Łatwe niskokaloryczne desery z twarogiem

Dieta odchudzająca: szybkie desery fit z twarogu

 

 

Przepisy na niskokaloryczny deser twarogowy: deser z twarogu, jogurtu i owoców jagodowych; deser z twarogu, owoców jagodowych i banana; deser z twarogiem, jogurtem, brzoskwiniami, płatkami i orzechami; deser z twarogu z jabłkami i rodzynkami; deser z twarogiem, jogurtem i morelą; deser z maślanki, twarogu i suszonych owoców, orzechów i migdałów…

Szybki fit deser twarogowy z jogurtem i owocami jagodowymi
Szybki_deser_mleczny_z_owocami_jagodowymiSkładniki (porcja)
15 dag naturalnego jogurtu 5%
6-8 łyżek chudego twarogu
mała garstka jagód
mała garstka truskawek
mała garstka malin
łyżeczka cukru waniliowego, domowego 
płynny miód akacjowy lub słodzik
cynamon
Owoce przebrać i wypłukać na sitku. Wszystkie składniki wymieszać blenderem.

Szybki deser z twarogu, owoców jagodowych i banana
Deser_twarog_jagody_banan_miodSkładniki (2 porcje) 
25 dag chudego twarogu
2 łyżki śmietany 12%

1,5 szklanki owoców jagodowych (truskawki, maliny, jagody, jeżyny)
mały banan, krojony w plasterki
2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
biszkopty, herbatniki lub krakersy do posypania
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, miód i dokładnie wymieszać. Do pucharków nakładać twaróg łyżką dosypując owoce. Wierzch deseru posypać pokruszonymi ciastkami.

Fit deser z twarogu, z jogurtem, brzoskwiniami, płatkami i orzechami
Deser_twarog_brzoskwinia_orzechySkładniki (2 porcje)
2 brzoskwinie
10 dag naturalnego jogurtu 5%
15 dag chudego twarogu
łyżka cukru waniliowego, domowego
łyżka miodu
sok z połowy cytryny
ew. pół szklanki malin lub jeżyn

2 łyżeczki płatków owsianych
8 orzechów lub migdałów

Płatki i orzechy podprażyć na suchej teflonowej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Maliny opłukać delikatnie na sitku, odłożyć. Brzoskwinie wymyć i pokroić w kostkę i zalać połową soku z cytryny. Dokładnie wymieszać jogurt z cukrem waniliowym. Można dodać maliny. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z miodem i doprawić resztą soku z cytryny. Do pucharków nałożyć najpierw twaróg, następnie brzoskwinie, na nie wylać jogurt. Posypać płatkami i grubo siekanymi orzechami.

Fit deser z twarogiem z jabłkami i rodzynkami 

Deser_niskokaloryczny__twarog_jogurt_jablka_zurawina
Składniki (2 porcje)
2 łyżki rodzynków (można zastąpić żurawiną, krojonymi morelami) 
25 dag chudego twarogu
pół łyżki cukru waniliowego, domowego
4 pełne łyżki jogurtu 5%
2 łyżki miodu
2 łodyżki mięty
średnie twarde jabłko
1-2 łyżki soku z cytryny lub pomarańczy

Opłukać suszone owoce i zalać w  szklance wrząca wodą. Twaróg rozgnieść widelcem, wymieszać z cukrem waniliowym. Jogurt dokładnie wymieszać z łyżką miodu. Umyć liście mięty, osuszyć i pokroić. Jabłko wymyć, pokroić w drobną kostkę i posypać miętą. Wymieszać łyżkę miodu i soku z cytryny, polać nimi jabłka. Jabłka wymieszać z jogurtem, 3 częściami napęczniałych rodzynków (bez wody) i twarogiem. Do pucharków nałożyć warstwę masy twarogowej. Posypać pozostałymi rodzynkami.

Deser z twarogu, z jogurtem i morelą

Derser_twarog_morele_herbatnikiSkładniki (3 porcje)
3 morele
30 dag chudego twarogu
10 dag naturalnego jogurtu 5%
1-2 łyżki płynnego miodu
sól
2 łyżki soku z cytryny
pomarańcza z pępkiem
garść ulubionych owoców jagodowych

łyżka miodu
6-8 dag herbatników (ciastek lub biszkoptów)

Owoce jagodowe opłukać na sitku, odłożyć. Morele umyć, pokroić w kostkę. Twarożek, jogurt, 2 łyżki miodu, sok z cytryny i szczyptę soli dobrze wymieszać mikserem. Wycisnąć sok z pomarańczy i dokładnie wymieszać z  miodem. Na dno pucharków położyć herbatniki i zalać je częścią soku. Przykryć twarogiem, następnie krojonymi owocami. Całość posypać owocami jagodowymi, pokruszonymi ciastkami i skropić resztą soku.

Fit deser z twarogiem i maślanką, z dodatkiem suszonych owoców, orzechów i migdałów

Deser_twarog_suszone_owoce_orzechySkładniki (2 porcje)
banan
100 ml maślanki
30 dag chudego twarogu
3 dag mieszanki ulubionych suszonych owoców, orzechów i migdałów* 
ew. łyżka delikatnego płynnego miodu

Orzechy, migdały podprażyć na suchej teflonowej patelni, aż nabiorą złotego koloru. Banana wymyć, sparzyć wrzątkiem skórkę, obrać i pokroić na 3 części. Suszone owoce i orzechy/migdały pokroić drobno. Można je wymieszać z miodem. Twaróg rozdrobnić widelcem i zmieszać z maślanką i bananem w blenderze. Połowę masy nałożyć do salaterki, posypać częścią owoców i orzechów. Przykryć resztą masy, na wierzch wysypać resztę mieszanki owoców i orzechów.
*Można wykorzystać mieszankę studencką.

 

 Przepisy na desery, ciasteczka i ciasta z twarogiem na stronie Desery i wypieki.


Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *