Jak uniknąć pleśni w kuchni? Lodówka i zmywarka


LODÓWKA

Mimo panującej niskiej temperatury w lodówkach może się w nich rozwijać pleśń, zwłaszcza jeśli wnętrze lodówki jest wilgotne. Dlatego lodówkę powinno się otwierać tylko wtedy gdy to jest konieczne, na krótko, aby nie wpuścić do środka ciepłego powietrza.
Nie powinno się także wstawiać do lodówki ciepłych i parujących potraw. 
Nie ma potrzeby czyszczenia lodówki chemicznymi środkami, gdyż oddziaływują one negatywnie na przechowywaną żywność i nasze zdrowie. Proszek do szorowania czy mleczko do czyszczenia również nie są odpowiednimi środkami czyszczącymi. Ocet lub wysokoprocentowy alkohol (min. 70%) wystarczą, aby zabić większość zarodników pleśni i bakterii. Lodówka nie musi być sterylna.

Do mycia lodówki najlepsza jest woda i płyn do mycia naczyń. Do płynu można dodać sodkę kuchenną. Ocet powinien być używany do mycia szklanych części lub tylko w przypadku wystąpienia pleśni, gdyż niszczy plastikowe ścianki, gumowe uszczelki lodówki i warstwę ochronną metalowych części.

  1. Szczególną uwagę trzeba zwrócić na kąty lodówki – w nich gromadzą się zabrudzenia, resztki jedzenia i pleśń.
  2. Zabrudzone uszczelki wymyć wodą z płynem do naczyń, po wypłukaniu przetrzeć papką z wody i sodki kuchennej, dokładnie wypłukać czystą wodą i wysuszyć. Ocet ma silniejsze działanie na pleśń i bakterie, lecz może wysuszyć gumę.
  3. Powinno się regularnie dbać o drożność odpływu w lodówce, usuwać stojącą wodę i czyścić otwór odpływu np. patyczkiem do szaszłyków.
  4. Szybkę trzeba często myć wodą z octem zmieszaną w stosunku 1:1.
  5. W szufladzie do przechowywania warzyw często tworzy się pleśń. Trzeba ją wtedy wymyć i przetrzeć wodą z octem. Po dokładnym osuszeniu położyć na jej dno czysty papier, który wchłania część wilgoci i zapobiega tworzeniu się pleśni w zakamarkach. Jeśli na szufladzie i obok zbiera się wilgoć, to znaczy, że odpływ może być niedrożny.

Po myciu wszystkie części lodówki trzeba dokładnie wysuszyć. Dopiero wtedy można do niej włożyć artykuły spożywcze, leki i zamknąć.

Przechowywana w lodówce żywność powinna być zawsze opakowana.

ZMYWARKA

Wilgoć i słaba wentylacja w kuchni są przeciwwskazaniem do ustawienia w niej zmywarki do naczyń. 

Klapa nie używanej zmywarki powinna być stale otwarta, aby nie gromadziła się w niej wilgoć.

Sita i uszczelki w zmywarce powinny być regularnie czyszczone, a pleśń usuwana papką z sodki kuchennej i wody, octem lub alkoholem. Uszczelki i sita nie wyczyszczą się same podczas pracy zmywarki, ale agresywne środki czystości są szkodliwe dla zdrowia.

Przynajmniej raz w miesiącu powinno się zmywać naczynia w temperaturze 65°C z dodatkiem tabletek do zmywarki, aby zapobiec tworzeniu się pleśni.

Po dłuższym nieużywaniu zmywarki (np. po powrocie z urlopu) przed zmyciem naczyń koniecznie trzeba włączyć ją bez załadunku w temperaturze 65°C.

 

Artykuły powiązane:
Jak uniknąć pleśni w kuchni?
Sprzątamy kuchnię. Jak wyczyścić lodówkę, zamrażalnik i zmywarkę?
Plan generalnych porządków w mieszkaniu. Kuchnia

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *