Wartości odżywcze i lecznicze właściwości kalarepy

KalarepaKALAREPA

Przepisy kulinarne: sok z kalarepy na apetyt, poprawę pracy pęcherzyka żółciowego i wątroby, gotowana kalarepka, duszona kalarepa, surówka z kalarepy

Zarówno jabłko jak i liście kalarepy jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Jabłko kalarepy zawiera bardzo dużo witaminy C, bo już 10 dag świeżej kalarepki zaspokaja podstawowe dzienne zapotrzebowanie dorosłego na tę witaminę.
Jest dobrym źródłem witamin B2, E, K, PP. Pod względem zawartości żelaza kalarepa zajmuje czołowe miejsce wśród warzyw. Ma dużo potasu, magnezu, wapnia, fosforu, miedzi, zawiera siarkę, selen, mangan i kobalt. Liście są wyjątkowo bogate w wapń. Kalarepka zawiera dużą ilość węglowodanów, szybko syci i dodaje energii. Jest niskokaloryczna – 10 dag jabłka kalarepy zawiera około 45 kcal. Jest idealnym składnikiem diety dla tych, którzy chcą pozbyć się nadwagi.

Zdrowotne i lecznicze właściwości kalarepy

Największe korzyści daje spożywanie surowej kalarepy i jej młodych liści, ale gotowane są również zdrowe. Dzięki zawartości wielu biologicznie czynnych substancji ma pozytywny wpływ na zdrowie, stabilizuje fizjologiczne procesy wątroby, pęcherzyka żółciowego, żołądka, śledziony, błon śluzowych narządów trawiennych. Pomaga leczyć wrzody żołądka i dwunastnicy, przewlekły nieżyt żołądka, zapalenie śledziony.

Sok z kalarepy zwiększa apetyt. Sok z jabłka i liści kalarepy wykorzystywany jest w leczeniu niedoborów witamin, kaszlu i astmy.

Kalarepa jest zalecana dla osób cierpiących na nadciśnienie, niedokrwienie mózgu, niewydolność serca oraz w anemii.

Jest moczopędna, pomaga usuwać obrzęki.

Kalarepa wzmacnia odporność na infekcje wirusowe i bakteryjne. Stosowana w leczeniu i profilaktyce astmy, gruźlicy i cukrzycy. Fioletowa odmiana kalarepy ma silniejsze działanie przeciwzapalne i przeciwcukrzycowe niż zielona.

Kalarepa ma działanie uspokajające, działa jak lek przeciwdepresyjny, zmniejsza niepokój, poprawia nastrój, równoważy emocje.

Sok kalarepy wzmacnia zęby, dezynfekuje język i dziąsła, zmniejsza ryzyko zapalenia dziąseł, jamy ustnej oraz próchnicy. Warto podawać dzieciom młode soczyste łodygi kalarepy do żucia.

Nie można ignorować faktu, że kalarepa jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Ma właściwości antynowotworowe, zapobiega rozwojowi raka piersi, płuc, wątroby, okrężnicy, odbytu, pęcherza moczowego i męskich narządów płciowych.

Kalarepa zawiera dużo błonnika, zwiększa perystaltykę jelit, oczyszcza je z toksycznych produktów przemiany materii, przez co ma duże znaczenie w zapobieganiu raka jelita grubego.

Oczyszcza organizm z nadmiaru „złego” cholesterolu, co ma duże znaczenie w profilaktyce miażdżycy.

Podawana do dań mięsnych pomaga strawić zawarte w nich białko. Kalarepa nie powoduje silnych wzdęć tak jak kapusta, w związku z tym zaleca się dodawanie jej do stałych posiłków dla kobiet w ciąży, małych dzieci i chorych.

TERAPEUTYCZNE PRZEPISY Z KALAREPĄ I PRZECIWWSKAZANIA


Sok z kalarepy na brak apetytu

Wypić 100 ml soku z kalarepy na 40 minut przed jedzeniem.

Sok z kalarepy na poprawę pracy pęcherzyka żółciowego i wątroby
Pić 3-4 razy dziennie po  5-6 łyżek soku.

Wywar z wierzchołków kalarepy w astmie oskrzelowej
6 dag wierzchołków kalarepy z młodymi listkami zalać 400 ml chłodnej wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Po przecedzeniu pić 100 ml wywaru 2 razy dziennie w czasie zaostrzenia choroby.

Osłabienie po chorobach dolnych dróg oddechowych
Pół kilograma młodej pokrojonej kalarepki zalać 0,5 l wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym na ogniu przez 30 minut. Przecedzić, ostudzić, pić po 100 ml 3 razy dziennie.

Duszona kalarepa w zapobieganiu rozwoju nowotworów
Składniki (2 porcje):
35 dag kalarepy bez skórki (2 młode kalarepki)
300 ml wywaru z warzyw
płaska łyżeczka masła
czarny pieprz mielony do smaku

Powinno się wybierać młode i nie łykowate jabłka kalarepy o średnicy nie większej niż 6 cm. Wymyć, obrać, pokroić w paski o grubości 0,5 cm. Rozgrzać patelnię lub rondel na średnim ogniu, rozpuścić masło i dusić na nim paski kalarepy przez 5 minut. Dolać wywar, zmniejszyć ogień i dusić kalarepkę przez kwadrans, aż zmięknie. Zdjąć pokrywkę, gotować jeszcze przez 5 minut. Przyprawić pieprzem.

Niskokaloryczna sałatka z kalarepki, marchwi i sera, na wzmocnienie kości, zapobieganie osteoporozie
Składniki (2 porcje):
20 dag kalarepy
20 dag marchwi
2-4 plastry ulubionego sera żółtego 

150 ml kwaśnej śmietany
szczypta mielonego kminku
Ser pokroić w paski. Marchew i kalarepkę wyszorować, opłukać, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki wymieszać, przyprawić kminkiem i kwaśną śmietaną.

Niskokaloryczna sałatka z kalarepy i ogórka dla cukrzyka
Składniki
2 młode kalarepy
20 dag ogórków
ząbek czosnku
świeży koperek
sól, pieprz do smaku
łyżeczka oleju roślinnego
Warzywa dokładnie umyć, zdjąć skórkę. Kalarepę zetrzeć na tarce, ogórki pokroić w plastry, czosnek posiekać. Składniki wymieszać, przyprawić.

Przeciwwskazania

  1. Kalarepa zwiększa kwasowość środowiska w żołądku, dlatego nie jest zalecana w zapaleniu żołądka i nadkwasocie, a także w ostrym zapaleniu trzustki.
  2. Może wywoływać lekkie reakcje alergiczne u osób uczulonych na rośliny krzyżowe/kapustowate.
  3. Wiosenna kalarepa i uprawiana w szklarni zawiera dużo azotu.

Przepisy na napoje z sokiem z kalarepy można znaleźć w artykule „Przepisy na witaminizujące napoje warzywne z sokiem z liści i jabłka kalarepy”.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *