Jedzmy podroby wołowe. Wątroba wołowa i cielęca

Wątroba wołowa i wątroba cielęca w diecie

 

Wartości odżywcze wątroby wołowej i wątroby cielęcej. Dlaczego powinno się jeść wątrobę wołową i cielęcą? Kto powinien jeść wątrobę cielęcą i wołową? Przeciwwskazania
Wartości odżywcze wątroby wołowej i wątroby cielęcej

Pod względem wartości odżywczych i smakowych wątroba wołowa i cielęca znajduje się na pierwszym miejscu spośród podrobów (jest bogatsza niż wątroba wieprzowa).
Zawiera optymalny skład ważnych i bardzo dobrze wchłanianych białek i aminokwasów.
Jest wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B (szczególnie witaminy B12), poza tym zawiera tak dużo witamin A, C, D, E, K, że porcja gotowanej wątroby wołowej i wątroby cielęcej o wadze 10-15 dag pokrywa dzienną normę tych witamin dla dorosłego człowieka.
Wątroba wołowa i wątroba cielęca dostarcza ważne makro- i mikroelementy: żelazo, potas, magnez, miedź (bardzo dużo!), wapń, chrom, kobalt, molibden, sód (!), fosfor, cynk, selen, fluor. Zawiera 3 razy więcej żelaza niż mięso wołowe.

Dlaczego powinno się jeść wątrobę cielęcą i wołową?
Spożywanie wątroby wołowej i wątroby cielęcej zaleca się szczególnie osobom pracującym fizycznie, sportowcom, młodzieży, rekonwalescentom po długotrwałej chorobie przewlekłej.
Ważne witaminy zawarte w wątrobie wołowej wzmacniają układ odpornościowy, wspierają rozwój fizyczny i układ nerwowy.
Dzięki dużej zawartości cynku, miedzi, witaminy A, żelaza dania z wątrobą cielęcą i wołową przyczyniają się do zwiększenia stężenia hemoglobiny, dlatego zaleca się ją pacjentom cierpiącym na niedokrwistość.

Wątroba wołowa i wątroba cielęca jest jednym z najbogatszych źródeł aminokwasów, związków organicznych niezbędnych do tworzenia, wzrostu i regeneracji komórek organizmu. Dlatego podaje się ją rekonwalescentom po ciężkich infekcjach, oparzeniach, zranieniach. Duża ilość żelaza pomaga w bardzo dobrym wchłanianiu miedzi, która spełnia ważną rolę w profilaktyce chorób nowotworowych. Zalecana jest chorym na zakrzepicę w celu wzmocnienia ścian naczyń, zwiększenia ich elastyczności.

Wątroba cielęca i wołowa zawiera wyjątkowo dużą ilość witaminy A, która jest niezbędna dla prawidłowego wzroku (leczenie i profilaktyka kurzej ślepoty), pracy serca, stanu naczyń krwionośnych, nerek, dla gładkiej i zdrowej skóry, paznokci, włosów… Nawet w ugotowanej i uduszonej wątrobie wołowej i wątrobie cielęcej zawartość witaminy A wielokrotnie przekracza dzienne zapotrzebowanie na nią.

Wapń, witaminy C i D wzmacniają układ mięśniowo-szkieletowy, zapobiegają rozwojowi osteoporozy.

Spożywanie wątroby wołowej zaleca się palącym papierosy, aby częściowo zneutralizować szkodliwe działanie nikotyny i substancji smolistych. Danie z wątrobą częściowo redukuje negatywny wpływ alkoholu po zakrapianej imprezie.

Wątroba wołowa nie jest produktem wysokokalorycznym, jednak zawiera więcej cholesterolu niż inne podroby i mięso, dlatego powinno się spożywać wątrobę młodego zwierzęcia.

Przeciwwskazania

  • Pacjenci cierpiący na miażdżycę i inne choroby układu krwionośnego powinny zmniejszyć porcje do 10 dag i ograniczyć częstotliwość spożywania wątroby wołowej (maksymalnie raz w miesiącu), aby redukować zagrożenie wystąpienia udaru, zawału serca, dławicy piersiową.
  • U osób w podeszłym wieku należy również ograniczyć spożywanie bogatej w białko wątroby wołowej, aby nie przeciążać nerek i żołądka.
  • Wprowadzenie wątroby cielęcej i wołowej do menu kobiet w ciąży i karmiących, dzieci poniżej siedmiu lat, pacjentów z chorobami układu hormonalnego (szczególnie tarczycy) powinno się skonsultować z lekarzem specjalistą. W pierwszym trymestrze ciąży nie powinno się jej w ogóle spożywać.
  • Spożywanie podrobów nie zaleca się cierpiącym na reumatyzm i artretyzm ze względu na wysoką zawartość puryny.
  • Wątroba zawiera m.in. keratynę, która powoduje zwiększone wydzielanie soku żołądkowego, dlatego wywołuje bóle żołądka przy wrzodzie żołądka.
  • Podczas przyjmowania leków zawierających witaminy i pierwiastki śladowe częstość spożywania wątroby wołowej i wątroby cielęcej należy skonsultować z lekarzem lub dietetykiem, ponieważ szczególnie witamina A i miedź mogą nagromadzić się w takiej ilości, że staną się niebezpiecznymi toksynami.
  • Nadmierne spożywanie wątroby może prowadzić do problemów żołądkowo-jelitowych oraz poważnych chorób.
  • Wątroba cielęca i wołowa ze względu na swoje wartości odżywcze, wyjątkowo dużą zawartość podstawowych witamin i soli mineralnych, nawet na talerzu osób zdrowych powinna pojawiać się nie częściej 1-2 razy w tygodniu. Jednak ze względu na możliwość odkładania się soli metali ciężkich w organizmie lekarze zalecają spożywanie wątroby wołowej nie częściej niż 3 razy w miesiącu.

Artykuły powiązane:

Wątroba wołowa i cielęca. Rady jak gotować wątrobę wołową aby była soczysta, miękka i delikatna. Łatwe przepisy na gotowaną wątrobę cielęcą i wątrobę wołową.
O wartościach odżywczych podrobów wołowych i przeciwwskazaniach do ich spożywania można zaczerpnąć informacje w cyklu artykułów Jedzmy podroby wołowe. 

Dodaj do zakładek permalink.

3 odpowiedzi na „Jedzmy podroby wołowe. Wątroba wołowa i cielęca

  1. pozdrawienia z Londynu mówi:

    Polecam szczegolnie krotko smazoną, krwistą – masa witamin i zelaza

    • Mama Dobra Rada mówi:

      Tak, ale w niedosmażonej wątrobie są bakterie, m.in. Campylobacter, powodujące poważne zatrucie. Lepiej zamrozić surową wątrobę pokrojoną w małe kostki, a po 3 tygodniach jeść jedną rozmrożoną kostkę wątroby co 2 dni. Pozdrowienia, Mama Dobra Rada

  2. jean mówi:

    Dziękuję moja ulubiona;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *