Wypieki bez mąki. Domowa granola bez cukru
Zdrowy posiłek bez cukru
Proste przepisy na domową granolę bez cukru: domowa granola – przepis podstawowy, delikatna granola dla dzieci, bezglutenowa granola gryczano-jaglana, czekoladowa granola bez glutenu, granola świąteczna. Rady jak piec zdrową domową granolę bez cukru i jak ją przechowywać.
Domowa granola zastąpi gotowe mieszanki z płatków zbóż, orzechów i suszonych owoców. Jest zdrowsza od kupionej mieszanki płatków, ziaren i suszonych (nie kandyzowanych!) owoców, nie jest przesłodzona, a składniki są pieczone w niskiej temperaturze. Pieczoną domową granolę można słodzić nie tylko naturalnym miodem. Słodzona świeżym sokiem z jabłka czy winogron jest po upieczeniu wyjątkowo chrupka. Domowa granola dobrze przechowuje się przez 2-3 tygodnie w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej lub zamrożona. Można ją wykorzystać do przygotowania szybkiego posiłku naturalnym jogurtem lub kremowym twarożkiem. Kawałek pokrojonego świeżego jabłka lub banana bardzo urozmaica smak granoli. Warto dodać owoce jagodowe (zimą mogą być mrożone) czy ulubiony soczysty owoc sezonowy. Można ją zalać gorącym mlekiem lub wodą z sokiem.
Granola dostarcza sporą dawkę węglowodanów złożonych, które zapewniają energię na dłuższy czas. Granolę powinno się spożywać z umiarem, jeśli nie uprawia się sportu lub nie pracuje fizycznie – 2-3 pełne łyżki wystarczą na porcję dla osób o siedzącym trybie życia. Nawet granola bez cukru dostarcza więcej kalorii niż tradycyjne muesli. Jest zdrową szybką przekąską dla uczniów, studentów i osób pracujących umysłowo. Posiłek z granolą dostarcza zdrowe tłuszcze zawarte w orzechach i ziarnach, a płatki zbożowe i otręby pszenne są dobrym źródłem minerałów.
Zawarte w niej nasiona lnu i otręby pszenne pomagają pozbyć się zaparć. Popita dodatkową szklanką wody ma lepsze działanie regulujące wypróżnianie się.
Dla starszych dzieci można przygotować aromatyczną bezglutenową granolę.
Jak piec domową granolę?
1. Wszystkie suche składniki wymieszać, dodać olej i miód/syrop/sok, dobrze wymieszać.
2. Mieszankę wysypać na głębszą blachę do pieczenia. Blachę wcześniej natłuścić łyżeczką oleju i wyłożyć papierem, inaczej mieszanka mocno przywrze do spodu.
3. Granolę piecze się na drugiej od dołu szynie, przy włączonych obu grzałkach, nigdy przy włączonym termoobiegu.
4. Podczas pieczenia mieszankę powinno się kilkakrotnie dokładnie wymieszać, aby składniki upiekły się równomiernie.
5. Czas pieczenia granoli zależy od piekarnika i ilości nałożonej na blachę mieszanki, ale nigdy nie powinien być dłuższy niż 30-40 minut.
6. Pod koniec pieczenia granola szybko brązowieje – dlatego trzeba czuwać, żeby nie przypaliła się. Płatki zbożowe powinny mieć złoty kolor, a mieszanka powinna być chrupka.
Upieczoną granolę zostawia się do ostudzenia w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Granolę można przechowywać w zamkniętym pojemniku w szafce przez 2-3 tygodnie.
Dobra rada: zmieloną granolę wykorzystuje się do szybkich wypieków bez mąki – spodów sernika, wzmacniających ciasteczek i batoników, jako dodatek do ciast.
Przepisy na zdrową domową granolę:
- domowa granola bez cukru, przepis podstawowy;
- domowa granola dla dzieci bez cukru;
- domowa granola świąteczna bez cukru;
- domowa granola bezglutenowa gryczano-jaglana bez cukru,
- domowa czekoladowa granola bezglutenowa bez cukru.
Domowa granola bez cukru – przepis podstawowy
Składniki (na blachę do pieczenia)
2 pełne szklanki płatków owsianych górskich
pół szklanki nasion słonecznika
pół szklanki nasion lnu
pół szklanki migdałów grubo siekanych
3 pełne łyżki miodu*
4 łyżki oleju słonecznikowego lub kokosowego
pół łyżeczki soli
łyżeczka cynamonu
*Miód można zastąpić kilkoma łyżkami świeżego soku jabłkowego.
Podstawową mieszankę na domową granolę piec przez około 20-30 minut w temperaturze 160°C (włączone obie grzałki). W czasie pieczenia granoli domowej składniki kilka razy dokładnie wymieszać.
Domowa granola dla dzieci bez cukru
Składniki
2 1/4 szklanki płatków owsianych górskich
10 dag orzechów laskowych lub włoskich, grubo posiekanych
10 dag płatków migdałów
łyżeczka nasion sezamu
1-2 łyżeczki nasion orzeszków piniowych
2 łyżeczki wiórków kokosowych
5-6 łyżek płynnego miodu*
3 łyżki oleju słonecznikowego
pełna łyżeczka cynamonu w proszku
*Każdą łyżkę miodu można zastąpić 2 wymoczonymi w gorącej wodzie daktylami.
Czas pieczenia granoli dla dzieci wynosi około 30 minut, temperatura pieczenia 160°C (włączone obie grzałki). Podczas pieczenia granoli dla dzieci składniki trzeba kilkakrotnie dokładnie wymieszać, aby równomiernie upiekły się, a wierzchnia warstwa nie przypaliła się.
Rada: Do gotowej granoli dla dzieci można dodawać suszone owoce: jabłka, gruszki, rodzynki, banany, figi lub morele suszone w słońcu. Ponieważ oferowane przez handel suszone owoce są konserwowane siarką, trzeba je przez kilka minut wymoczyć w gorącej wodzie i wypłukać, aby pozbyć się jej drażniących związków. Większość suszonych owoców bardzo twardnieje podczas pieczenia granoli, dlatego dodaje się je najwcześniej na kwadrans przed końcem pieczenia granoli dla dzieci.
Domowa granola świąteczna bez cukru
Składniki (na blachę do pieczenia)
20 dag płatków owsianych górskich (nie błyskawicznych) – ok. 2 szklanki
10 dag płatków jęczmiennych zwykłych
1/2 szklanki migdałów, grubo krojonych
1/2 szklanki orzechów włoskich, grubo krojonych
1/2 szklanki orzechów laskowych, grubo krojonych
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki ziaren słonecznika
1/2 szklanki nasion lnu
3/4 szklanki pestek dyni
1/4 szklanki otrąb pszennych
2 garści suszonej żurawiny niekandyzowanej
2 łyżeczki cynamonu w proszku
łyżeczka imbiru w proszku
3 łyżki płynnego miodu
3-4 łyżki oleju jadalnego o neutralnym smaku lub 2 łyżki oleju kokosowego
Blachę z mieszanką wstawić na środkową szynę do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C-160°C (obie grzałki). Czas pieczenia granoli świątecznej wynosi ok. 30 minut, składniki trzeba dokładnie wymieszać przynajmniej co 10 minut. Żurawinę dodać dopiero po 20 minutach pieczenia granoli świątecznej.
Bezglutenowa granola bez cukru, domowa granola gryczano-jaglana z amarantusem
Składniki
2 niepełne szklanki płatków gryczanych
niepełna szklanka dmuchanej gryki
5 łyżek płatków jaglanych
10 dag dmuchanych ziaren amarantusa
kilka grubo siekanych migdałów
2 łyżeczki wiórków kokosowych
płaska łyżeczka cynamonu
pół strąka wanilii
5 łyżek oleju lub pół kostki masła w płynie
płynny miód
Wymieszać w misce suche składniki. Masło roztopić w rondlu na bardzo małym gazie (nie usmażyć), dodać miód, cynamon i wyskrobane ziarenka wanilii. Mieszać tak długo aż miód połączy się całkowicie z masłem. Wszystkie bezglutenowe składniki bardzo dokładnie wymieszać, płatki nie mogą być suche. Masę przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Bezglutenową granolę piecze się w temperaturze 140°C-150°C przez 20-25 minut dokładnie mieszając składniki co jakiś czas. Wyższa temperatura powoduje palenie się składników. Bezglutenową granolę z gryki, prosa i amarantusa przechowuje się w zamkniętym pojemniku.
Rada: Tylko produkty z gryki oznaczone znakiem „produkt bezglutenowy” mogą być bezpiecznie używane przez osoby z nietolerancja glutenu.
Bezglutenowa granola bez cukru, domowa granola czekoladowa
Składniki
20 dag dmuchanych ziaren amarantusa
10 dag wiórków kokosowych
10 dag płatków ryżowych
pól szklanki orzechów laskowych
pół szklanki orzechów włoskich
pół szklanki migdałów
pół szklanki siemienia lnianego
3-4 łyżki kakao
4 łyżki oleju roślinnego
4 łyżki miodu
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Włączyć obie grzałki w piekarniku. W misce wymieszać płatki ryżowe, wiórki kokosowe, ziarna amarantusa, orzechy, migdały, siemię. W kubku dokładnie wymieszać olej z miodem i cynamonem, dodać do suchych składników, dobrze wymieszać, aby tłuszcz równomiernie je okleił. Na lekko spryskaną/posmarowaną olejem blachę położyć przycięty papier do pieczenia, wysypać bezglutenową mieszankę. Blachę włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 130°C-140°C. Piec mieszając co jakiś czas przez około 30-40 minut. Bezglutenową granolę czekoladową schłodzić, przesypać do dużego słoika.
Artykuł powiązany:
Błonnik pomoże przy zaparciach. Przepisy z otrębami pszennymi i siemieniem lnianym.
Zrobiłam granole w wersji podstawowej na drugie śniadania w pracy z jogurtem jest super. Z resztek upiekłam ciasteczka na wycieczke na rowerach i były przebojem. Zawsze znajdę fajne pomysły na tej stronce
Mieszanki ze sklepów są dla mnie za słodkie , a granola z dużą garścią ziaren daje dużo więcej energii niż musli . Pomysł świetny, posiłek zdrowy i ułatwia pracę jelitom .
Granola jest dobra dla osób aktywnych, a dla kanapowca to zbyt duży zastrzyk kalorii