Domowy sos czosnkowy i majonez czosnkowy

Przepisy na kremowy sos czosnkowy z ogórkiem konserwowym,  sos czosnkowy z miętą, sos czosnkowy z twarogiem i świeżym ogórkiem, bardzo ostry czerwony sos czosnkowy, ostry sos czosnkowy ostry, kremowy sos czosnkowy z zieloną papryką i alkoholem, sos czosnkowy z awokado, czerwoną papryką i bazylią, sos czosnkowy z majonezem i ziołami, gotowany sos czosnkowymajonez czosnkowy.

Sosy czosnkowe pasują do dań z mięsa, ryb i owoców morza, żółtych serów, sałaty, grzybów, warzyw strączkowych. Sos czosnkowy serwuje się do świeżych, pieczonych i grillowanych warzyw, zagęszcza białym serem, śmietaną, jogurtem.

Sos przygotowany bez gotowania trzeba mocno schłodzić wstawiając w zamkniętym naczyniu do lodówki.


Sos czosnkowy ze śmietaną, jogurtem i ziołami
Składniki (6 porcji)
40 dag jogurtu naturalnego o niskiej zawartości tłuszczu
40 dag kwaśnej śmietany 12% (można rozcieńczyć gazowaną wodą mineralną)
5 ząbków czosnku
pęczek natki pietruszki
pęczek koperku

pół łyżeczki soli
mielony pieprz do smaku
Czosnek obrać, odciąć piętki, ząbki zgnieść nożem na desce, posiekać. Posolić, zmiażdżyć lub łyżeczką w kubku, odstawić. Natkę i koperek wypłukać, strzepnąć wodę, odkroić łodygi, grubo posiekać listki. Połączyć jogurt i śmietanę, dodać resztę składników, przyprawić i dobrze wymieszać. Wstawić do lodówki. Sos czosnkowy podawać do ziemniaków, mięsa.

Kremowy sos czosnkowy z ogórkiem konserwowym, lekko kwaśny
Składniki (6 porcji)
15 dag jogurtu naturalnego
20 dag śmietany kwaśnej
3 ząbki czosnku, najlepiej fioletowego, bez łusek
5 ogórków konserwowych
mielony pieprz, chilli do smaku*
ew. 2 łyżki majonezu
Składniki (oprócz ogórka) zmielić blenderem, wstawić do lodówki. Przed podaniem dodać ogórki konserwowe krojone w kostkę. Sos czosnkowy podawać do steku, ryby, warzyw pieczonych i grillowanych, frytek, kanapek.
Rada: W sezonie zamienić na pół pęczka natki pietruszki, szczypiorku lub koperku.

Sos czosnkowy z miętąorzeźwiający
Składniki (2 porcje)
10 dag jogurtu naturalnego
10 dag kwaśnej śmietany 12%
2 łyżki twarogu półtłustego
łyżka soku z cytryny
duży ząbek czosnku
sól, pieprz, świeża lub suszona mięta do smaku
Czosnek obrać, odciąć piętki, ząbek zgnieść nożem na desce, posiekać drobno i oprószyć solą. Składniki wymieszać i wstawić do lodówki. Sos podawać do ziemniaków.

Sos czosnkowy z twarogiem i świeżym ogórkiem, delikatny
Składniki (4 porcje)
25 dag półtłustego twarogu
15 dag kwaśnej śmietany 12%
6 łyżek mleka (lub gazowanej wody mineralnej)
pół ogórka szklarniowego
2 duże ząbki czosnku
pół pęczka koperku
szczypta soli i pieprzu do smaku
Czosnek obrać, ząbki zgnieść nożem, wymieszać blenderem z twarogiem, śmietaną, mlekiem, wstawić do lodówki. Przed podaniem zdjąć skórkę z ogórka, pokroić go w kostkę, koperek posiekać. Składniki wymieszać, przyprawić. Sos czosnkowy podawać do ziemniaków, sałaty.

Czerwony sos czosnkowy, bardzo ostry
Składniki (4 porcje)
2-3 strączki czerwonej papryczki chili
mała główka czosnku
łyżeczka soli
200 ml oleju o łagodnym smaku
4 łyżki soku z cytryny (może być więcej)
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
duża szczypta kurkumy i mielonego czarnego pieprzu
Włożyć rękawiczki. Chili opłukać w ciepłej wodzie, przekroić na pół i wyjąć nasiona. Pokroić w plasterki. Obrać czosnek, odciąć piętki, ząbki grubo pokroić. Wszystkie składniki (oprócz oleju) zmiksować na jednorodną masę. Miksować dalej dolewając powoli olej. Sos wstawić do lodówki na godzinę. Sos czosnkowy podawać do ziemniaków, mięsa.
Rada: Sos można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez kilka dni.

Sos czosnkowy, ostry 
Składniki (3 porcje)
pół pęczka natki pietruszki
łodyga naci selera korzeniowego
2 duże ząbki czosnku
100 ml oleju słonecznikowego lub dobrej oliwy
cytryna
łyżeczka soli, najlepiej morskiej
łyżeczka płynnego miodu o delikatnym smaku (lub szczypta cukru)
strączek ostrej papryki (do smaku)
Natki wypłukać w ciepłej wodzie, osuszyć i posiekać. Czosnek oczyścić z łusek, ząbki pokroić. Usunąć nasiona z papryczki, miąższ posiekać. Składniki zmielić blenderem, olej dodawać porcjami. Gotowy sos schłodzić w lodówce. Ostry sos czosnkowy dobrze pasuje do ziemniaków, kurczaka, ryb o neutralnym smaku, np. łososia, tuńczyka.

Kremowy sos czosnkowy z zieloną papryką i cydrem
Składniki (4 porcje)
nieduża słodka zielona papryka
pół pęczka pietruszki

pęczek koperku
4 ząbki czosnku
130 ml oleju słonecznikowego
4 łyżki cydru lub białego wytrawnego wina
szczypta kminku
łyżeczka soli, najlepiej morskiej
łyżeczka płynnego miodu o delikatnym smaku
Zioła wypłukać w ciepłej wodzie, odciąć łodygi, resztę osuszyć i posiekać. Czosnek oczyścić z łusek, ząbki pokroić. Usunąć nasiona z papryki, część posiekać. Składniki zmielić blenderem, aż do uzyskania kremowej masy. Olej i cydr dodawać porcjami. Gotowy sos schłodzić w lodówce. Sos czosnkowy serwować do mięsa.
Rada: Sos można zagęścić dodając trochę chleba tostowego lub rozcieńczyć dodając trochę wody.

Sos czosnkowy z awokado, czerwoną papryką i bazylią
Składniki (4 porcje)
dojrzałe awokado
pół czerwonej słodkiej papryki
świeża bazylia do smaku
3 ząbki czosnku
łyżka kwaśnej śmietany
pęczek świeżej natki pietruszki
pół cytryny
4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
sól morska
czarny pieprz
Przygotować jak kremowy sos czosnkowy. Sos czosnkowy z awokado serwować do mięsa. ryb, pieczonych warzyw.
Rada: Sos można zaostrzyć dodając dwie łyżeczki musztardy Dijon.

Sos czosnkowy z majonezem i ziołami
Składniki (2 porcje)
4-6 łyżek majonezu
20 dag kwaśnej śmietany 12%
cebula
4 ząbki czosnku
łyżka siekanej świeżej natki pietruszki
pól pęczka szczypiorku 
sól, pieprz
Cebulę i czosnek obrać, odciąć piętki, posiekać drobno i posolić. Wymieszać majonez i śmietanę, dodać posiekane zioła i dobrze wymieszać. Przyprawić i schłodzić. Sos czosnkowy podawać do gotowanych lub pieczonych ziemniaków.

Sos czosnkowy, gotowany
Składniki (2 porcje)
mała główka czosnku
pełna łyżka masła
łyżeczka mąki
100 ml wywaru z warzyw
100 ml kwaśnej śmietany
sól, pieprz
Czosnek obrać, odciąć piętki, odłożyć 2 ząbki, pozostałe posiekać i dusić przez 3 minuty na części masła na małym gazie. Dodać wywar, gotować na małym gazie przez kilka minut. Zmielić blenderem lub rozgnieść widelcem. Stale mieszając dodać śmietanę, przyprawić. Przed podaniem odłożone ząbki pokroić w plastry i krótko smażyć na reszcie masła uważając, aby czosnek nie zbrązowiał. Dodać do reszty sosu, tylko podgrzać. Sos czosnkowy podawać do mięsa.

Majonez czosnkowy 
Składniki
3-4 ząbki czosnku
żółtko jajka
100-150 ml oleju słonecznikowego lub oliwy
sól, ew. pieprz do smaku
Czosnek obrać, odciąć piętki, pokroić i zmiażdżyć w moździerzu lub zmielić blenderem na jednolitą masę. W miseczce połączyć z żółtkiem i stale mieszając dolewać po kilka kropli oleju/oliwy. Następną porcję tłuszczu dodawać dopiero wtedy, kiedy poprzednia dobrze połączy się z masą. Kiedy masa zacznie gęstnieć, olej dodawać cienką strużką. Nie tracić cierpliwości, tłuszcz bardzo powoli łączy się z żółtkiem i czosnkiem, tworząc jednolitą gęstą masę o jasnym kolorze. Nie można przesadzić z ilością tłuszczu, zanim dolejemy cienką strużką następną porcję oleju, ten wcześniej dodany musi całkowicie połączyć się ze składnikami. Gotowy majonez czosnkowy przyprawić.

Rada: Jeśli chcemy dodać inne składniki (np. trochę soku z cytryny czy musztardę), to trzeba to zrobić na samym początku, a nie w trakcie ucierania majonezu. Majonez czosnkowy z olejem słonecznikowym ma delikatniejszy smak. Przygotowany mikserem (na niskich obrotach) niczym nie ustępuje kręconemu tradycyjnie, ręcznie.


Rady jak wykorzystać czosnek do przyprawiania potraw, jak zniwelować jego zapach można znaleźć w artykule Czosnek. 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *