Napoje owocowe


Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok

Rady jak przygotować niesłodzone napoje owocowe w domu. Przepisy kulinarne na odżywczy mleczny napój z malinami, napój z arbuza, gruszek i soku malinowego, orzeźwiający napój z sokiem z gruszki z dodatkiem szałwiiorzeźwiający napój z soku z wiśni i żurawiny, napój z arbuza, brzoskwiń i pomarańczy, mleczny napój z owocami 


Do sporządzenia napojów owocowych trzeba wybierać wyłącznie dojrzałe, soczyste, jędrne i zdrowe owoce. Owoce jagodowe powinno się szczególnie uważnie przebrać (łatwo się gniotą, tracą soki i pleśnieją), kilkakrotnie wypłukać je w stojącej wodzie w naczyniu. Wyrzucić wypływające  na powierzchnię wody resztki. Duże owoce wymyć pod bieżącą ciepłą wodą, obrać, odrzucić wszystkie twarde części i pestki. Pokroić na grubsze kawałki, wycisnąć z nich sok w sokowirówce. Twardsze owoce można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub zmielić w blenderze, przełożyć na gęstą gazę i wycisnąć. Jedna porcja soku owocowego nie powinna przekraczać objętości 200 ml.
Soki owocowe, podobnie jak warzywne, powinno się pić niesłodzone i rozcieńczone wodą w stosunku 1:1. Można je również mieszać z przegotowanym mlekiem i napojami mlecznymi.
Soki ze świeżych owoców nie są zalecane przy niektórych chorobach i dolegliwościach.

 

Przepisy na napoje ze świeżych owoców

 

Mleczny napój z malinami, odżywczy 
Składniki (4 porcje)
½ l mleka
½ l soku malinowego
1 jajko
1 łyżeczka cukru
Mleko zagotować i ostudzić. Jajko dokładnie wymyć w ciepłej wodzie, skorupkę polać wrzątkiem. Ostrożnie i dokładnie oddzielić żółtko od białka. Żółtko ubić z cukrem na białą masę, zalać mlekiem, dodać sok malinowy. Wymieszać, schłodzić w lodówce.

Świeży napój z sokiem z gruszki i szałwią, orzeźwiający
Składniki (2 porcje)
1 szklanka soku z soczystej słodkiej gruszki
½ szklanki mineralnej wody gazowanej
½ limonki
2 listki świeżej szałwii
ew. kruszony lód
Limonkę pokroić w plasterki i umieścić w wysokich szklankach. Dodać pokrojone listki szałwii i ew. trochę lodu. Wlać do niego sok i wodę mineralną. Wszystko wymieszać delikatnie łyżką koktajlową.

Świeży napój owocowy z arbuza, gruszek i soku malinowego
Składniki (6 porcji)
1 szklanka soku z arbuza
1 szklanka soku z miękkich gruszek
1 szklanka soku malinowego
3 szklanki gazowanej wody mineralnej
listki mięty

Pocięte listki mięty wrzucić do butelki z wodą i wstawić ja do lodówki. Przed podaniem zmieszać soki i oziębioną wodę mineralną

Świeży napój z soku z wiśni i żurawiny, orzeźwiający 
Składniki (8 porcji)
¼ l soku z wiśni
¾ l soku z żurawiny
1 litr wody mineralnej
1 duża cytryna
*miód

Cytrynę dokładnie wymyć w bieżącej ciepłej wodzie. Sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Do wysokich szklanek wrzucić po 1 plasterku. Soki połączyć ze sobą, posłodzić miodem i wlać do szklanek. Uzupełnić wodą mineralną. Napój z sokiem żurawiny jest bogaty w witaminę C.

Owocowy napój z arbuza, brzoskwiń i pomarańczy
Składniki (10 porcji)
2 brzoskwinie
¾ l soku z pomarańczy
czerwony miąższ z plastra arbuza o grubości 7 cm
niepełna szklanka mrożonych jagód
1 l wody mineralnej
Cząstki brzoskwiń, pomarańczy i jagody zmielić w blenderze. Dodać sok pomarańczowy i wymieszać. Podawać w wysokiej szklance.

Mleczny napój z owocami, naturalnie słodki 
Składniki (6 porcji)
1 i ½ szklanki przegotowanego mleka
½ szklanki soku z gruszki
sok z 2 limonek
½ szklanka soku z malin
2 dojrzałe banany
1 szklanka truskawek
garść jagód (świeżych owoców lub mrożonych)

Banany wymyć, odkroić końce, zdjąć skórkę, pokroić na kawałki. Razem z truskawkami zmielić w blenderze. Przecier połączyć z ostudzonym mlekiem, sokami owocowymi i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać. Gotowy koktajl przelać do szklanki i udekorować świeżymi jagodami.

 

Przepisy na koktajle owocowe i soki ze świeżych owoców i warzyw na stronie Napoje.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *