Pieczemy ryby w piekarniku

Zdrowa pieczona ryba


Przepisy na zdrową rybę z piekarnika: dorsz pieczony z warzywami,
 łosoś zapiekany z warzywami, mintaj pieczony pod warzywami, pieczony morszczuk dla cukrzyków, morszczuk pieczony w mleku, śledź pieczony w rękawie do pieczenia.

Przepis na dorsza pieczonego z warzywami

Składniki
2 filety z dorsza o wadze 20 dag
duża czerwona papryka
15 dag cukinii
100 ml bulionu warzywnego
masło
trochę oliwy smarowania do naczynia żaroodpornego
sól, mielony czarny pieprz do smaku
tymianek, natka pietruszki
Piekarnik nastawić na 200°C. Paprykę i cukinię wymyć, oczyścić, pokroić w kostkę o grubości 2 cm.
Czyste i osuszone filety z dorsza przyprawić solą i pieprzem, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego oliwą. Zapiekać na średniej półce przez 5 minut. Pokrojone warzywa rozłożyć wokół ryb, wlać bulion. Piec razem przez 10 minut. Dorsza pieczonego z warzywami serwować z ryżem, ziemniakami lub chlebem.

Przepis na łososia zapiekanego z warzywami
Składniki (3 porcje)
40 dag łososia (filet)
7 średnich marchewek
2 średnie cebule
duży ząbek czosnku
sól, pieprz czarny, ostra papryka
5 liści laurowych
0,5 kg dyni Hokkaido
duży pęczek cebuli siedmiolatki
20 dag pomidorów koktajlowych
Piekarnik nastawić na 180°C. Marchew obrać, pokroić w słupki. Cebule obrać, pokroić w grube krążki. Czosnek obrać, drobno posiekać, wymieszać z solą, pieprzem, ostrą papryką. Blachę wysmarować olejem, rozłożyć na niej marchew i cebulę. Piec na środkowej szynie przez kwadrans. Obrać dynie, pokroić i usunąć nasiona. Miąższ pokroić w kostki o grubości około 2 cm. Przełożyć na blachę, wymieszać z warzywami. Zapiekać przez 10 minut, w tym czasie wymieszać 1-2 razy.
Czyste i suche kawałki fileta z łososia pokroić w kostkę o grubości około 4-5 cm. Wyczyścić cebule ze szczypiorem, pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Pomidory pokroić na połówki. Łososia, dymki i pomidory ułożyć na blasze, dodać liście laurowe. Łososia posypać przygotowaną mieszanką przypraw. Płytę wsunąć w 2. szynę od dołu, zwiększyć temperaturę do 200°C. Całość piec nie dłużej niż kwadrans. Zapiekanego łososia ułożyć na liściach sałaty.

Przepis na mintaja pieczonego pod warzywami
Składniki
2 mintaje mrożone o wadze około 70 dag
średnia cebula
2 średnie marchewki
świeży koperek
olej słonecznikowy
sól, pieprz czarny mielony do smaku
Sos do pieczonego mintaja:
pomidory z puszki lub przecier pomidorowy
200 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprzy mielony do smaku
świeży koperek lub natka pietruszki do posypania
Ryby rozmrozić, odciąć płetwy i ogony, wypłukać, osuszyć. Pokroić na kawałki o grubości 2-3 cm, obtoczyć mąką. Krótko obsmażyć na oleju – wystarczy, że panierka zezłoci się.
Cebulę obrać, pokroić w cienkie pół-krążki. Marchew wymyć, obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę, następnie marchew poddusić na oleju z patelni.
Naczynie do zapiekania posmarować olejem, wyłożyć podsmażone kawałki mintaja, z wierzchu całkowicie przykryć podduszonymi warzywami, zalać sosem.
Naczynie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Pokrojoną rybę pod warzywami zapiekać w piekarniku około pół godziny. Pieczonego mintaja wyłożyć na talerze, posypać natką, koperkiem. Podawać z ryżem, chlebem.

Przepis na pieczonego morszczuka dla cukrzyków
Składniki
morszczuk o wadze około 40 dag
czosnek, tymianek, sól do smaku
mąka typ 1050
oliwa lub dietetyczna margaryna
Ostrym nożem zrobić nacięcia w skórze oczyszczonej ryby na głębokość 0,5 cm co 2-3 cm. Obtoczyć w mące, nadmiar mąki strzepnąć. Do środka włożyć rozgnieciony ząbek czosnku. Na patelni rozgrzać tłuszcz, ryby smażyć z każdej strony po 2 minuty. Podsmażonego morszczuka posypać tymiankiem, przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190°C na średnią szynę, zapiekać przez 8-10 minut. Po upieczeniu morszczuka przyprawić solą, skropić sokiem z cytryny. Pieczonego morszczuka podać z ugotowanym brązowym ryżem i surówką.

Przepis na morszczuka pieczonego w mleku
Składniki
80 dag morszczuka (świeżego lub rozmrożonego)
2 czerwone cebule
250 ml przegotowanego mleka
5 dag masła
liść laurowy
czarny pieprz, szczypta soli
koperek lub natka pietruszki
Rybę oczyścić, odciąć płetwy i ogon, wypłukać, osuszyć. Morszczuka pokroić na kilka kawałków, lekko posolić i popieprzyć. Cebule obrać, pokroić w cienkie plasterki, oprószyć solą i pieprzem. Rybę wymieszaną z cebulą przełożyć do naczynia żaroodpornego, włożyć listek laurowy, zalać gorącym mlekiem. Na wierzch położyć kawałki masła. Morszczuka w mleku piec w temperaturze 180°C około 20-25 minut. Przed podaniem pieczonego morszczuka przyprawić świeżymi ziołami.

Przepis na śledzia pieczonego w rękawie
Składniki
3 śledzie
3 łyżki kwaśnej śmietany
3 łyżeczki musztardy
duży mięsisty pomidor
cytryna
sól, pieprz do smaku
rękaw do pieczenia
Śledzie wypatroszyć, usunąć skrzela, dokładne wymyć. Mlecz i ikrę opłukać delikatnie.
Pomidora wymyć, pokroić w grube plastry. Cebule pokroić w cienkie plasterki. Grzbiet śledzia głęboko naciąć kilka razy. Rybę natrzeć pieprzem wewnątrz i zewnątrz, skropić sokiem z cytryny, posmarować z zewnątrz śmietaną zmieszaną z musztardą.
Mlecz, ikrę włożyć do śledzia. Plasterki cytryny włożyć do nacięć. Na płycie do pieczenia położyć rękaw. Do rękawa włożyć pokrojone pomidory, na nich ułożyć śledzie. Końce rękawa związać nicią. Śledzie piec w temperaturze 160°C przez 40 minut. Pieczone śledzie podawać z surówką z marchwi.

Czas pieczenia różnych gatunków ryb i temperatura pieczenia podane są w artykule Pieczenie ryby.

Rady jak piec kotlety rybne i przepisy są w artykule Pieczone kotlety z ryby.

Przepisy na dania z ryb zebrane są w zakładce Obiady.

Podobne wpisy

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *