Wielkość porcji ma znaczenie
Znając prawidłową wielkość porcji nie ugotujesz za dużo!
Zestawienie wielkości porcji poszczególnych produktów spożywczych potrzebnych do przygotowania śniadania, obiadu, deseru. Znajomość prawidłowych porcji jest ważna: pieczywo i dodatki, produkty mleczne i nabiał, musli i płatki zbożowe, owoce świeże i suszone, zupa i jej składniki, warzywa i grzyby, ziemniaki i dania ziemniaczane, makaron, ryż, kasze i produkty zbożowe, potrawy mączne, mięso, ryba, sosy, słodkie dodatki i wypieki, lody, napoje…
Mamy tendencję do zjadania wszystkiego, co wyłożono nam na talerz, mimo że jesteśmy już najedzeni. Takie zachowanie jest, nieświadomie, wpajane nam w dzieciństwie. „Trzeba zjeść wszystko z talerza, zmarnuje się!”, albo „Mama tak się napracowała… starała… doceń to!” czy „Dołożę ci, mężczyzna musi zjeść”. Zbyt duże porcje są przyczyną otyłości, za to regularne spożywanie prawidłowych porcji pomaga również schudnąć.
Jedno jest pewne: główny, ciepły posiłek, składający się z ryby lub mięsa, warzyw i dodatku dostarczającego węglowodanów, takiego jak makaron czy ziemniaki, waży średnio od 400 g do 550 g i taka ilość syci większość dorosłych. Oczywiście zawartość kalorii zależy od potrawy i sposobu jej przygotowania. Chcąc więc wrócić do naturalnego uczucia sytości, należy trzymać się typowych wielkości porcji. W ten sposób można po prostu zaoszczędzić niepotrzebne kalorie i jednocześnie schudnąć.
Często po posiłku pozostają na talerzu spore resztki zupy, ziemniaków, makaronu z sosem, pieczołowicie szykowanych potraw. Trzeba je wyrzucić… Po prostu gotujemy za dużo. Ale skąd mamy wiedzieć jaka jest właściwa wielkość porcji, ile jedzenia nasyci domowników, zaproszonych gości?
Poniżej zestawienie wielkości pojedynczej porcji poszczególnych produktów spożywczych (mięso i ryby przed oczyszczeniem, warzywa przed obraniem) potrzebnych do przygotowania posiłku. Są to wartości orientacyjne, czyli wartości średnie.
Dobra rada: jeśli jesteś bardzo głodny, dodaj 1/4 – 1/3 wagi/wielkości porcji, a jeśli jesteś lekko głodny, odejmij odpowiednią ilość.
ŚNIADANIE
Pieczywo
Bagietka jako dodatek: 1/4 bagietki
Bułki jako dodatek: 1 duża bułka lub 2 średnie bułki
Bułki na pełny posiłek (śniadanie): 2-3 bułki
Chleb jako dodatek: 60g – 100g
Chleb na pełny posiłek (śniadanie): 120g – 150g
Dodatki do pieczywa
Dżem: 20 g
Kiełbasa w plasterkach: 10 g – 25 g
Masło/margaryna: 10 g – 15 g
Miód: 20 g
Ser żółty: dzieci około 1,5 plastra, dorośli 2,5 – 3 plastry
Serek na kanapki: 100 g
Serek topiony: 30 g
Wędlina do smarowana: 30 g
Wędlina na ciepło
Kiełbasa na ciepło: 100 g – 120 g
Mleczne produkty
Jogurt: 180 g – 250 g
Mleko: 200 ml
Ser miękki: 50 g
Ser półtwardy: 40 gramów
Serek wiejski: 200 g
Twaróg: 200 g
Jaja
Omlet cały 50 g – 80 g
Musli/płatki zbożowe
Müsli (płatki, otręby, czekolada): 60 g
Müsli (płatki, otręby, czekolada, orzechy): 80 g – 90 g
Müsli (płatki, otręby, czekolada, suszone owoce): 100 g
Müsli (płatki, otręby, czekolada, świeże owoce): 150 g
Płatki owsiane: 60 g na litr mleka
Płatki owsiane na owsiankę: 40 g – 50 g
Owoce świeże i suszone
Owoce świeże: jabłko, pomarańcza, gruszka lub banan: 120 g – 200 g
Owoce świeże na kompot: 150 g
Owoce suszone: 40 g (garść)
OBIAD
Uwaga! Podano wagę warzyw, mięsa i ryb przed oczyszczeniem.
Zupa i jej składniki
Zupa jako przystawka (buliony, zupy klarowne, rosół): 150 ml – 200 ml na osobę
Zupa gęsta jako danie główne: ok. 400 ml – 500 ml (podać pieczywo)
Składniki zupy
Kasza jęczmienna: 40 g na litr wywaru (całe ziarna); 50 g na litr wywaru (pokruszone ziarna, perłówka)
Kasza manna: 50 g na litr wywaru
Kluski lane: 20 g wywaru
Kości do zup klarownych: 40 g – 50 g wywaru
Makaron jako składnik zup klarownych: 30 g na litr wywaru
Płatki owsiane: 60 g na litr wywaru
Ryż: 40 g – 50 g na litr wywaru
Warzywa (mieszanka) jako składnik zup klarownych (brutto): 200 g na litr wywaru
Warzywa do zup jarzynowych (nieprzygotowane): 400 g na litr wywaru
Warzywa korzeniowe, świeże: 50 g na litr wywaru
Warzywa strączkowe do warzywnych (groch, soczewica, fasola…): 15 – 20 g na litr wywaru
Warzywa strączkowe do zup puree: 120 g na litr wywaru
Ziemniaki, groszek: 15 g – 20 g na litr wywaru
Warzywa i grzyby
Sałatka warzywna
Sałatka jako danie główne: 300 g
Sałatka jajeczno-warzywna: 60 g
Sałatka ziemniaczana: 100 g – 150 g
Sałatka z pomidorów lub ogórków: 120 g – 150 g
Warzywa podawane na surowo i surówka
Brokuł: 200 g
Brukselki: 120 g
Kalafior: 150 g
Kapusta biała, czerwona: 250 g
Kapusta kiszona: 250 g
Marchew: 120 g
Sałata głowiasta, lodowa: 150 g
Sałata liściasta (roszpunka, rukola…) 30 g – 60 g
Surówka z różnych warzyw: 100 g – 150 g
Warzywa i grzyby do gotowania
Grzyby świeże: 90 g – 180 g
Soczewica sucha jako dodatek: 50 g
Soczewica sucha jako główny składnik potrawy 100 g
Strączkowe, świeże, na gulasz: 80 g
Szparagi białe jako danie główne: 500 g szparagów
Szparagi jako dodatek, np. do szynki , rostbefu lub ryby: 300 g
Szparagi zielone jako danie główne: 370 g szparagów
Warzywa gotowane jako danie główne: 400g – 600g
Warzywa gotowane jako dodatek: 160g – 200g
Warzywa korzeniowe: 150g
Warzywa zielone i liściaste: 200 – 250g
Ziemniaki i dania ziemniaczane
Frytki: 130 g
Puree ziemniaczane: 150 g
Pyzy nadziewane mięsem: ok. 3 – 4 średnie sztuki
Sałatka ziemniaczana: 150 g – 200 g
Smażone ziemniaki: 100 g
Tłuczone ziemniaki: 150 g – 200 g
Zapiekanka ziemniaczana: 100 g – 200 g
Ziemniaki jako dodatek do dania: 2 – 3 średnie bulwy
Makaron
Jeśli makaron będzie daniem głównym można zaplanować 120 g –150 g, ale jeśli będzie tylko przystawką, wystarczy od 50 g – 80 g. Trzeba pamiętać o tym, że produkty pełnoziarniste są bardziej sycące, można użyć ich mniej.
Makaron (suszony) jako danie główne: 120 g – 150 g; dla dzieci 80 g – 100 g
Makaron (suszony) jako dodatek do dania głównego: 50 g – 80 g
Makaron spaghetti jako danie główne: 200 g
Makaron spaghetti jako przekąska: 100 g
Ryż, kasze i produkty zbożowe
W przypadku produktów pełnoziarnistych można zmniejszyć wagę porcji, ponieważ są bardziej sycące.
Dobra rada: 150 g ryżu po ugotowaniu waży 350 g, co w zupełności wystarczy jako przystawka dla dwojga.
Kasza bulgur jako danie główne: 110g
Kasza bulgur jako dodatek: 50g
Kasza jaglana jako danie główne: 80 g
Kasza jaglana jako przystawka: 30 g
Kasza kukurydziana, polenta jako danie główne: 80 gramów
Kasza kukurydziana, polenta jako dodatek: 50 g
Komosa ryżowa jako dodatek: 110g
Komosa ryżowa jako dodatek: 50g
Kuskus (surowy) jako danie główne: 100 g – 250 g
Kuskus (surowy) jako dodatek: 60 g – 80 g
Płatki owsiane na owsiankę: 40 g – 50 g
Ryż Basmati (surowy) jako dodatek: 90g
Ryż Basmati jako danie główne: 150 g – 180g
Ryż biały (suchy) jako danie główne: 150 g dla dorosłych; 70 g – 100 g dla dzieci
Ryż biały (surowy) jako dodatek do zupy: 15 g
Ryż biały (surowy) jako dodatek: dla kobiety 40 g – 50 g i 70 g – 80 g dla mężczyźny
Ryż do risotto jako dodatek: 50 g
Ryż na sushi jako danie główne: 150g
Ryż na sushi jako dodatek: 75g
Ryż surowy do risotto albo z mlekiem jako danie główne: 100 g
Potrawy mączne (waga przed ugotowaniem)
Ciasto na pizzę (surowe): 90 g – 185 g
Kluski kładzione, szpecle: 180 g – 360 g
Kopytka, gnocchi, kluski: 80 g – 160 g
Krokiety, paszteciki : 100 g – 200 g
Makaron tagliatelle do sosu: 65 g – 125 g
Pierożki tortellini: 80 g – 160 g
Mięso
Planując zakupy zastanawiamy się, ile gram mięsa potrzebujemy na porcję. Na „zwykłe” okazje, np. w gronie rodzinnym, na urodziny czy w gronie znajomych, można zdecydować, czy porcja powinna być mała czy większa. Należy pamiętać, że dzieci zwykle jedzą najmniej. Jeśli jest dużo dodatków, takich jak sałatki, ziemniaki itp., śmiało można podać małą porcję mięsa.
Na menu z dużą zawartością mięsa typu „grillowanie na wolnym powietrzu” trzeba wyznaczyć dla dziecka porcję wielkości 100 g – 150 g surowego mięsa, dla kobiety 250 g, a dla mężczyzny 450 g. Natomiast na przyjęcie z dużą ilością dodatków do dania mięsnego, przystawkami i deserem odpowiednio 80 g – 100 g, 150 g i 300 g.
Podane ilości dotyczą surowego, niegotowanego mięsa. Każdy proces gotowania powoduje utratę masy o 15–30%. Kawałki gotowane i pieczone w wysokiej temperaturze kurczą się bardziej niż te duszone. Generalnie do pieczenia i gotowania należy kupować 1,5-2 razy większą ilość mięsa. Resztę można przechować w lodówce przez 1-2 dni lub zamrozić.
Dobra rada: podano wagę mięsa przed oczyszczeniem.
Drób z kośćmi
Drób z kośćmi (np. kaczka/gęś), świeży: 300 g – 400 g
Indyk z kośćmi jako główny składnik dania: 300 g – 400 g
Kurczak z kośćmi: 250 g – 350 g
Mięso z kośćmi jako część dania: 200 g – 250 g
Drób bez kości
Mięso świeże bez kości, filet: 150 g dla kobiet
Mięso świeże bez kości: 250 g dla mężczyzn
Wołowina
Antrykot: 140 g – 180 g
Befsztyk wołowy, antrykot podwójny: 350 – 400 g
Gulasz z fileta: 120 g – 160 g
Gulasz, ragout: 160 g – 200 g
Mięso gotowane: 160 g – 200 g
Mięso krojone, smażone: 120 g – 150 g
Mięso mielone: 100 g – 150 g
Pieczeń duszona: 160g – 200g
Polędwica wołowa, 1 sztuka: 100 – 120g
Polędwica wołowa, po 2 sztuki na osobę: 80 – 90g
Rostbef, smażony: 140 g – 180 g
Stek wołowy, antrykot, pieczeń: 160 – 180g
Stek z żeberka: 300 g
Cielęcina
Kotlet cielęcy: 180 g – 200 g
Mięso krojone smażone: 120 g – 150 g
Pieczeń: 160 g – 200 g
Stek cielęcy: 160 g – 180 g
Sznycel: 130 g – 160 g
Wątroba cielęca: 120 g – 150 g
Wieprzowina
Gicz wieprzowa: 250 g
Kotlet mielony (bez dodatków tj. ryż, kasza, warzywa): 80 g – 100 g
Kotlet mięsno-warzywny: 30 g – 50 g
Mięso krojone, duszone w sosie: 120 g – 150 g
Pieczeń: 160 g – 200 g
Stek, kotlet schabowy: 130 g – 150 g
Żeberka: 180 g – 200 g
Jagnięcina z kością
Kotlety: 150 g – 200 g
Udziec jagnięcy: 250 g – 350 g
Ryba
Z całej ryby usuwa się głowę, ości i płetwy. Trzeba wziąć pod uwagę to, że podczas czyszczenia wszystkie odpady w przypadku takich ryb jak okoń, karp, szczupak, sandacz, sola mogą stanowić nawet 50% wagi ryby. Przeciętna porcja ryby dla dziecka wynosi 90 g, dla dorosłego od 150 g do 200 g.
Uwaga! Podano wagę ryb przed oczyszczeniem.
Cała ryba (z głową, ośćmi i płetwami): 300 g
Filet z ryby: 100 g dla dziecka, 200 g dla dorosłego
Karp: 500 g
Łosoś: 90 g dla dziecka, 200 g dla dorosłego
Owoce morza: 150 g
Ryba/kraby w ragout: 50g – 80g
Sosy
Ketchup, musztarda: łyżka (15 ml)
Majonez: 2 łyżeczki (10 ml)
Pesto: 2,5 łyżki (35 ml)
Słodki sos do klusek, knedli owocowych, pierogów: ok. 120 ml
Sos do deseru: 60 ml
Sos do mięsa: 80 ml – 100 ml
Sos do sałatki lekki (przezroczysty): 30 ml – 40 ml
Sos pomidorowy: 4,5 łyżki (65 ml)
Sos sałatkowy gęsty, kremowy: 50ml – 70ml
Śmietana: ok. 100 ml – 150 ml
DESER
Babeczki, słodkie bułki, rogaliki: 90 g – 120 g
Budyń ok. 200 g – 250 g
Ciasto, tort: 150 g
Deser kremowy (mus, tiramisu): 150 g
Owoce suszone (np. jako dodatek, nadzienie) ok. 60 g
Pączki/donuty 1 szt.: 90 g/70 g
Sałatka owocowa: 200 g – 250 g
Słodkie sosy: ok. 125 ml
Śmietana do deseru: 100 ml – 150 ml
Tarta, tartaletka, placek kisz (quiche): 150 g
Orzechy, migdały – odmierzamy ręcznie
Orzechy: 30 g (garść)
Migdały: 30 g (garść)
Lody
Gałka lodów: 60 g
Deser lodowy: 130 g – 170 g
Porcja lodów: max. 200 g
NAPOJE
Herbata: 300 ml
Piwo do posiłku: do 500 ml
Sok owocowy/warzywny: 200 ml
Wino stołowe do świątecznego posiłku: 250 ml
Woda mineralna: 300 ml
Artykuły powiązane: