Łatwe wypieki z owocami tropikalnymi

Przepisy na proste ciasto owocowe:
– ciasto owocowe z daktylami, mango i ananasem,
– ciasto owocowe z wiórkami kokosowymi,
– babeczki daktylowe z jabłkiem.

Ciasto owocowe z suszonymi daktylami, mango i ananasem

Ciasto_daktyloweSkładniki na ciasto:
10 dag daktyli bez pestek
2 jajka (o temperaturze pokojowej)
3 łyżki oleju
10 dag chudego twarogu
16 dag mąki uniwersalnej*
łyżeczka cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki wierzchu:
dojrzałe mango
2 plastry ananasa**
2 łyżki płatków migdałowych
szczypta cynamonu
masło do smarowania formy, papier do pieczenia, forma 25 cm x 20 cm
Włączyć piekarnik (górną i dolną grzałkę).
Daktyle wypłukać w gorącej wodzie, drobno pokroić lub zemleć w blenderze. Mąkę z proszkiem i łyżeczką cynamonu przesiać przez sito do miski, dodać zmielone daktyle i wymieszać dokładnie. Jeśli ciasto jest zbyt gęste można dodać trochę wody. Jajka wymyć, wbić do miski. Dodać olej, twaróg i mieszać do uzyskania kremowej masy. Umyć mango, obrać ze skórki, odkroić miąższ od skórki i pokroić go w kostkę.
Formę wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem. Włożyć ciasto i spłaszczyć je ręką. Na wierzch wysypać płatki migdałowe, położyć kawałki ananasa i mango, oprószyć szczyptą cynamonu. Formę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (lub 160°C z termoobiegiem). Piec na kratce na środkowym piętrze przez 35-40 minut.
Wyjąć i ostudzić w formie. Podawać pokrojone w kostki.
*2 dag maki można zastąpić otrębami pszennymi.
** Ananas może być z puszki, ale trzeba go koniecznie osączyć na sitku.

Ciasto owocowe jest wilgotne, ma delikatny zapach cynamonu. Jest bardzo lubiane przez dzieci. Przygotowanie i pieczenie zajmie około godzinę.

Ciasto owocowe z wiórkami kokosowymi
Składniki na ciasto
10 dag wiórków kokosowych
20 dag miękkiego masła
10 dag cukru
łyżka cukru waniliowego
3 duże jajka (w temperaturze pokojowej)
pomarańcza (skórka i sok)
5 dag mielonych migdałów
20 dag mąki pszennej uniwersalnej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na wierzch
4 łyżki słodkiego dżemu
banan
2 kiwi
2 mandarynki
2 plastry ananasa
masło do tortownicy, papier do pieczenia

  1. Włączyć piekarnik (górną i dolną grzałkę). Tortownicę posmarować masłem, wyłożyć papierem. Wymyć dokładnie pomarańczę, następnie jaja.
  2. Masło utrzeć z cukrem do konsystencji kremu. Dodawać po jednym jaju nadal ucierając. Wsypać mielone migdały, drobno tartą skórkę pomarańczy, zamieszać.
  3. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszać dokładnie dosypując porcjami wiórki kokosowe.
  4. Ciasto wyłożyć równomiernie w tortownicy, wyrównać i włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 25-30 minut na zloty kolor. Ostudzić na kratce.
  5. Wymyć owoce, obrać i pokroić. Ciasto pokłuć wykałaczką i nasączyć sokiem z pomarańczy. Wierzch posmarować dżemem, rozłożyć kawałki owoców.

Przygotowanie tego ciasta owocowego gotowego do podania zajmie około 45 minut. Składniki na wierzch można zmieniać według smaku.

Babeczki daktylowe z jabłkiem
Składniki (12 sztuk)
10 dag daktyli bez pestek
grubo tarte jabłko
25 dag mąki pszennej uniwersalnej lub pszennej orkiszowej (drobnej)
5 dag mielonych orzechów laskowych
½ łyżeczki cynamonu
łyżeczka proszku do pieczenia i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
jajko (w temperaturze pokojowej)
4-5 łyżek cukru
5 łyżek oleju słonecznikowego
6-7 łyżek soku pomarańczowego
10 łyżek maślanki
ew
2 łyżki drobno startej skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
ew. 2 łyżki nasion słonecznika (lub innych ulubionych ziaren lub suszonych owoców)
Babeczki_daktylowe

  1. Rozgrzać piekarnik (górną i dolną grzałkę).
  2. Daktyle opłukać i drobno pokroić. Jabłko wymyć, obrać, wyciąć gniazda nasienne i zetrzeć grubo.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia i sodką przesiać do dużej miski, wymieszać z migdałami, cynamonem i skórką pomarańczy.
  4. Jajka wymyć, wbić do innej miski i lekko ubić. Dodać do nich cukier, olej, sok pomarańczowy, maślankę i dobrze wymieszać.
  5. Wsypać suche składniki do miski z jajkami i mieszać niedbale. Wystarczy, kiedy suche składniki staną się wilgotne (masa zawiera małe grudki ciasta). Daktyle i jabłko wmieszać do masy.
  6. Ciasto wlać do foremek na babeczki (nie więcej niż do 3/4 ich wysokości, bo ciasto rośnie), posypać pestkami słonecznika. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piec przez 25-30 minut. Przed opływem czasu pieczenia sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy nie są w środku mokre.
  7. Upieczone babeczki wyjąć z piekarnika. Powinny odpocząć przez 5 minut w foremkach, a następnie wyjęte z nich można je studzić na kratce.

Babeczki są słodkie i wilgotne. Przygotowanie i upieczenie zajmuje niecałą godzinę.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *