Biszkopt, sernik, keks. Dietetyczne ciasta bez drożdży i proszku do pieczenia

Ciasto dietetyczne


Rady jak upiec ciasto bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody. Przepisy na ciasto dietetyczne:
– dietetyczny biszkopt z jabłkami, ciasto 
bez tłuszczu,
– dietetyczny sernik bez spodu,
– łatwy dietetyczny sernik bez spodu
(sernik z wiaderka),
– dietetyczny keks bez tłuszczu.

Te zdrowe, proste i smaczne ciasta zawsze się udają, jeśli przestrzega się kilku podstawowych reguł. Wszystkie składniki powinny mieć jednakową pokojową temperaturę. Wyjątkiem jest białko jaja przygotowane do ubicia na sztywną pianę.

  1. Sztywną pianę z białka jaja uzyskamy ze schłodzonego białka, nie zanieczyszczonego żółtkiem. Naczynie powinno być wysokie, suche, najlepiej schłodzone. Dodanie pod koniec ubijania piany z białek trochę cukru sprawi, że mocno zesztywnieje. Tak ubita piana z białek jaj doskonale napowietrza ciasto i powoduje, że ciasto wyrasta bez drożdży i bez proszku do pieczenia.
  2. Piana powinna być nałożona na przygotowaną masę na ciasto, delikatnie, stopniowo i krótko wmieszana w nią.
  3. Formę z ciastem należy szybko wstawić do dobrze nagrzanego do odpowiedniej temperatury piekarnika. Najlepiej na kratę umieszczoną na środkowej szynie.
  4. Jeśli wierzch ciasta zbyt szybko brązowieje, warto przykryć formę odpowiednio wyciętym papierem do pieczenia, który uchroni ciasto przed spaleniem. Papier nie powinien leżeć na cieście.
  5. Jednak piekarnika nie powinno się otwierać wcześniej, niż po upływie 25-30 minut od chwili włożenia do niego surowego ciasta, ponieważ piekarnik wychładza się i ciasto opada.
  6. Na kilka minut przed upływem czasu pieczenia warto zrobić próbę patyczka, tzn. wkłuć drewniany patyczek do szaszłyków do samego spodu ciasta. Jeśli patyczek jest suchy, to znaczy, że ciasto jest już upieczone. Jeśli na drewienku są mokre grudki ciasta, należy przedłużyć czas pieczenia.

Dietetyczny biszkopt z jabłkami, ciasto bez tłuszczu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia
biszkopt_z_jablkamiSkładniki
3 jaja kl. L
3 pełne łyżki mąki pszennej tortowej
3 łyżeczki domowego cukru waniliowego 
60 dag słodkich jabłek (3 średnie jabłka)
ew. ½ łyżeczki cynamonu
ew. cukier puder do posypania lub miód
masło do formy
papier do pieczenia
forma do keksu lub tortownica o przekroju 22 cm
Jaja umyć, oddzielić żółtka od białek, białka wstawić do lodówki. Włączyć piekarnik. Formę posmarować masłem, wyłożyć papierem. Jabłka umyć, obrać, pokroić w grubą kostkę, posypać cynamonem. Żółtka utrzeć z cukrem waniliowym na puch o kremowym kolorze. Zimne białka ubić na sztywną pianę (można ją usztywnić szczyptą soli), położyć na masę z żółtek. Na to przesiać mąkę i delikatnie wymieszać. Większą część ciasta wylać do formy, wsypać jabłka, ostrożnie wymieszać widelcem (jabłka powinny być równomiernie rozłożone w formie). Jabłka zalać resztą ciasta. Formę wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C* (obie grzałki) i piec przez 45 minut na średniej szynie. Po wyjęciu z formy posypać cukrem pudrem lub pochlapać płynnym miodem. Dietetyczny biszkopt jest bardzo soczysty.
Jeśli jabłka są słodkie, można zrezygnować z cukru pudru.
*Biszkopty piecze się właściwie w temperaturze 160°C, ale w moim piekarniku lepiej wychodzą w wyższej temperaturze.

Dietetyczny sernik bez spodu, z tradycyjną masą
Składniki
1 kg chudego lub półtłustego sera twarogowego
4 duże jaja
10 dag masła
1/3 szklanki cukru
3 pełne łyżki skrobi ziemniaczanej
strąk wanilii (lub domowy cukier waniliowy)
2-3 łyżki ulubionych suszonych owoców
ew. olej do formy

papier do pieczenia, forma okrągła (24 cm-26 cm)

Ser, masło, jaja wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem surowej masy twarogowej. Wszystkie składniki przed użyciem powinny mieć temperaturę pokojową. Ostrożnie oddzielić żółtka od białek. Białka wstawić do lodówki w zamkniętym słoiczku – z zimnych łatwiej ubić sztywną pianę. Owoce wypłukać, zalać wrzącą wodą na 15 minut, przecedzić, osuszyć i ew. pokroić. Formę lekko wysmarować olejem, wyłożyć po brzegi papierem do pieczenia lub folią aluminiową*. Włączyć piekarnik. Ser zmielić 3 razy. Miękkie masło pokroić i rozetrzeć. Dodać żółtka, cukier i utrzeć na białą masę. Strąk wanilii przekroić wzdłuż, wyskrobać nożem ziarenka, dodać do masy. Ucierając masę dodawać małymi porcjami ser i owoce obtoczone skrobią ziemniaczaną. Na całość przesiać skrobię i wmieszać ją. Z zimnych białek ubić pianę (jak wyżej w pkt.1.). Wyłożyć ją na masę serową, połączyć krótko przekładając masę ze spodu na górę. Masę szybko przełożyć do formy i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (obie grzałki). Piec na środkowej szynie przez 50-60 min. Upieczony dietetyczny sernik studzić w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiczkami, gdyż łatwo opada. Ostudzony sernik, owinięty folią aluminiową na talerzu wstawić do lodówki na przynajmniej kilka godzin (najlepiej na noc). Schłodzony jest smaczniejszy i łatwiej się kroi.
Rady: Ciasta na sernik nie powinno się długo mieszać (napowietrzać), a po wymieszaniu masy całość szybko wstawić do piekarnika – wtedy sernik nie wyrośnie nadmiernie i po upieczeniu mocno nie opadnie.
Sernika nie powinno się piec w wysokich temperaturach – wtedy wysusza się, pęka, przypala.

Łatwy dietetyczny sernik bez spodu, dla początkujących z wiaderka
Składniki
1 kg sera twarogowego z wiaderka
4 żółtka dużych jaj 
0,5 l letniego mleka
2 pełne łyżki cukru
2 łyżki domowego cukru waniliowego

2 opakowania dobrej jakości budyniu w proszku (60 g każde) 
ew. 10 dag wiórków kokosowych
ew. olej do formy

folia aluminiowa lub papier do pieczenia,  forma okrągła (24 cm-26 cm)

Formę szczelnie wyłożyć po brzegi jednym kawałkiem grubego papieru do pieczenia lub folii (masa serowa będzie bardzo rzadka). Jaja wymyć, oddzielić białka od żółtek. Białka w zamkniętym pojemniku wstawić do lodówki albo zamrozić (wykorzystać do innego ciasta). Włączyć piekarnik. Do mleka wsypać budyń z cukrem, dokładnie wymieszać. Dodać żółtka i ziarna wanilii, wymieszać łyżką. Miksując na niższych obrotach dodawać porcjami ser (można wsypać wiórki, ale podniosą wartość kaloryczną sernika). Masę szybko przelać do formy (jest ciężka i płynna), wstawić w głąb piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C (włączone obie grzałki). Piec na kratce na środkowej szynie. Piec przez godzinę. Jeśli wierzch sernika szybko brązowieje, przykryć go odpowiednio przyciętym kawałkiem papieru do pieczenia, jednak piekarnika nie wolno otwierać przed upływem 25 minut od chwili włożenia surowej masy. Upieczony sernik studzić w wyłączonym i zamkniętym piekarniku przez pół godziny, następnie z lekko uchylonymi drzwiczkami. Szybko wyjęty z piekarnika opada. Całkowicie ostudzony przykryć folią spożywczą lub aluminiową i ostrożnie wstawić do lodówki na kilka godzin. Masa w lodówce stężeje. Szczelnie przykryty sernik nie wchłonie obcych zapachów. Dobry przepis dla początkujących lub kiedy nie ma czasu na mielenie twarogu.
Dobra rada: ważny jest wybór sera – nie każdy ser w wiaderku nadaje się do pieczenia. Nie powinno się wybierać serków z zagęstnikami, homogenizowanych – te  wykorzystuje się do „serników na zimno”. Trzeba czytać skład masy i wybrać tą, w której jest twaróg, a nie zagęszczone skrobią mleko. Smaczny sernik wychodzi z mielonym twarogiem sernikowym z Piątnicy i twarożkiem kanapkowo-sernikowym „Mój ulubiony”.

Dietetyczny keks, ciasto bez tłuszczu, bez drożdży, bez proszku do pieczenia

Keks_bez_tluszczuSkładniki
5 jaj (klasa M)
2 płaskie łyżki  cukru 
20 dag mąki pszennej uniwersalnej (na zdjęciu keks z mąki orkiszowej, drobnej)
15 dag orzechów laskowych i włoskich
10 dag suszonej żurawiny (nie kandyzowanej)
½ łyżeczki suszonego imbiru
ew. strąk wanilii

masło do smarowania formy
papier do pieczenia
forma 20 cm x 8 cm

Jaja wymyć, oddzielić białka i żółtka. Białka wstawić do lodówki. Orzechy i żurawinę opłukać, osuszyć, pokroić i oprószyć mąką. Włączyć piekarnik. Formę wysmarować masłem, wysypać mąką. Żółtka utrzeć do białości z 3 częściami cukru, imbirem i ziarnami wanilii. Na masę przesiać mąkę, dodać bakalie i energicznie wymieszać. Białka ubić dodając pod koniec pozostały cukier. Na masę wyłożyć sztywną pianę, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy i szybko wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C (obie grzałki). Piec 50-60 minut. Pamiętać o próbie patyczka. Dietetyczny keks jest słodki dzięki dodaniu suszonych owoców.

*Naukowcy podejrzewają, że aluminium może wywoływać raka piersi i chorobę Alzheimera, dlatego powinno się unikać stosowania folii aluminiowej, tacek i naczyń z aluminium do przygotowania potraw, szczególnie solonych i kwaśnych. 

Przepisy kulinarne na ciasta, ciasteczka bez proszku do pieczenia, bez drożdży, bez sody i bez uczulających składników  zebrane są na stronie Desery i wypieki.

Podobne wpisy

7 komentarzy

    1. Jeśli składniki są świeże to dobry biszkopt wyjdzie też z mąki uniwersalnej, ale nie będzie tak lekki, puszysty. Do ciemnej, ciężkiej mąki trzeba dodać proszek.

    1. Dietetyczny biszkopt robi się z gładkiej, białej mąki, wtedy nie obciąża tak wątroby jak wypiek z mąki pełnoziarnistej.

  1. Dietetyczny biszkopt. Ile cukru dodać do żòłtek, bo nie jest podane. Piszesz tylko, że dodać mąkę z cukrem waniliowym. Więc z którym cukrem ubić żółtka?l Pozdrawiam

    1. Żółtka ubić z cukrem waniliowym, do mąki nie dodawać cukru. Można użyć słodszych jabłek. Ja lubię championy, ciasta nie posypuję pudrem. Poprawiłam, pozdrawiam.

Skomentuj Leo Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *