Czarna porzeczka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Doceńmy wartości odżywcze i właściwości zdrowotne czarnej porzeczki! Rady jak wykorzystać świeże i suszone owoce porzeczki, liście porzeczki dla poprawy zdrowia


Zdrowotne i lecznicze przepisy: 
galaretka z czarnych porzeczek bez gotowania; sok z czarnych porzeczek na zimę; wzmacniająca nalewka z czarnych porzeczek z wanilią i imbirem; napary z liści czarnej porzeczki…
Czarne_porzeczkiCzarna porzeczka jest uważana za kopalnię składników odżywczych i witamin. 10 dag owoców czarnej porzeczki zawiera aż 400 mg witaminy C (cytryna ma jej tylko 60 mg). Poza tym są one bogate w witaminy B1, B2, B6, B9, D, E, K, P, pektyny, karotenoidy, cukry, kwasy organiczne, garbniki, olejki eteryczne, sole fosforu, żelaza i potasu. Liście czarnej porzeczki są również bogate w witaminę C jak jej owoce, poza tym w magnez, mangan, srebro, miedź, ołów, siarkę, olejki lotne. Świeże owoce, sok z czarnej porzeczki i wywar z nich są niezastąpionym źródłem witamin, stosowane w zapaleniu błony śluzowej żołądka z niskiej kwasowości, wrzodach żołądka, chorobach jelit. 
Najwięcej substancji biologicznie czynnych zawierają czarne porzeczki świeżo zerwane z krzaka. Z każdą godziną ich wartość maleje. Substancje zawarte w owocach czarnej porzeczki rozszerzają naczynia krwionośne, poprawiają przemianę materii i apetyt, oczyszczają krew, działają przeciwzapalnie, napotnie. Poprawiają funkcję kory nadnerczy, pracę układu sercowo-naczyniowego, podnosi odporność, obniża poziom glukozy we krwi w cukrzycy. Spożywanie czarnej porzeczki jest zalecane w chorobach węzłów chłonnych, miażdżycy, nadciśnieniu tętniczym, niedokrwistości i chorobie popromiennej.

Herbata z liści porzeczki czarnej ma regenerujący wpływ na organizm. Liście są używane do wzmocnienia organizmu, działają antyseptycznie, przeciwzapalnie, anty-reumatycznie, moczopędnie i oczyszczająco. Napar z liści porzeczki czarnej jest również stosowany jako łagodny środek przeczyszczający, napotny, w problemach metabolicznych i przewlekłym krwawieniu (np. dziąseł).

Liście czarnej porzeczki mają zastosowanie również w leczeniu zapalenia błony śluzowej żołądka.

Galaretka z porzeczek czarnych jest sporządzana bez gotowania. Po utarciu z cukrem porzeczki gęstnieją bez dodawania środków żelujących. Popularna nalewka z porzeczek czarnych, oczywiście spożywana z umiarem, ma działanie witaminizujące i wzmacniające.

Przepisy lecznicze z owoców i z liści czarnej porzeczki

 

Napar z liści czarnej porzeczki lub owoców – przeziębienie, zmęczenie, niedobór witamin, anemia, na bezsenność
Łyżkę rozdrobnionych suszonych liści lub owoców czarnej porzeczki zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 30 min. Pić systematycznie po południu i wieczorem. Do porzeczki można dodać suszone liście malin, żurawiny, jagody, owoc dzikiej róży.

Herbata z liści porzeczki czarnej lub owoców, miażdżyca i nadciśnienie
Pić pół szklanki naparu z liści lub owoców czarnej porzeczki 3-4 razy dziennie.

Kąpiel dla dzieci, wysypka skórna
30 dag suchych liści i cienkich gałązek czarnej porzeczki zalać 3 litrami wrzącej wody. Zaparzać pod przykryciem przez 30 min., przecedzić i wlać do wanny. Kąpiel powinna trwać przez 10-15 minut, jest szczególnie polecana dla dzieci.

Napar z liści porzeczki czarnej lub owoców, infekcja gardła z chrypką
Łyżkę rozdrobnionych suszonych liści lub owoców czarnej porzeczki zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać w termosie przez 30 min. Płukać gardło po każdym posiłku i między posiłkami.

Napar z liści porzeczki czarnej i owoców, hemoroidy
Łyżkę suszonych owoców i łyżkę suszonych liści porzeczki czarnej zalać 250 ml wrzącej wody i zaparzać w termosie przez pół godziny. Pić pół szklanki naparu 5-6 razy dziennie.

Napar z liści porzeczki czarnej, reumatyzm
Ciepły napar z liści porzeczki pić po szklance 2-3 razy dziennie.

Herbatka z liści, nadwaga
Łyżkę suchych liści czarnej porzeczki, łyżkę suchych liści czerwonych winogron, dwie łyżki liści pokrzywy zalać wrzątkiem, zaparzać pod przykryciem. Dodać sok z połowy cytryny. Wypić szklankę przed posiłkiem. Dobry i bezpieczny środek na schudnięcie.

Świeże czarne porzeczki, anemia, niski poziom hemoglobiny
Jeść codziennie rozgniecione świeże owoce utarte z cukrem z dodatkiem płaskiej łyżki mąki gryczanej.

Suszone czarne porzeczki, biegunka
W przypadku rozwolnienia poleca się pić wywar z suszonych owoców.

Świeże czarne porzeczki, nowotwór
W przypadku łagodnych i złośliwych guzów jeść codziennie świeże owoce w dowolnej ilości (jeśli nie ma negatywnych reakcji).

Galaretka z porzeczek czarnych na zimno, witaminizująca, na zimę
Składniki
1 kg czarnych porzeczek (waga po oczyszczeniu)
0,5 kg drobnego cukru (bez środków żelujących)
Świeżo zerwane, oczyszczone z liści i szypułek porzeczki zasypać cukrem, utrzeć drewnianą pałką, aż cukier się całkowicie rozpuści. Przełożyć do czystych małych słoiczków, wytrzeć brzegi, zamknąć szczelnie czystymi suchymi pokrywkami. Galaretka z porzeczki czarnej gęstnieje bez dodania środków żelujących już po kilku godzinach. Słoiki z galaretką z czarnej porzeczki koniecznie przechowywać w lodówce. Jeśli sporządzamy większą ilość słoiczków, aby cieszyć się jej świeżym smakiem i aromatem w zimne dni, trzeba je wstawić do garnka z chłodną wodą (do 2/3 wysokości słoika) i powoli podgrzewać. Kiedy woda zacznie falować, podgrzewać jeszcze przez 15 minut.
Rada: Ciepłe słoiki lepiej zamykają się. Wcześniej wymyte i suche słoiki można ogrzać wkładając je na chwilę do ciepłego piekarnika.

Sok z porzeczek czarnych na zimę
Składniki
6 kg owoców (waga po oczyszczeniu)
cukier
Świeżo zebrane czarne porzeczki kilkakrotnie dokładnie wymyć w chłodnej wodzie, osączyć na sicie. Oczyścić usunąć liście, na końcu delikatnie zdjąć jagody z szypułek. Niedojrzałe owoce odrzucić. Porzeczki rozgnieść lub zmielić blenderem. Przełożyć do dużego emaliowanego garnka, zalać gorącą wodą (powinna tylko przykryć miazgę), doprowadzić do wrzenia i zaraz zdjąć z ognia. Przykryć, przecedzić dopiero po kilku godzinach. Otrzymany sok posłodzić (na każdy litr soku z porzeczki czarnej dodać pół szklanki cukru). Podgrzewać mieszając, aby cukier rozpuścił się całkowicie. Gotować tylko przez 3 minuty i szybko przelać do czystych ciepłych słoików (można je ogrzać w piekarniku). Temperatura soku nie powinna spaść poniżej 90 C. Wytrzeć brzegi słoików do sucha, słoiki szczelnie zamknąć suchymi pokrywkami. Słoiki z sokiem z porzeczki czarnej postawić do góry dnem. Po ostudzeniu przechowywać w zimnej piwnicy. Sok z czarnej porzeczki można dodatkowo utrwalić wstawiając ostudzone słoiki do garnka z wodą, powoli podgrzewając ją. Kiedy woda zacznie falować zmniejszyć gaz, słoiki 0,5 l podgrzewać jeszcze przez 15 minut, a litrowe przez 25 minut. Wyłączyć gaz, słoiki wyjąć po ostudzeniu wody.
Sok z porzeczek czarnych ma działanie wzmacniające, odtruwające, napotne (bardzo dobry w gorączce, przy przeziębieniu i kaszlu). Zaleca się picie soku z czarnej porzeczki rekonwalescentom, szczególnie po przebytych chorobach zakaźnych.

Nalewka z porzeczek czarnych, wzmacniająca
Składniki
1 kg świeżych czarnych porzeczek (waga owoców po oczyszczeniu)
30 dag cukru
mały strąk wanilii
1,5 l dobrej gatunkowo żytniej wódki (nie spirytusu)
świeży imbir (5 cm)
Świeżo zerwane czarne porzeczki wypłukać kilka razy w chłodnej wodzie, odrzucić owady, liście, pływające po powierzchni wody jagody. Porzeczki przenieść na sitko, następnie rozłożyć cienką warstwą na ręczniku, aby wyschły. Imbir obrać ze skórki, pokroić w plastry. Jagody delikatnie zdjąć z szypułek, aby nie tracić soku. Wybrać tylko dojrzałe owoce, zmiażdżyć drewnianą pałką w szklanym lub emaliowanym naczyniu. Masę przełożyć do słoika, dodać przeciętą na pół wanilię, imbir, zasypać cukrem i zalać alkoholem (czarne porzeczki powinny być całkowicie przykryte wódką z zapasem 1 cm). Słoik szczelnie zakręcić, zostawić w szafce kuchennej na miesiąc. Co jakiś czas lekko wstrząsnąć. Po tym czasie przelać zawartość słoika przez czystą gazę na sitku do 2 butelek, zakręcić, wstawić do szafki. Nalewkę z porzeczek czarnych pić profilaktycznie raz dziennie po 4 łyżeczki w pół szklanki wody. Można dodać sok z cytryny, aby wzmocnić jej działanie przeciw infekcjom.

 Przeciwwskazania

  1. Czarne porzeczki trzeba wprowadzać do diety dzieci bardzo ostrożnie i w niewielkich dawkach, gdyż często wywołują reakcje alergiczne.
  2. Czarne porzeczki jest przeciwwskazane w zakrzepowym zapaleniu żył, kwasowości żołądka, choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, nadkwaśności i zapaleniu żołądka.
  3. Świeżych owoców i soku z czarnej porzeczki nie można przyjmować w zapaleniu wątroby.
  4. Długie i nieograniczone zużycie to może prowadzić do zwiększonego krzepnięcia krwi.
  5. Nie powinno się pić soku z czarnej porzeczki przy stosowaniu kwasu acetylosalicylowego (np. aspiryny).

Stosowanie domowych przepisów w czasie choroby i rekonwalescencji należy skonsultować z lekarzem. Nie wolno na własną rękę zwiększać proporcji i częstotliwości zażywania nawet roślinnych środków.
Podawanie ziół dzieciom, kobietom w ciąży oraz długotrwałe kuracje ziołowe zawsze trzeba uzgodnić z lekarzem.

 

Artykuły powiązane:

Domowe przetwory z porzeczek bez cukru. 
Czerwona porzeczka. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze.
Agrest. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze.

Rady jak mrozić porzeczki i inne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, atrakcyjny wygląd można przeczytać w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.

Podobne wpisy

4 komentarze

    1. Imbir musi być świeży, soczysty, najlepiej pokrojony. Wprawdzie daje lekko pikantny smak, ale to świeży ma właściwości prozdrowotne.
      Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

  1. Uwaga! przetarte porzeczki z cukrem zaraz po utarciu nalewamy do słoiczków . Na wierzch wlewamy pół łyzeczki spirytusu, podpalamy i szybko zakręcamy wieczko. W ten sposób zawekowane świeże porzeczki mozna przechowywać do wiosy w ciemnym pomieszczeniu. Zastanawia mnie tylko, czy mozna zmiejszyć dawke cukru z uwagi na to ,że cukier jest podstawowym pierwszym pokarmem -budulcem komórek rakowych.
    Ja stosuję 1/1
    Smacznego

    1. Dziękuję za stary i sprawdzony przepis. Na litrowy słoik porzeczek stosuje się litr cukru, a galaretkę je się małymi porcjami, łyżeczkę do herbaty. Czarne porzeczki gotuję na zimę bez cukru, ale surowe, nawet zalane spirytusem, wymagają jego sporej dawki. Zawsze można zrobić słoiczek „dietetycznej” galaretki na próbę.
      Pozdrawiam, Mama Dobra Rada

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *