zawsze 250 g.
Szczypta
Jednostka miary „szczypta” jest zwykle używana do określenia ilości soli, cukru lub przypraw. To ilość mieszcząca się między kciukiem a palcem wskazującym. W przepisać jest czasem podawana „duża szczypta” – to ilość mieszcząca się między kciukiem a palcem wskazującym i środkowym.
Szklanka
Szklanka to zawsze 250 ml cieczy, chyba że w przepisie podana jest konkretna objętość.