Wiśnia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze

Wisnie

Wartości odżywcze wiśni i ich zdrowotne właściwości

 

Wiśnie są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, kwas foliowy i organiczny, karoten oraz żelazo, magnez, potas, fosfor, kobalt, miedź i jod (jodu kilka razy więcej niż dorsz).
Spośród owoców tylko truskawki przewyższają je pod względem zawartości witamin i minerałów. Kwas foliowy normalizuje pracę ośrodkowego układu nerwowego, poprawia dopływ krwi do mózgu i kondycję. Wiśnie zawierają wyjątkowo dużo kumaryny, która zapobiega atakom serca związanych z powstawaniem skrzepów, poza tym dużo błonnika i pektyn. Duża ilość kwasu askorbinowego chroni przed wirusami i infekcjami, wzmacniając układ odpornościowy.
Sok z wiśni działa wykrztuśnie przy stanach zapalnych tchawicy i oskrzeli. Świeżym i niesłodzonym sokiem lekko rozcieńczonym wodą można płukać gardło w razie bólu. Wiśnie stosuje się nawet w leczeniu chorób płuc.

Wiśnie i ich sok łagodzą nudności, poprawiają trawienie, gaszą pragnienie. Wiśnie stosuje się w leczeniu zaparć przy braku aktywności fizycznej i obniżonej potencji.
Zawarte w owocach wiśni w łatwo przyswajalnej postaci żelazo przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi – wiśnie są zalecane dla dzieci z niedokrwistością.

Zawierają silne antyoksydanty zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się i rozwojowi złośliwych nowotworów.
Niezwykle bogate w naturalne substancje wiśnie zapobiegają rozwojowi chorób nerek, reumatycznych, choroby zwyrodnieniowej stawów i miażdżycy.
Picie soku z wiśni zaleca się przy zaburzeniach snu.
Sok z wiśni jest stosowany w różnych chorobach neurologicznych i psychicznych.

Wiśnia. Przepisy lecznicze i przeciwwskazania

 

Niska potencja u mężczyzn, zaparcia
Jeść szklankę świeżych owoców dziennie.

Zaawansowana miażdżyca
Jeść do 1 kg świeżych wiśni dziennie.

Obrzęk, hemoroidy
2 łyżki zielonych ogonków wiśni zalać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ostudzony i przecedzony wywar pić porcjami przez cały dzień.
Wywar ma działanie moczopędne, powoduje zmniejszenie obrzęku, jest stosowany przy przy hemoroidach.

Choroby stawów
Garść cienkich gałązek wiśni zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Zdjąć z ognia i zaparzać przez 2 godziny. Wypić porcjami w ciągu dnia.
Napój jest smaczny, o smaku lekko migdałowym czerwono-brązowym kolorze. Gałązki wiśni można ciąć nawet w zimie.

Silny stres
Przygotować mieszankę z 3 części suszonych ciemnych czereśni, 2 części suszonych kwiatów oregano, 1 części płatków hibiskusa. Pół szklanki mieszanki zalać 1/2 litra wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na godzinę, przecedzić. Pić po szklance wywaru po południu i wieczorem. Posłodzić łyżeczką miodu.

Zaburzenia snu
Jeść wieczorem garstkę niesłodzonych suszonych owoców wiśni (można zastąpić je mrożonymi).
Przez 2 tygodnie pić wieczorem szklaneczkę niesłodzonego soku z wiśni. Jeszcze lepszy rezultat uzyska się pijąc sok z wiśni zmieszany z sokiem z malin. 

Biegunka
2 łyżeczki zielonych ogonków wiśni zalać szklanka chłodnej wody i zagotować. Po ostygnięciu przecedzić następnie przecedzić. Pić po łyżce 4 razy dziennie.

Przedłużająca się miesiączka
10 g pokruszonych liści i ogonków wiśni zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać przez około trzydzieści minut. Przecedzić i popijać w ciągu dnia.

Krwawienia z nosa
10 g suszonych pokruszonych liści zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez około godzinę. Przecedzić. Herbatą nasączyć tampony z gazy i włożyć je do dziurek nosa.

Przeciwwskazania

  1. Spożywanie wiśni nie jest zalecane przy zapaleniu żołądka (nadkwaśności), chorobie wrzodowej żołądka, osłabieniu trzustki, przewlekłych chorobach płuc, słabych jelitach.
  2. Przy otyłości, cukrzycy trzeba ograniczyć spożycie wiśni.
  3. W świeżych pestkach wiśni znajduje się dużo amigdaliny, która pod wpływem bakterii gnilnych w jelitach ulega rozkładowi. W tym procesie wytwarza się szkodliwy kwas pruski (cyjanowodór) odpowiedzialny za migrenowe bóle głowy i zatrucie. Jego szkodliwe działanie zmniejsza wysoka temperatura (np. gotowanie). Dlatego nalewki i likiery warto sporządzać z wydrylowanych owoców.
  4. Kwasy zawarte w miąższu owoców i soku mogą uszkodzić szkliwo zębów, dlatego po spożyciu wiśni lepiej wypłukać zęby wodą.

 

 

Rady jak mrozić wiśnie i inne delikatne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można znaleźć w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę

Dodaj do zakładek permalink.

3 odpowiedzi na „Wiśnia. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze

  1. Piotr mówi:

    Suszone wiśnie też oczyszczają naczynia krwionośne. Suszę w piekarniku na blachach z papierem, wystarczą 3 godziny. Później zamrażam.

  2. Strus mówi:

    Nalewka z wiśni ma sprawdzone działanie nasenne

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *