Śliwki bez cukru na zimę

Wkładamy śliwki bez cukru do słoików na zimę 

 

Przepisy kulinarne na pasteryzowane dietetyczne przetwory ze śliwek bez cukru na zimę: całe śliwki bez cukru, śliwki w soku własnym bez cukru, śliwki bez cukru w połówkach, śliwki mirabelki w soku własnym bez cukru
Na przetwory wybrać śliwki zdrowe, dojrzałe, z gęstym i słodkim miąższem odchodzącym od pestki. Najsłodsze są na początku jesieni. Do przetworów ze śliwek wykorzystuje się często węgierki i mirabelki, ale można wykorzystać każdą słodką odmianę śliwek. Odrzucić śliwki uszkodzone, robaczywe i przejrzałe.
Przy przygotowywaniu przetworów ze śliwek bez cukru należy szczególnie zadbać o higienę. Wymyć i wygotować słoiki. Pokrywki wymyć i zanurzyć we wrzątku na 30-60 sekund (wcześniej sprawdzić ich szczelność). Po włożeniu śliwek do słoików koniecznie wytrzeć do sucha brzegi słoików, szczelnie zakręcić je suchymi pokrywkami. Przetwory ze śliwek bez cukru na zimę utrwala się przez pasteryzację w gorącej wodzie. W tym celu słoiki wstawia się do rondla z wodą i podgrzewa na średnim ogniu. Kiedy woda zacznie lekko falować, trzeba zmniejszyć gaz – od tego momentu liczy się czas utrwalania przetworów. Woda nie zawsze musi się gotować, ale jej temperatura nie powinna spaść poniżej 85°C.

Całe śliwki bez cukru pasteryzowane na zimę 
Składniki:
70 dag śliwek
woda
2 słoiki o pojemności 0,5 l lub jeden słoik litrowy
Wybrać nieuszkodzone, dojrzałe i jędrne śliwki. Przebrane śliwki dokładnie umyć w zimnej wodzie, usunąć ogonki. Całe śliwki umieścić w durszlaku i blanszować przez 5 sekund w dużym garnku z wrzącą wodą. Durszlak szybko wyjąć, śliwki natychmiast zanurzyć w zimnej wodzie na 1-2 minuty. Blanszowanie zapobiega powstawaniu pęknięć na skórce śliwek podczas utrwalania przetworów z całych owoców. Śliwki osączyć z wody, ułożyć czystymi rękami w słoiku o pojemności litra. Zalać je wrzącą wodą, wytrzeć brzegi słoika, szczelnie zamknąć suchą pokrywką. Całe śliwki bez cukru w słoikach litrowych pasteryzuje się przez 15 minut, w półlitrowych przez 10 minut. Słoiki wyjąć z wody, postawić do góry dnem do ostudzenia.
Całe śliwki bez cukru przechowywać w lodówce, wykorzystać do ciasta, deserów. Przechowywane w ciepłej piwnicy spożyć w ciągu kilku tygodni.

Śliwki w soku własnym bez cukru pasteryzowane na zimę
Śliwki dokładnie umyć, ususzyć na sicie. Naciąć wzdłuż nierdzewnym nożem, wyjąć pestki. Śliwki umieścić w garnku, zalać 120 ml wody (pół szklanki), podgrzewać na małym ogniu pod przykryciem. Kiedy zaczną puszczać sok przełożyć drewnianą łyżką do słoików, zalać sokiem. Śliwki bez cukru w soku własnym w słoikach półlitrowych pasteryzuje się przez kwadrans, w słoikach litrowych przez 20 minut.

Śliwki bez cukru w połówkach pasteryzowane na zimę
Wybrać słodki gatunek śliwek. Owoce wymyć, ususzyć na sicie. Odrzucić ogonki, przekroić nierdzewnym nożem na pół, wyjąć pestki. Połówki śliwek ułożyć czystymi rękami ściśle w słoikach, całkowicie zalać je wrzącą wodą. Woda powinna sięgać do max. 3/4 wysokości słoika. Połówki śliwek bez cukru w słoikach półlitrowych pasteryzować przez 15 minut, w słoikach litrowych przez 25 minut. Po wyjęciu z wody słoiki postawić do góry dnem do ostudzenia.
Dobra Rada: w litrowym słoiku  mieści się 75 dag połówek śliwek.

Śliwki mirabelki w soku własnym bez cukru pasteryzowane na zimę
Wybrać zdrowe, jędrne i dojrzałe (ale nie przejrzałe) śliwki mirabelki, wymyć je dokładnie i usunąć ogonki. Usunąć pestki, pokroić w grube plastry, ułożyć ściśle w słoikach po brzegi. Mirabelki w soku własnym bez cukru pasteryzować w słoikach półlitrowych przez 25 minut, w słoikach litrowych przez 35 minut. Mirabelki w soku własnym są doskonałym aromatycznym dodatkiem do zimowych ciast, naleśników.

Inne przepisy można przeczytać w artykule Domowe przetwory ze śliwek bez cukru

Spis przepisów na zdrowe domowe przetwory z owoców i warzyw, w tym przepisy na przetwory bez cukru, przepisy na przetwory bez octu można znaleźć na stronie Przetwory. 

Informacje o zasadach higieny zawarte są w artykule Jak przygotować w domu zdrowe i smaczne przetwory? Podstawowe zasady. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *