Żywność powodująca powstanie zdrowych kwasów w organizmie
Pożywienie zakwaszające organizm nie może być automatycznie uznane za wyłącznie złe i niezdrowe. Istnieje wiele lekko zakwaszających środków spożywczych, które są jednocześnie bardzo zdrowe. Koniecznie powinny być włączane do diety, jednak spożywane z umiarem. Zdrowa dieta składa się w 70%-80% z produktów zasadowych.
Lista artykułów spożywczych, które powodują powstanie korzystnych, zdrowych kwasów w organizmie
1. Produkty zwierzęce z naturalnej hodowli: całe jaja i i ryby.
2. Orzechy i nasiona oleiste: świeże orzechy włoskie, laskowe, pekan, makadamia; siemię lniane i konopne, sezam, nasiona słonecznika, dyni, maku i in. (podkiełkowane mają działanie zasadotwórcze).
3. Owoce: kwaśne jabłka, gruszki, truskawki, czereśnie, brzoskwinie, morele, śliwka, czarne jagody, jeżyna, czerwona porzeczka, agrest, żurawina, dzika róża, winogrona, dojrzałe banany, pomarańcze, mandarynki, arbuz, ananas, granat.
4. Warzywa strączkowe: soczewica, fasola wielokwiatowa, ciecierzyca (groch włoski), suszona fasola, fasolka lima, Kidney i mung.
5. Używki i dodatki: kakao w proszku wysokiej jakości i domowa czekolada; ocet jabłkowy.
6. Zboża (najlepiej podkiełkowane) i zboża rzekome: pszenica orkisz i kamut, jęczmień, kukurydza (także produkty z niej – polenta, makaron), dziki ryż, proso i kasza jaglana, szarłat (amarantus), gryka, komosa ryżowa.
7. Produkty zbożowe: bulgur, kuskus (tylko z pszenicy orkisz) w niewielkich ilościach.
Zakwaszenie organizmu spowodowane chorobą powinien leczyć lekarz.
Powiązane artykuły:
Dlaczego równowaga kwasowo-zasadowa jest tak ważna dla naszego zdrowia?
Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu?
Żywność powodująca silne zakwaszenie organizmu
Lista zasadotwórczych produktów spożywczych
Jak zmniejszyć zakwaszenie organizmu? Dieta
Zmiana nawyków, alkalizujące kąpiele i okłady
Niesłychanie oryginalne ciekawostki. Jesteś doskonale doinformowany i znakomicie potrafisz przytoczyć ów materiał.