Grzaniec bezalkoholowy bez cukru
Zdrowy grzaniec rozgrzeje każdego…
Przepisy na grzaniec bezalkoholowy bez cukru na bazie soku, owoców, herbaty i rozgrzewających przypraw: klasyczny grzaniec winogronowy; grzaniec jabłkowy dla dzieci; grzaniec z soku pomarańczowego i żurawinowego; grzaniec wiśniowy; grzaniec z soków i czarnej herbaty; grzaniec z soku wiśniowego, pomarańczowego lub grejpfrutowego; grzaniec z soku z granatów…
Tradycyjny grzaniec przygotowuje się dodając przyprawy i owoce do podgrzanego wina, zazwyczaj czerwonego. Można także przygotować bezalkoholowy grzaniec zastępując wino sokiem winogronowym, jabłkowym, żurawinowym, granatowym lub wiśniowym. Powstanie pachnący, rozgrzewający napój bez cukru, polecany także dla dzieci.
Wskazane jest używanie świeżo wyciśniętego soku lub z własnych zapasów na zimę. W ostateczności można wykorzystać też niskosłodzone soki oferowane przez handel. Jednak napój z naturalnego soku to bomba witaminowa i dostarcza niewielką ilość kalorii.
Sok podgrzewa się do temperatury nie wyższej niż 40°C-45°C, w przeciwnym razie grzaniec traci charakterystyczny, świeży smak. Do tradycyjnego bezalkoholowego grzańca dodaje sie świeże lub suszone owoce: cytryny, pomarańcze, mandarynki, winogrona, jabłka, wiśnie, gruszki, porzeczki, brzoskwinie lub śliwki. Owoce trzeba dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, aby usunąć z nich środek konserwujący. Przyprawy (goździki, cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, kardamon, anyż…) dodaje się dla smaku i aromatu według własnych upodobań. Przygotowując grzaniec dla dzieci powinno się starannie dobrać delikatne przyprawy. Napój przygotowuje sie bezpośrednio przed spożyciem. Po powtórnym podgrzaniu grzaniec traci swój aromat i intensywny smak.
Przed podaniem ciepły domowy grzaniec można posłodzić miodem o delikatnym smaku (miodem wielokwiatowym, akacjowym…) lub domowym dżemem. Ciemny dżem wiśniowy czy z czarnej porzeczki nada jasnym sokom piękny odcień wina.
Dobra rada: aby nie popsuć smaku grzaniec z soków owocowych powinno się podgrzewać w garnku emaliowanym albo szklanym, nigdy w aluminiowym (aluminium psuje smak soku) i mieszać drewnianą łyżką.
Grzaniec bez alkoholu można pić dla przyjemności lub jako lek na przeziębienia, zmęczenie, bezsenność i osłabiony nastrój.
Bezalkoholowy grzaniec przygotowany na bazie soku z winogron ma smak najbardziej zbliżony do tradycyjnych grzańców gotowanych na winie. Sok z winogron wzmacnia system nerwowy, obniża poziom cholesterolu i poprawia odporność.
Bezalkoholowy grzaniec z soku jabłkowego ma delikatny smak, jest polecany dla dzieci. Sok jabłkowy m.in. normalizuje trawienie, poprawia pracę układu sercowo-naczyniowego.
Grzaniec bez alkoholu z soku wiśniowego jest doskonałym zimowym napojem. Sok wiśniowy ma m.in. działanie wzmacniające, antyseptyczne i przeciwgorączkowe.
Sok żurawinowy i sok z granatu są bogate w witaminę C i przeciwutleniacze; mają niecodzienny smak, poprawiają odporność, obniżają poziom cukru.
Zarówno sok pomarańczowy czy cytrynowy lub grejpfrutowy wzmacniają organizm w okresie w przeziębień i infekcji grypowych, obniżają ciśnienie.
Przepisy na grzaniec bezalkoholowy bez cukru
Klasyczny grzaniec bezalkoholowy z sokiem winogronowym, aromatyczny
Składniki:
litr ciemnego soku winogronowego
pół szklanki wrzącej wody
4 goździki, rozgniecione
gwiazdka anyżku
łyżeczka startego korzenia imbiru
duża szczypta mielonego cynamonu
gałka muszkatołowa – na czubku noża
cytryna
Wsypać wszystkie przyprawy do garnuszka, zalać wrzątkiem, wymieszać i przykryć. Po 20 minutach przecedzić do większego emaliowanego garnka, wlać do niego sok z winogron i podgrzać na słabym ogniu po przykryciem.
W tym czasie cytrynę wymyć w gorącej wodzie, ugnieść, wycisnąć sok przez sitko. Garnek zdjąć z ognia, ciepły napój szybko przelać do kubków. Przed podaniem dodać sok z cytryny.
Bezalkoholowy grzaniec z soku jabłkowego, delikatny, dla dzieci
Składniki:
litr soku jabłkowego
szklanka wrzącej wody
połamana laska cynamonu
2-3 goździki, rozgniecione
starta gałka muszkatołowa – na czubku noża
ew. cienki plasterek imbiru
2 łyżki rodzynek
cytryna lub pomarańcza
ew. miód wielokwiatowy lub dżem do smaku
Przyprawy wsypać do garnuszka, zalać połową wrzącej wody, wymieszać, przykryć i zaparzać przez 20 minut. Przecedzić. Rodzynki wypłukać, wsypać do filiżanki zalać na kwadrans resztą wrzącej wody, aby pozbyć sie ew. środków konserwujących. Po tym czasie wypłukać na sitku pod bieżącą wodą. Sok wlać do emaliowanego garnka, dodać sparzone rodzynki, wlać przecedzony napar z przypraw. Podgrzewać na słabym ogniu po przykryciem. W tym czasie wycisnąć sok z cytryny lub pomarańczy. Ciepły grzaniec zdjąć z ognia, szybko przelać do kubków. Dodać sok, posłodzić miodem do smaku.
Bezalkoholowy grzaniec z soku pomarańczowego i żurawinowego
Składniki
litr soku pomarańczowego
szklanka soku żurawinowego
pół szklanki wrzącej wody
małe jabłko lub gruszka (pokrojone w cienkie plasterki)
1-2 połamane laski cynamonu
3 goździki, rozgniecione
duża szczypta gałki muszkatołowej
Przyprawy zalać wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Do większego garnka wlać soki, przecedzony napar, dodać plasterki jabłka lub gruszki, podgrzewać na małym ogniu. Ciepły napój przelać do kubków, szybko podać.
Grzaniec bezalkoholowy z soków i czarnej herbaty
Składniki:
2 szklanki mocnej czarnej herbaty
150 ml soku wiśniowego
150 ml soku jabłkowego
2 goździki, rozgniecione
połamana laska cynamonu
pomarańcza
Zaparzyć herbatę razem z goździkami i cynamonem. Po kwadransie przecedzić, wlać do emaliowanego garnka, dodać soki. Napój podgrzewać pod pokrywką na małym ogniu. Wycisnąć sok z pomarańczy, dodać do ciepłego napoju tuż przed podaniem.
Bezalkoholowy grzaniec z soku wiśniowego, pikantny
Składniki:
litr soku wiśniowego
szklanka soku pomarańczowego
pół szklanki wrzącej wody
połamana laska cynamonu
łyżeczka posiekanego imbiru
2 goździki, rozgniecione
Przyprawy zalać wrzątkiem w małym garnuszku, przykryć i odstawić na 20 minut. Wszystkie składniki miesza się w emaliowanym garnku, przykrywa pokrywką i podgrzewa na małym ogniu do temperatury 40°C-45°C. Garnek zdjąć z ognia, odstawić na 10 minut. Po tym czasie napój przecedzić i szybko podać.
Bezalkoholowy grzaniec z soku wiśniowego i pomarańczowego lub soku grejpfrutowego, kwaśny
Składniki:
litr soku wiśniowego
szklanka soku pomarańczowego lub soku grejpfrutowego
pół szklanki wrzątku
połamana laska cynamonu
3 goździki
plasterek posiekanego imbiru
ew. miód do smaku
Przyprawy zalać wrzątkiem w małym garnuszku, wymieszać, przykryć. Po 20 minutach przecedzić. W emaliowanym garnku na małym ogniu podgrzać wymieszane soki i przecedzony napar z przypraw. Ciepły napój zdjąć z ognia, przelać do kubków. Przed podaniem dosłodzić miodem do smaku.
Bezalkoholowy grzaniec z soku z granatów, słodko-kwaśny
Składniki
litr soku z granatów
słodka mandarynka
pół szklanki wody
2 goździki, rozgniecione
dwie laski cynamonu
łyżeczka startego świeżego imbiru
duża szczypta startej gałki muszkatołowej
miód do smaku
Przyprawy wsypać do garnuszka, zalać wrzącą wodą. Odstawić pod przykryciem do zaparzenia na 20 minut. Po tym czasie napar przecedzić, wlać do większego emaliowanego garnka, dodać sok z granatu i cząstki mandarynki. Całość podgrzewać na małym gazie do temperatury 40°C-45°C. Przelać do kubków, posłodzić miodem.
Spis przepisów na zdrowe napoje wzmacniające oraz wspomagające leczenie infekcji wirusowych i różnych dolegliwości znajduje sie na stronie Napoje.
Uwielbiam ciepłe napoje z przyprawami korzennymi! Ciepły sok z jabłek z cynamonem i imbirem to mega dobry pomysł.