Pożywne śniadanie gwarancją zdrowia i energii
Jakich pokarmów i napojów unikać rano?
Złe nawyki żywieniowe szkodzą zdrowiu żołądka, a dobrze dobrane składniki pierwszego śniadania wspierają naszą kondycję fizyczną i umysłową przez wiele godzin.
Napoje, które nie powinny znaleźć się rano na naszym stole:
- mocna herbata,
- kawa, szczególnie z cukrem albo mlekiem (kofeina prowadzi m.in. do odwodnienia organizmu, wypłukiwania wapnia z organizmu, a systematyczne picie kawy może prowadzić do zapalenia błony śluzowej żołądka, wrzodów i osłabienia pracy woreczka żółciowego),
- kupowane soki i napoje smakowe (obfitujące w cukry i zbędne kalorie),
- zimne napoje (upośledzają działanie enzymów i prowadzą do zwężenia naczyń krwionośnych ścian żołądka ograniczając zdolność trawienia i wchłaniania,
- napoje gazowane (dwutlenek węgla drażni ścianki pustego żołądka),
- soki cytrusowe (kwasy osłabiają ściany pustego żołądka),
Jedząc rano pierwsze śniadanie najlepiej zrezygnować z:
- kupowanych ciast i ciastek (powodują apatię i zmęczenie, mogą doprowadzić do stanu zapalnego trzustki),
- białego pieczywa: bułek, tostów, bagietek,
- makaronu (który poza węglowodanami właściwie niczego wartościowego nie dostarcza),
- grzanek przygotowywanych na patelni,
- kiełbas (sycą na krótki czas),
- jogurtów (w pustym żołądku, wszystkie pożyteczne bakterie są zabijane natychmiast w nieprzyjaznym środowisku soku żołądkowego, niskokaloryczny napój dodatkowo wychładza organizm),
- tłustych serów,
- słodkich potraw (nie tylko ciast, lecz również chleba z dżemem), składających się głównie z prostych węglowodanów, po których szybko poczujemy głód,
- resztek z kolacji czy obiadu (kotletów, dań z grilla),
- gotowych mieszanek zbóż typu „muesli”, czy „chrupki śniadaniowe” (często zawierają mało błonnika, ale dużo cukru i sporo tłuszczu),
- gruszek (mają zbyt dużą ilość błonnika),
- pomarańczy (działanie kwasów osłabia śluzówkę żołądka i powoduje wzdęcia),
- bananów (zakłócają równowagę magnezu i wapnia),
- sałatki z pomidorów (szczególnie z puszki),
- czosnku,
- smażonych, pikantnych i słonych dań oraz żywności typu fast food (powodują problemy z układem pokarmowym, szczególnie jeśli są spożywane na czczo).
W ciągu 2-3 godzin po pierwszym śniadaniu trzeba koniecznie zjeść drugie, choćby w formie przekąski, składającej się z sałatek owocowych i warzywnych albo z kanapki z szynką czy serem. Teraz można napić się jogurtu, zjeść banana lub całe jabłko. Po dostarczeniu organizmowi nowej porcji węglowodanów, na obiad spożyjemy tylko niezbędną porcję żywności. Przypomnijmy, że w pierwszej połowie dnia organizm pracuje najbardziej wydajnie, później poziom przemian metabolicznych zaczyna spadać.
Artykuły powiązane:
Jakich pokarmów i napojów unikać rano?
Pożywne pierwsze śniadanie gwarancją zdrowia i energii. Co jeść rano?
Pożywne ciepłe śniadanie z ryżem, kaszą jaglaną, owsianką, jajkami i twarogiem.
Pożywne śniadanie. Szybkie posiłki z mlekiem i twarogiem.
Pożywne śniadanie. Odżywcze i energetyczne napoje.
Śniadanie złagodzi skutki kaca.