Miód akacjowy w kuchni

Miód akacjowy jest chętnie wykorzystywany do przygotowania dań i napojów z powodu wspaniałego smaku i koloru. Jest dwukrotnie słodszy od cukru, zawiera około 20% wody.

Napoje
Zawiera wyjątkowo dużo zdrowej fruktozy. Łatwo go zmieszać z różnymi płynami, dlatego często stosowany do słodzenia letnich napojów. Nie zmienia ich smaku ani aromatu. Ponieważ miód akacjowy zawiera bardzo dużo pierwiastków śladowych i minerałów, wzmacnia organizm, wchodzi on w skład napojów dla sportowca.

Dodatek do serów i produktów mlecznych

Miód akacjowy jest popularny jako dodatek do białych serów, zarówno delikatnych jak i pikantnych i silnie pachnących z krowiego, owczego i koziego mleka (ricotta, pecorino, gorgonzola).
Pasuje do produktów mlecznych, głównie mleka, jogurtu, twarogu.

Doskonały jako przekąska z posmarowanym masłem chlebem o chrupiącej skórce i miękkim, elastycznym miękiszu.

Deser
Miód akacjowy jest składnikiem sosu z sokiem z cytryny lub octu jabłkowego do deserów oraz sałatek owocowych i warzywnych.

Składnik dań z mięsa, ryby i owoców morza
Można nim smarować gorącą rybę, kaczkę i kurczaka po upieczeniu. 
W wyrafinowanej kuchni jest używany jako składnik dań z homarem, pasztetu z gęsich i kaczych wątróbek. 

Miód akacjowy podawany do potraw z truflami.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *