Miód akacjowy w kuchni

Miód akacjowy jest chętnie wykorzystywany do przygotowania dań i napojów z powodu wspaniałego smaku i koloru. Jest dwukrotnie słodszy od cukru, zawiera około 20% wody.

Napoje
Zawiera wyjątkowo dużo zdrowej fruktozy. Łatwo go zmieszać z różnymi płynami, dlatego często stosowany do słodzenia letnich napojów. Nie zmienia ich smaku ani aromatu. Ponieważ miód akacjowy zawiera bardzo dużo pierwiastków śladowych i minerałów, wzmacnia organizm, wchodzi on w skład napojów dla sportowca.

Dodatek do serów i produktów mlecznych
Miód akacjowy jest popularny jako dodatek do białych serów, zarówno delikatnych jak i pikantnych i silnie pachnących z krowiego, owczego i koziego mleka (ricotta, pecorino, gorgonzola).
Pasuje do produktów mlecznych, głównie mleka, jogurtu, twarogu.

Doskonały jako przekąska z posmarowanym masłem chlebem o chrupiącej skórce i miękkim, elastycznym miękiszu.

Deser
Miód akacjowy jest składnikiem sosu z sokiem z cytryny lub octu jabłkowego do deserów oraz sałatek owocowych i warzywnych. Łącząc go z orzechami, suszonymi owocami i ziarnami otrzymuje sie zdrową i wzmacniającą słodką przekąskę.

Wzmacniające kulki z nasion i miodu
Składniki:
po łyżce nasion maku, sezamu, siemienia lnianego 
1-2 łyżki miodu akacjowego
pół łyżeczki kurkumy (proszek)
Nasiona podprażyć na suchej patelni, ostudzić, dodać kurkumę i zmielić na pastę. Dodać miód, całość równomiernie wymieszać. Ręką uformować kulki. Podjadać popijając wodą, mlekiem lub niskotłuszczowym jogurtem naturalnym.

Składnik dań z mięsa, ryby i owoców morza
Można nim smarować gorącą rybę, kaczkę i kurczaka po upieczeniu. 
W wyrafinowanej kuchni jest używany jako składnik dań z homarem, pasztetu z gęsich i kaczych wątróbek. 

Miód akacjowy podawany jest do potraw z truflami.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *