Zdrowe sosy domowe

Rady jak zrobić domowy majonez bez octu i bez oleju


Przepisy na domowy majonez świąteczny bez oleju i bez octu, dietetyczny majonez bez octu i bez oleju ze śmietany i żółtek, dietetyczny majonez bez musztardy, bez oleju i bez octu – z żółtek jaj i twarogu na ostro, domowy majonez bez jajek, bez octu i bez tłuszczu, dietetyczny majonez bez oleju, bez musztardy i bez octu z orzechów nerkowca, dietetyczny majonez bez jajek, bez tłuszczu, bez musztardy, bez octuz kefirem i twarogiem, domowy majonez bez tłuszczu, bez octu i bez jajek ze śmietany, dietetyczny majonez bez oleju i bez octu z żółtek i twarogu, dietetyczny sos jogurtowy bez tłuszczu i bez jaj…

Majonez ze sklepu zawiera składniki, które obniżają koszt produkcji i wydłużają okres przydatności do spożycia, jednocześnie negatywnie wpływając na wartość i smak produktu. Proszek jajeczny zastępuje świeże żółtka, skrobia modyfikowana zwiększa masę i kaloryczność majonezu. Stabilizatory zagęszczają konsystencję majonezu – bez nich byłby zbyt płynny, gdyż rozcieńcza się go wodą w celu zwiększenia jego objętości. Sztuczne aromaty nadają smak. Dzięki dodaniu szkodliwych zagęszczaczy, koncentratów i wzmacniaczy smaku, produkt ten jest doskonałym przykładem „pustych kalorii”. Tłuszcze trans zawarte w takim majonezie nie są wchłaniane ani rozkładane przez nasz organizm, ale odkładają się w postaci toksyn. 

Klasyczny majonez domowy składa się ze zdrowych produktów – jajek, oleju roślinnego, musztardy, soku z cytryny, soli. Jednak nawet domowy majonez tradycyjny na oleju i żółtku składa się w 70-80% z tłuszczu i jest przeciwwskazany dla osób z nadwagą. Obecność drażniących składników – octu, pieprzu, gorczycy – powoduje, że musi zostać wykluczony z diety osób cierpiących na  choroby przewodu pokarmowego. Ponieważ zawiera dużo cholesterolu, szkodzi osobom z  problemami z układem krążenia.
Domowy majonez tradycyjny jest smacznym sosem, który zwiększa apetyt, pomaga w trawieniu niektórych pokarmów i ułatwia przyswajanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Jednak w diecie człowieka powinny znajdować się tylko najzdrowsze produkty – nie ma w niej miejsca na wysokokaloryczne sosy.

W dietetycznym majonezie domowym eliminuje się główne źródło kalorii – olej roślinny, a zamiast octu dodaje się sok z cytryny. Można zrobić majonez tylko z łyżką oleju albo zdrowy majonez bez oleju, mniej gęsty. Dietetyczny majonez nadaje się do każdej sałatki.

Domowy majonez bez oleju i bez octu to sos z kwaśnej śmietany 12% – 15%, naturalnego jogurtu, kefiru albo miękkiego twarożku, często z gotowanym żółkiem, z dodatkiem przypraw, który zasadniczo różni się od tradycyjnej wersji na bazie oleju i jajek. Wybierając produkty trzeba pamiętać o tym, że tłuszcze są niezbędne dla urody, dla zdrowia włosów, elastyczności skóry, prawidłowej produkcji hormonów. Poza tym stosowanie produktów light (0% tłuszczu) nie doprowadzi do utraty wagi, ponieważ często zawierają one więcej cukru i inne polepszacze, dzięki czemu producentom udaje się zachować niezmieniony smak produktu mlecznego. Sok z cytryny zamiast octu doda kwaskowego smaku i sprawi, że wapń zawarty w produktach mlecznych będzie lepiej przyswajalny.

Osoby nie tolerujące laktozy zastępują produkty mleczne gotowaną fasolą, orzechami nerkowca lub jabłkami. Majonez dietetyczny robi się bez surowych jajek, a wiele przepisów zawiera gotowane żółtka.

Uwaga: gorczyca i musztarda dodają smaku i spójności, jednak mogą być składnikiem alergizującym.

Istnieje jednak możliwość uzupełnienia gotowego majonezu dietetycznego o różne składniki, które nadadzą inny smak i aromat:

  1. świeże zioła – estragon, rozmaryn, tymianek, kolendra, koperek, pietruszka, szczypiorek;
  2. curry, ostre papryczki chili;
  3. posiekane orzechy;
  4. posiekany świeży imbir lub w proszku;
  5. tarty chrzan;
  6. posiekana dymka;
  7. suszone pomidory;
  8. świeży czosnek;
  9. grzyby…

Przy braku pewności, który dodatek wybrać, majonez dzieli się na małe porcje, dodając do każdej innej przyprawy. Po degustacji  wszystko będzie jasne.

Jak zrobić domowy majonez bez octu i bez oleju?

Aby wszystkie składniki w majonezie dobrze połączyły się, powinny mieć tę samą temperaturę, dlatego wcześniej wyjmuje się je z lodówki.

Do mieszania składników na majonez najlepiej wziąć blender zanurzeniowy – gęste składniki trudniej jest ubić ręcznie np. trzepaczką. Poza tym blender spulchnia zmieloną masę i nadaje jej aksamitną gładkość.

Domowy majonez bez oleju i bez octu przygotowuje się szybko, dlatego najlepiej zrobić go na krótko przed podaniem. Przechowuje się  go wyłącznie w lodówce  – w temperaturze pokojowej zmieni konsystencję, będzie rzadki.

Przepisy na dietetyczny majonez bez oleju i bez octu


Dietetyczny majonez świąteczny bez octu i bez oleju, delikatny
Składniki:
3 jaja na twardo (tylko żółtka)
5 łyżeczek miękkiego twarogu
3 łyżeczki kefiru
łyżeczka soku z cytryny
cukier puder, sól, pieprz czarny mielony do smaku
ew. łyżeczka musztardy
Ubić twaróg z kefirem na gładką masę. Wkruszyć żółtka, dodać musztardę, sok z cytryny i przyprawy, ubijać jeszcze kilka minut. Wstawić do lodówki. Dietetyczny majonez świąteczny bez oleju ma delikatny smak, pasuje nie tylko do sałatek.

Dietetyczny majonez bez oleju i bez octu, majonez ze śmietany i gotowanych żółtek
Składniki:
200 ml śmietany 12%-15%
2 jaja na twardo
łyżka soku z cytryny
dymka

2 szczypty drobnej soli
ew. łyżeczka musztardy 
Do majonezu wykorzystuje się tylko żółtka jaj, białka można dodać do sałatki albo innej potrawy. Żółtka rozgnieść widelcem. Jeśli nie ma blendera przetrzeć przez sitko. Do miski nałożyć śmietanę, musztardę, dodać żółtka i sok z cytryny z solą. Masę trzeba dobrze wymieszać widelcem lub trzepaczką, nie powinno być grudek żółtek. Dietetyczny majonez bez oleju ze śmietany i żółtek smakuje podobnie jak tradycyjny majonez ze sklepu, ale ma krótki termin przydatności do spożycia. Majonez przygotowuje się na krótko przed podaniem sałatki. Dietetyczny majonez bez oleju ze śmietany i żółtek ma charakterystyczny smak zbliżony do tradycyjnego majonezu. Ilość sosu wystarczy do przygotowania dużej sałatki dla całej rodziny.

Dietetyczny majonez bez musztardy, bez octu i bez oleju, majonez z gotowanych żółtek jaj i twarogu na ostro
Składniki:
10 dag chudego, miękkiego twarożku
2 jaja na twardo
łyżeczka soku z cytryny
zmiażdżony czosnek albo ostra papryka do smaku
drobna sól i pieprz dla smaku
Do pojemnika włożyć żółtka, twarożek, musztardę, ubić blenderem. W soku z cytryny rozpuścić sól, dodać z pieprzem do twarożku, ubić na gładką masę.

Dietetyczny majonez bez jajek, bez oleju i bez octu
Składniki:
120 ml śmietany 12% – 15%
100 ml gęstego jogurtu naturalnego
3 ugotowane pieczarki
świeże zioła, ulubione
sól do smaku
ew. 2 łyżeczki musztardy

Śmietanę, jogurt i musztardę ubić blenderem. Dodać posiekane zioła i sól. Wymieszać.

Dietetyczny majonez bez oleju, bez octu i bez musztardy z orzechów nerkowca
Składniki:
szklanka orzechów nerkowca, nie sprażonych
woda przegotowana
1-2 ząbki czosnku
2 cytryny
pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu
Orzechy zalać ciepłą wodą, moczyć przez godzinę. Odlać wodę, orzechy mielić z dodatkiem 2-3 łyżek wody, soku z cytryn i przypraw do uzyskania gładniej masy.

Dietetyczny majonez bez tłuszczu, bez octu, bez musztardy i bez jajek z kefirem i twarogiem
Składniki:
120 ml kefiru
10 dag sera feta albo domowego twarożku
mały ząbek czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz – do smaku
Czosnek zmiażdżyć, ser rozgnieść widelcem, kilka gałązek pietruszki posiekać, wymieszać w salaterce. Do pojemnika blendera wlać kefir i dodając porcjami ser mielić masę do uzyskania gęstej kremowej konsystencji.

Dietetyczny majonez bez octu, bez tłuszczu i bez jajek ze śmietany
Składniki:
200 ml kwaśnej śmietany 12%
sól, pieprz do smaku
ew. posiekana cebula dymka albo curry
ew. 2 łyżeczki musztardy
Składniki ubić blenderem do konsystencji gładkiej masy.

Dietetyczny majonez bez oleju i bez octu, z żółtek i twarogu
Składniki:
2 żółtka na twardo
30 dag miękkiego twarożku
sól, pieprz dla smaku
3-5 łyżek przegotowanej wody
sok z cytryny
ew. 2 łyżeczki musztardy
Twarożek ubić blenderem dodając trochę ostudzonej, przegotowanej wody, aż będzie miał konsystencję gęstej śmietany. Dodać żółtka i musztardę,  sól, pieprz i ubić na gładką masę. Jeśli twarożek nie jest kwaśny, można dodać kilka kropli soku z cytryny.

Najmniej kaloryczny sos zastępujący majonez to sos jogurtowy.

Dietetyczny sos jogurtowy bez tłuszczu i bez jajek
Składniki:
200 ml gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżeczki musztardy
pęczek świeżego koperku
Za pomocą blendera ubić jogurt, dodając do niego musztardę. Przed podaniem wmieszać posiekany koperek. Dietetyczny sos jogurtowy bez tłuszczu i bez jaj podaje się do potraw, które mają własny bogaty smak. Do sosu do potraw o słabszym smaku i aromacie dodaje się ostre przyprawy np. czosnek.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *