Kuchenne S.O.S. Jak uratować potrawę z jajek?

Jaja_swieze

Porady, jak uniknąć błędów podczas przygotowywania dania z jajek

 

Jajka są przyklejone do opakowania
Nie wyjmować jajek, gdyż skorupka może pęknąć. Kartonowe opakowanie najpierw moczyć przez kilka minut w wodzie.
Jajka w opakowaniu mają pękniętą skorupkę
Popękane jaja ostrożnie wyjmować z opakowania ręką zwilżoną wodą (można je przy tym delikatnie wypchnąć naciskając opakowanie pod spodem jajka).
Surowe jajko pękło
Pęknięte jajko można ugotować  – owinąć je w folię aluminiową (jak cukierek) i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem łyżki octu. Jajko gotować dłużej o minutę.

Jak rozpoznać, czy jajko jest świeże?

Tylko ze świeżych jajek można przygotować kogel-mogel, jajo sadzone, czy jajko na miękko. Starsze – ale dobre jajka – powinno się wykorzystać do gotowania na twardo lub jako składnik ciasta.

  1. Świeże jajka mają porowatą powierzchnię skorupki. Gładkie i błyszczące lepiej przeznaczyć do pieczenia i gotowania na twardo.
  2. Jajo włożyć do osolonej wody (na litr wody dać 10 dag soli). Świeże jajko opada na dno, tygodniowe staje pionowo, a jeśli jajo wypływa na powierzchnię, trzeba je wyrzucić.
  3. Potrząsnąć jajkiem. W świeżym jajku nie ma odgłosów.
  4. Skorupka zepsutego jajka brzydko pachnie (siarką).
  5. W świeżym jajku żółtko ma jasny kremowo-żółty kolor, jest wybrzuszone i otoczone gęstym białkiem. W starszym żółtko jest płaskie, łatwo oddziela się od płynnego białka, często rozlewa się.

Jak odróżnić ugotowane jajko od świeżego jajka?
Jajko położyć na gładkiej powierzchni i obrócić je szybko wokół własnej osi. Jeśli jajko kręci się szybko, to znaczy, że jest ugotowane. Surowe świeże jajko kręci się słabo, „huśta się” na boki.

Podczas gotowania jajka pęka skorupka i wypływa białko

  1. Dodać odrobinę octu lub soli do wody, w której gotuje się jajo.
  2. Jajka nie pękają podczas gotowania jeśli zimne jajko wkłada się do zimnej wody.
  3. Niektóre gospodynie radzą, aby przed włożeniem jajek o temperaturze pokojowej do wrzątku ostrożnie nakłuć igłą skorupkę na tępym końcu jajka (nie przebić błonki).

Jak obierać ugotowane jajko?
Aby łatwo zdjąć skorupkę z ugotowanego jaja, odlać gorącą wodę, w której gotowało się jajko. Garnek przykryć pokrywką i wstrząsnąć nim kilka razy, aby zbić skorupkę. Jajo zalać bardzo zimną wodą, po 5-7 minutach jajko można obrać.
Jednak najłatwiej jest obrać ugotowane jajko, które długo leżało w lodówce. Dlatego warto przechować ugotowane jajko przez noc w lodówce i rano przygotować z nim kanapkę.

Jak kroić jajo ugotowane na twardo?
Aby ugotowane żółtko nie kruszyło się podczas krojenia, użyć ostrego noża zmoczonego w zimnej wodzie.

Do białka, które chcemy ubić na pianę, dostały się smugi żółtka
Resztki żółtka wyjąć patyczkiem do czyszczenia ucha lub rogiem wilgotnej chustki bawełnianej. Białko nawet ze śladową ilością żółtka nie ubije się.

Piana z białka jaja ma grudki
Dodać do piany 1 świeże białko jaja kurzego na cztery ubite białka i dokończyć ubijanie piany.

Piana z białka nie jest sztywna lub opadła

  1. Dodać kilka kropel soku cytryny do piany z białek i ponownie ubić.
  2. Do piany z białka  przeznaczonej do słodkich potraw dodać trochę cukru i ponownie ubić.
  3. Do piany z białka przeznaczonej do wytrawnych wypieków dodać szczyptę soli i ponownie ubić.

Majonez ma skrzepy
Świeże żółtko zmieszać dokładnie z kilkoma kroplami soku z cytryny i szczyptą soli. Stale mieszając dodawać małymi porcjami zsiadły majonez.


Rady, jak ugotować jajko na twardo, jajko na miękko, usmażyć jajecznicę, przygotować jajko sadzone, omlet i suflet, ubić jajka i jak przy tym uniknąć błędów można przeczytać w artykule
Szkoła gotowania. Potrawy z jaj.

Porady dotyczące przechowywania potraw z jajek i świeżych jaj w lodówce i zamrażalniku znajdują się w artykule Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce? Produkty A-M.

Porady dotyczące przechowywania świeżych jajek w lodówce i zamrażalniku można przeczytać w artykule Przechowywanie świeżych jajek.

Porady, jak uratować inne potrawy, ciasta i jak wykorzystać resztki potraw w kategorii Jeszcze możesz uratować potrawę.

Dodaj do zakładek permalink.

Jedna odpowiedź na „Kuchenne S.O.S. Jak uratować potrawę z jajek?

  1. Artur mówi:

    Czesc
    Test swiezosci jajka mozna tez przeprowadzic w wodzie bez soli.

    Swieze gotowane jajka bardzo ciezko sie obieraja, bialko klei sie do skorupki.
    Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *