Smażymy kaczkę

Rady jak smażyć kaczkę

 

Czas smażenia kaczki: smażona pierś kaczki, smażone filety z piersi kaczki, smażone udka kaczki, smażona kaczka w porcjach, smażone skrzydełka kaczki, smażona wątróbka kaczki, smażone serca z kaczki, smażone żołądki kaczki…
Przepisy na marynaty dla smażonej kaczki: marynata do piersi kaczki, marynata do filetów z piersi kaczki, marynata do kaczki w porcjach, marynata do skrzydełek kaczki, marynata do serc z kaczki
Ważne jest właściwe przygotowanie kaczki, jej porcji i podrobów do smażenia, aby uzyskać pożądany smak i aromat potrawy.  

Jak przygotować kaczkę do smażenia?

  1. Przed smażeniem kaczki koniecznie wyskubać pęsetą resztki piór i pierza, skórę opalić nad płomieniem świecy lub gazu. Pióra kaczki brzydko pachną po usmażeniu (w przeciwieństwie do piór kurczaka).
  2. Kacze mięso oczyszcza się z błon i nadmiaru tkanki tłuszczowej. Następnie myje się, a osuszone naciera solą i pieprzem. Świeże mięso z kaczki można wcześniej zamarynować przez przynajmniej 1-3 godziny – mięso będzie wtedy bardziej kruche i soczyste. Przed smażeniem wytrzeć mięso ze składników marynaty.
  3. Mięso dzikiej kaczki ma zapach błota. Aby pozbyć się go warto przez noc moczyć całą kaczkę w lekko osolonej wodzie. Jeśli nie ma tyle czasu, zdjąć skórę z kaczki, mięso natrzeć sokiem z cytryny, a po obsmażeniu kaczkę dusić w marchewce.
    Na kwadrans przed smażeniem mięso kaczki powinno się wyjąć z lodówki, aby się lekko ogrzało w ciepłej kuchni. Jeśli mięso kaczki jest zamrożone, dokładnie rozmrozić je w lodówce.
  4. Skórę na tłustych częściach kaczki nacina się płytko ostrym nożem, aby podczas smażenia wytopił się tłuszcz. Mięso z kaczki nakłada się na gorącą patelnię na rozgrzany olej (wyjątkiem jest pierś kaczki ze skórą).
  5. Kacze szyjki mają mało mięsa i dużo skóry. Gotuje się je i dusi, przygotowuje z nich zupy, wywary, potrawki, pasztety.

Mięso kaczki zawiera spore ilości witaminy D, poza tym witaminy B, E, sole mineralne: selen, fosfor, cynk, potas, wapń.
Dobra rada: kupując całą kaczkę należy zwrócić uwagę na jej kolor i zapach – nie powinna być kwaśna. Nogi kaczki nie powinny być zbyt krótkie (w przeciwnym razie istnieje ryzyko, że kaczka była faszerowana hormonami).

 

Czym przyprawić mięso kaczki przed smażeniem?
Do tłustego mięsa z kaczki pasują: sól, pieprz czarny mielony, pieprz czerwony mielony, kurkuma, curry, majeranek, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, nasiona gorczycy i kolendry, sos sojowy…
Mięso kaczki dusi się z cebulą, czosnkiem, papryką, pomidorami lub marchewką, dynią, kapustą, w sosie z dodatkiem śmietany…
Z czym podawać smażoną kaczkę?
Usmażone mięso kaczki podawać z ryżem, kaszą pęczak, makaronem, warzywami: ziemniakami, buraczkami, marchewką, dynią, pomidorami, kapustą…
Usmażone mięso kaczki polać sosem własnym. Do piersi kaczki wyjątkowo dobrze pasują słodko-kwaśne sosy, żurawina, jabłka, dereń, suszone owoce.

Smażona pierś z kaczki
Czas smażenia piersi z kaczki
Pierś ze skórą smaży się przez kwadrans, drugą stronę przez 10 minut. Smażoną pierś można jeszcze poddusić przez 30 minut.

Jak smażyć pierś z kaczki?
Kaczka, zarówno dzika jak i ta z hodowli, ma mięso pokryte grubą i tłustą skórą. Jeśli pierś smażona jest ze skórą, nie potrzeba dodawać tłuszczu, ponieważ z piersi wytopi się jego bardzo dużo. Po nacięciu skóry w kratkę wytopi się całkowicie (uwaga: nie nacinać mięsa, bo będzie suche).
Pierś z kaczki kładzie się na chłodną patelnię skórą do dołu. Na patelnią można sypnąć dużą szczyptę soli, wtedy rozgrzany tłuszcz nie pryska mocno. Całą pierś kaczki ze skórą smaży się bez pokrywki na średnim ogniu przez kwadrans od momentu rozgrzania patelni. Następnie ostrożnie przewraca się łopatką na drugą stronę (mięso przebite widelcem traci soczystość) i smaży przez 8-10 minut. Usmażona pierś powinna odpocząć przez 5 minut przed krojeniem i podaniem. Dobrze usmażona pierś z kaczki w środku jest soczysta, delikatna i lekko różowa, z wierzchu nie jest sucha i ma chrupiącą skórkę, której jednak lepiej nie jeść.
Usmażoną pierś kaczki można jeszcze poddusić, ale wcześniej koniecznie zdjąć łopatką mięso z patelni, odlać tłuszcz. (Tłuszcz pozostały ze smażenia piersi z kaczki wystarczy do usmażenia całej patelni ziemniaków! Pierś kaczki ze skórą o wadze 10 dag dostarcza około 270 kcal, bez skóry aż o 70 kcal mniej…). Pierś kaczki dusić z warzywami przez pół godziny na małym ogniu. Pod koniec duszenia dolać śmietanę i całość podgrzewać przez 2-3 minuty.
Dobra rada: aby pierś z kaczki była miękka i soczysta przed smażeniem włożyć ją do marynaty.

Marynata do piersi kaczki ze skórą

Składniki dla 1 kg piersi kaczki
pół szklanki białego wina
2 cebule
kawałek korzenia imbiru o długości 3-5 cm
łyżeczka octu jabłkowego
sól, pieprz mielony
łyżeczka mielonych goździków
płaska łyżka suszonego tymianku
Cebule i imbir obrać ze skórki, posiekać. Składniki marynaty wymieszać, natrzeć nią piersi kaczki w naczyniu. Przykryć i wstawić do lodówki na 3-5 godzin. Co 40 minut piersi przekładać na drugą stronę.

Smażone filety z piersi kaczki
Czas smażenia filetów z piersi kaczki

Filety z piersi kaczki smaży się przez około 15 minut na średnim ogniu i bez przykrycia.

Jak smażyć filety z piersi kaczki?
Na każdy filet z piersi kaczki bez skóry trzeba wlać 2 łyżki oleju na patelnię. Najpierw obsmaża się je przez 5 minut z każdej strony, następnie każdy bok przez 2 minuty. Tak uzyskuje się krwisty filet z kaczki. Filet można jeszcze poddusić pod pokrywką jeszcze przez 10 minut.

Prosta marynata do filetów z piersi kaczki
Składniki dla 1 kg filetów z kaczki
4 łyżki majonezu
sól, pieprz do smaku
Filety natrzeć składnikami marynaty. Przełożyć do miski, przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny.

Ostra marynata do filetów z piersi kaczki
Składniki dla 1 kg filetów z kaczki
sok z cytryny
3 łyżki sosu sojowego
łyżka miodu
łyżka musztardy
2 łyżki majonezu
sól, curry, pieprz czarny  do smaku
Składniki dobrze wymieszać. Filety z kaczki w naczyniu zalać marynatą, przykryć. Filety marynować przez przynajmniej 3 godziny.

Smażone udka z kaczki
Jak długo smażyć udka kaczki?
Czas smażenia udek z kaczki wynosi 35-40 minut.

Jak smażyć udka z kaczki, nogi z kaczki?
Usunąć resztki piór i pierza, skórę opalić. Ale najlepiej zdjąć skórę i wyrzucić. Kacze udka wymyć w letniej wodzie, osuszyć, natrzeć solą i odłożyć na kwadrans. Aby mięso nie było twarde i suche, udka najlepiej wcześniej zamarynować. Udka kaczki smaży się z obu stron po 15-20 minut na średnim ogniu na tłuszczu wyciętym z mięsa, aż utworzy się na skórze skorupka. Najlepiej obracać je łopatką co kilka minut (nie wbijać w nie widelca, bo lekko twarde, zwarte mięso traci sok).
Kacze udka można też obsmażyć z obu stron, a po zmniejszeniu ognia dodać pół szklanki wody i dusić  na małym ogniu pod pokrywką z pokrojonymi i podsmażonymi warzywami (cebulą, marchewką) przez 40 minut. Na 5-10 minut przed końcem duszenia dodać listek laurowy, przyprawić solą i pieprzem. Kacze nogi serwuje się z duszonymi warzywami, smażonymi ziemniakami, surówką.

Smażona kaczka w porcjach (skrzydełka, udka, plecy, piersi)
Jak smażyć kaczkę w porcjach?
Resztki piór i pierza usunąć, skórę opalić nad płomieniem gazu lub świecy. Wyjąć ze środka tuszki serce, płuca, wątrobę, żołądek, wypłukać krew oraz odciąć łapki. Koniecznie wyciąć kuper, ponieważ zawiera tłuszcz, który nieprzyjemnie pachnie podczas smażenia. Tuszkę kaczki wypłukać, wytrzeć z wody i pokroić na porcje. Porcje kaczki położyć na rozgrzanym oleju i smażyć przez 8-10 minut na średnim ogniu bez przykrycia. Do podsmażonych na złoty kolor porcji mięsa dodać krojone warzywa i przyprawy. Kaczkę smażyć z warzywami przez kolejne 10 minut. Na patelnię wlać szklankę wody, doprowadzić do wrzenia. Przykryć i całość dusić na małym ogniu przez około godzinę. Porcje kaczki serwować z ryżem lub ziemniakami polanymi sosem spod kaczki.

Marynata do kaczki w porcjach
Składniki dla 1,5 kg mięsa:
łyżka świeżego startego imbiru
2 duże ząbki czosnku (posiekane)
2 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżki sosu sojowego
łyżka płynnego miodu
sól do smaku
Składniki wymieszać, zalać nią porcje kaczki w misce. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.

Smażone skrzydełka kaczki
Czas smażenia skrzydełek z kaczki
Skrzydełka z kaczki smaży się na średnim ogniu przez 15 minut, następnie dusi na małym ogniu przez 10 minut. Przyprawia się je solą, pieprzem, a także kurkumą, imbirem, czosnkiem, sezamem, sosem sojowym lub miodem.
Jak smażyć skrzydełka kaczki?
Kacze skrzydełka koniecznie oczyścić z resztek piór, skórę opalić nad ogniem świecy lub gazu. Wymyć w zimnej wodzie, osuszyć ręcznikiem. Przeciąć w stawach ostrym nożem i podzielić na trzy części. Końcówkę skrzydełka wyrzucić. Skrzydełka wymieszać w misce z marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na przynajmniej pół godziny, najlepiej na (kilka)naście godzin przed smażeniem. Wyjąć je z lodówki,  po pół godzinie wytrzeć z marynaty i położyć na rozgrzany olej. Skrzydełka z kaczki smażyć przez kwadrans obracając je co jakiś czas. Następnie dusić w niewielkiej ilości wody lub w soku pomidorowym z dodatkiem 3 łyżek śmietany.

Ostra marynata do skrzydełek kaczki:
Składniki dla 1 kg skrzydełek:
3 łyżki miodu
3 łyżki sosu sojowego
płaska łyżka suszonego imbiru
sól i pieprz do smaku

Smażona wątróbka z kaczki
Czas smażenia wątróbek kaczki

Wątróbki z kaczki obsmaża się przez 10 minut na średnim ogniu, a następnie dusi krótko.

Jak smażyć wątróbkę kaczki?
Wątróbki kaczki wymyć w wodzie, usunąć błony. Zamrożone wątróbki rozmrozić. Osuszoną z wody wątrobę pokroić na 4 części, oprószyć pieprzem. Obtoczyć w cienkiej warstwie mąki (nie koniecznie), położyć na rozgrzanym oleju. Wątróbkę z kaczki smażyć przez 10 minut stale mieszając. Ponieważ sama smażona wątroba kaczki jest sucha i ma gorzkawy smak, przygotowuje się ją z warzywami i w sosie. Do obsmażonej wątróbki dodać drobno pokrojoną i usmażoną wcześniej cebulę, trochę ciepłej wody. Posolić i dusić razem przez 10 minut.
Aby wątróbka z kaczki była soczysta, obsmaża się ją krótko w całości, następnie dusi. Wątróbkę obsmażyć przez 5 minut po obu stronach. Dodać startą na tarce marchew i posiekaną cebulę, smażyć razem przez 10 minut. Dodać śmietanę lub sok pomidorowy, wymieszać, przykryć i dusić na średnim ogniu przez pół godziny. Mieszać. Na 10 minut przed końcem duszenia posolić i dodać szczyptę tymianku.
Smażoną wątróbkę z kaczki podawać z ryżem lub z ziemniakami.

Smażone serca z kaczki
Jak długo smażyć serca z kaczki?
Kacze serca powinno się smażyć przez 15 minut, następnie dusić w sosie śmietanowym lub w warzywach przez 40-60 minut. Marynowane serca kaczki smaży się przez kwadrans, następnie dusi się przez pół godziny, aby zmiękły.

Jak smażyć i udusić serca z kaczki?
Oczyścić serca kaczki z błon, tłuszczu i skrzepów krwi, wypłukać w zimnej wodzie. Każde serce przeciąć wzdłuż na pół, przyprawić solą i pieprzem. Można dodać ostrzejsze ulubione przyprawy i wstawić serca na pół godziny do lodówki. Serca z kaczki smażyć na oleju z cebulą na średnim ogniu przez 15 minut, mieszać od czasu do czasu. Dodać śmietanę wymieszaną z wodą i dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 30-40 minut.
Serca z kaczki przyprawia się solą, pieprzem, gorczycą, sosem sojowym, cebulą, czosnkiem, koperkiem. Można je dusić w śmietanie, pomidorach.

Marynata do serc kaczki 
Składniki dla 1 kg kaczych serc:
2 ząbki czosnku
5 łyżek sosu sojowego
łyżeczka soli
mielony pieprz czarny do smaku 
Zmiażdżyć  ząbki czosnku, wymieszać z pozostałymi składnikami.  Oczyszczone i przekrojone serca z kaczki wymieszać w naczyniu z przyprawami, przykryć i wstawić do lodówki na pół godziny. Mieszać co kwadrans.

Smażone żołądki kaczki
Czas smażenia żołądków kaczki

Pokrojone żołądki kaczki smaży się przez 5-10 minut z obu stron, następnie dusi przez 40-50 minut.
Jak smażyć kacze żołądki?
Żołądki kaczki oczyścić ze błon, tłuszczu i wymyć w zimnej wodzie. Pokroić w paski o grubości 0,5 cm lub w kostkę o grubości 2 cm. Posypać solą, dobrze wymieszać i przełożyć na rozgrzany olej. Żołądki z kaczki smażyć przez 5-10 minut na średnim ogniu, stale mieszając, ponieważ przywierają do dna patelni.
Wlać na patelnię taką ilość wody, aby pokryła 2/3 ich warstwy żołądków, doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym gazie przez 15-20 minut bez pokrywki, aby większa część wody odparowała. Przyprawić listkiem laurowym, ziarenkami czarnego pieprzu, solą i dusić pod przykryciem przez 30 minut, aż zmiękną. Mieszać od czasu do czasu.
Dobra rada: smażone żołądki z kaczki przyprawia się cebulą, czosnkiem, kolendrą, pieprzem i solą. Można je dusić w kwaśnej śmietanie, sosie pomidorowym.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *