Nie zapieraj się!
Proste rady jak zapobiegać zaparciom
Co to jest zaparcie? Jakie są najczęstsze przyczyny zaparć i zwolnienia perystaltyki jelit? Jak zapobiegać zaparciom na co dzień?
Zaparcie jest wtedy, gdy wypróżnienia następują rzadziej niż dwa razy w tygodniu, towarzysza im trudności a nawet ból, bo stolec jest twardy. Jeśli towarzyszą temu inne objawy, takie jak krew lub śluz w stolcu, przeciągający się ból żołądka lub jelit, należy skontaktować się z lekarzem. Zaparcia dotykają większość ludzi. Wiele kobiet doświadcza zaparć w ostatnich dniach miesiączki. Zatwardzenie występują częściej wraz z postępującym starzeniem się organizmu.
Rozróżnia się dwa rodzaje zaparć: spastyczne i atoniczne. Przy zaparciach spastycznych dochodzi do wzdęć skurczów jelit i ich stanów zapalnych. Zaleca się dietę lekkostrawną z ograniczeniem błonnika w surowej postaci. W zaparciach atonicznych dochodzi do zwolnienia perystaltyki jelit, nadmiernego wchłaniania wody w jelicie grubym. Aby zapobiec zagęszczeniom masy kałowej, w tym przypadku stosuje się dietę bogatą w błonnik.
Najczęstsze przyczyny zaparć i zwolnienia perystaltyki jelit:
– zbyt mało błonnika w pokarmie,
– za mało płynów w diecie,
– za mało ruchu,
– lęk i stres,
– zmiany w nawykach żywieniowych,
– niektóre leki, np. żelazo w tabletkach.
Jeśli zaparcia nie są leczone przez długi czas, to w jelitach może powstać stan zapalny. Zaparcia mogą spowodować poważne choroby odbytu.
Jak zapobiegać zaparciom?
1. Jeść więcej błonnika (surowe warzywa, śliwki, figi, morele, chleb z mąki pełnoziarnistej i zawierający ziarna, otręby pszenne, siemię lniane), pić jogurt i naturalną serwatkę. Błonnik nie tylko pozwala treści jelitowej uzyskać gładszą konsystencję, zapewnia również bardziej wyrównany poziom cukru we krwi, wpływa pozytywnie na stężenie lipidów we krwi i pomaga chronić przed rakiem jelita grubego. Błonnik ułatwia wypróżnienia tylko wtedy, gdy jest popijany dużą ilością wody, a jego nadmiar powoduje zatwardzenie treści w jelitach. Powinno się jeść więcej warzyw niż owoców.
2. Pić dużo płynów, szczególnie czystą wodę, regularnie przez cały dzień.
3. Ćwiczyć, masować brzuch, spacerować – wystarczy pół godziny dziennie. Ruch to zdrowie!
4. Starać się regularnie wypróżniać, lecz nigdy nie zmuszać do szybszego wypróżnienia!
5. Unikać pokarmów, powodujących zatwardzenie (biały chleb, wypieki, placki i naleśniki z białej mąki pszennej, biały ryż, duże ilości mleka i czekolady, kakao, kolorowe napoje gazowane, słodycze).
6. Stosować delikatne domowe środki pobudzające trawienie i pracę jelit, głównie zioła i przyprawy. Jeśli nie one pomogą, przyjąć leki przeczyszczające, lecz najpierw powinno się skonsultować z lekarzem lub farmaceutą w aptece.
Artykuły powiązane:
- Ćwiczenia, masaż brzucha i kąpiel nóg pomogą przy zaparciach.
- Świeży sok usunie zaparcie.
- Które napoje pomagają w czasie zaparcia, a których powinno się unikać?
- Domowe sposoby na zaparcia. Pijemy w rytmie dnia.
- Błonnik pomoże przy zaparciach. Przepisy z otrębami pszennymi i siemieniem lnianym.
- Zioła i przyprawy. Delikatne domowe sposoby na bezpieczne usunięcie zaparć.
- Miód z mniszka pomoże na zaparcia.
- Nie zapieraj się!
7. Czarne jagody świeże i suszone regulują pracę jelit