Świeże zioła w diecie cz. 3

Dietetyczna zupa pokrzywowa nie tylko dla cukrzyka

Przepisy na zupę pokrzywową:
– wiejska zupa z pokrzywy na lepsze trawienie, dla cukrzyka;
– dietetyczna zupa pokrzywowa dla cukrzyka i na wzmocnienie odporności;
– wzmacniająca kremowa zupa z pokrzywy i brokułów;
– zupa z pokrzywy, liści krwawnika pospolitego i babki dla cukrzyka;
– zupa z pokrzywy i szczawiu dla cukrzyka;
– fińska zupa pokrzywowa na mleku dla cukrzyka;
– zupa pokrzywowa ze szczawiem i fasolą dla cukrzyka;
– dietetyczna zupa pokrzywowa z pieczarkami dla cukrzyka;
– zupa z pokrzywy, polędwiczek wieprzowych i zielonego groszku…

W ogrodzie, na łąkach czy w lesie można spotkać kilka gatunków pokrzywy. Wszystkie są jadalne i nieznacznie różnią się pod względem zawartości składników odżywczych. Pokrzywa zawiera dużo witaminy A i C, poza tym witaminę B, E, K, magnez, potas, wapń, żelazo i cenny błonnik. Ma lecznicze zastosowanie m.in. w przypadku cukrzycy, anemii, reumatyzmu, problemów z pęcherzem. Mniej znane jest jej zastosowanie kulinarne. Najczęściej pokrzywę wykorzystuje się podobnie jak szpinak, a w zupie łączy się ją ze szczawiem, botwinką i innymi popularnymi ziołami. Jej młode listki można również gotować na parze. Do przygotowania zup używa się świeże albo suszone liście pokrzywy.
Dietetyczna zupa pokrzywowa, mimo że pokrzywa stanowi w niej tylko dodatek, pomaga oczyścić przewód pokarmowy z resztek zachodzących w nim procesów metabolicznych, pozbyć się nadwagi, aktywuje układ odpornościowy, ma lekkie działanie przeciwzapalnie i dobry wpływ na krążenie.
Zupy z pokrzywy mogą spożywać dzieci od trzeciego roku życia. Kobiety w ciąży i osoby z nadciśnieniem, chorobami nerek i żołądka powinny skonsultować spożywanie potraw z pokrzywy z lekarzem.

Do przygotowania potraw z pokrzywy wykorzystuje się najczęściej pokrzywę zwyczajną – jej szczyty z 4-5 listkami i młode liście. Są delikatne i zawierają mniej azotanów niż starsze części rośliny. Podczas gotowania pokrzywa traci swoje piekące właściwości, ponieważ kwas mrówkowy zostaje zneutralizowany przez wysoką temperaturę. Szczyty i młode liście zbiera się w maju, czerwcu i lipcu z niekwitnących pokrzyw, z dala od szos i terenów przemysłowych. Podczas zbierania pokrzywy warto używać rękawic, aby uniknąć oparzeń. Po zbiorach pokrzywy można przechować w foliowej torebce w lodówce najwyżej przez 3 dni.
Przepis na przyprawę do zup
Mieszanka suchej pokrzywy (szklanka) z kminkiem (łyżka) jest doskonałą przyprawą do zup. Dodaje się ją na 5-10 minut minut przed końcem gotowania.
Mrożenie pokrzywy
Pokrojoną pokrzywę można też zamrozić jak szpinak. Przed mrożeniem trzeba oczyścić ją ze zwiędłych i pogryzionych liści, wymoczyć w zimnej wodzie. Osuszoną kroi się w paski, zamraża rozłożoną cienką warstwą na tacy. Po 2 godzinach można ją przenieść do woreczków, podpisać i umieścić w zamrażarce.
Konserwowanie pokrzywy w soli
Pokrzywę można też zakonserwować na zimę w soli, a w tej formie zachowuje najwięcej przydatnych składników. Oczyszczone, opłukane i osuszone liście kroi się w cienko, wkłada do szklanego słoika warstwami przesypując solą. Na spodzie i na wierzchu koniecznie powinna być warstwa soli. Na kilogram pokrojonej pokrzywy potrzeba 5 dag soli kamiennej niejodowanej. Tak zakonserwowaną pokrzywę wykorzystuje się zimą do przygotowania zup.

Jak przygotować pokrzywę?
Zebrane świeże liście i szczyty pokrzywy moczę w zimnej wodzie lekko osolonej lub zakwaszonej octem, aby pozbyć się pajęczyn i niechcianych owadów. Opłukane szczyty (bez łodyg) i młode liście pokrzywy gotuję najwyżej minutę. Jeśli pokrzywa jest starsza przedłużam czas gotowania do 3 minut.

Aby poprawić smak do zupy z pokrzywy dodaję marchew, jaja, brokuł albo młodą kapustę, zielony groszek albo fasolę, ser żółty albo topiony, śmietanę albo mleko, czosnek, zioła liściaste…
Gotową zupę z pokrzywy należy odstawić na kwadrans, aby nabrała smaku.
Jedna porcja zupy to 220-250 ml.

Dobra rada: przed pokrojeniem oczyszczoną pokrzywę warto sparzyć wrzącą wodą.

Przepisy na zupę pokrzywową

Wiejska zupa pokrzywowa na lepsze trawienie, dla cukrzyka
Składniki:
750 ml wywaru warzywnego
pęczek świeżych szczytów pokrzywy
3 ziemniaki
korzeń pietruszki lub pasternaka
cebula
2 ząbki czosnku
olej rzepakowy albo masło
sól, pieprz czarny
kminek gałka muszkatołowa, kolendra do smaku
150 ml mleka
sok z połowy cytryny
chleb pełnoziarnisty
Ziemniaki ugotować osobno w całości. Pietruszkę, cebulę obrać i pokroić. Podsmażyć krótko na maśle lub oleju, dodać wywar. Gotować tak długo, aż warzywa będą miękkie. Pokrzywy sparzyć wrzątkiem, odłożyć na sito. Ostudzone drobno posiekać, dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, gotować kilka minut. Do zupy pokrzywowwej na talerzu dodać kilka łyżek mleka, sok z cytryny i posiekany czosnek. Lekko wymieszać. Serwować z chlebem.

Dietetyczna zupa pokrzywowa dla cukrzyka i na wzmocnienie odporności
Składniki:
20 dag młodej pokrzywy (lub 10 dag suszonych liści pokrzywy)
litr wywaru warzywnego
10 dag ryżu
pół pora
łyżka oleju rzepakowego lub oliwy
duża cebula
ząbek czosnku
sok z cytryny
sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej
2 łyżki płatków migdałowych
Ugotować ryż na sypko. Pokrzywę wypłukać, sparzyć wrzątkiem. Por, cebulę i czosnek obrać, pokroić drobno. Rozgrzać olej, zeszklić na nim cebulę, dodać por. Smażyć aż por będzie miękki. Całość zalać wywarem. Gotować 10 minut, przyprawić. Na minutę przed końcem gotowania dodać pokrojoną pokrzywę i czosnek. Zupę pokrzywową doprawić na talerzu sokiem z cytryny, posypać płatkami migdałowymi.

Wzmacniająca kremowa zupa z pokrzywy i brokułów
Składniki
10 dag pokrzywy
20 dag różyczek brokułów
litr chudego wywaru mięsnego (najlepszy drobiowy)
4-6 średnich ziemniaków
cebula
2-3 łyżki oleju rzepakowego
kilka łyżek kwaśnej śmietany lub tarty ser
pieprz, sól do smaku
natka pietruszki
Ugotować ziemniaki, najlepiej w mundurkach. Szczyty pokrzywy lub młode liście opłukać w zimnej wodzie, sparzyc wrzątkiem. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, posolić i zeszklić na oleju. Zalać wywarem, dodać brokuły. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Pod koniec gotowania dodać pokrojona pokrzywę. Przyprawić do smaku. Zupę zblendować albo przetrzeć przez sito. Na talerz wyłożyć ugotowane, grubo pokrojone ziemniaki, wylać zupę. Posypać natką, nałożyć łyżkę kwaśnej śmietany lub posypać drobno tartym żółtym serem.
Dobra rada: brokuł można zastąpić kalafiorem.

Zupa z pokrzywy, krwawnika pospolitego i babki dla cukrzyka 
Składniki:
2 szklanki mieszanki ziół (pokrzywa, krwawnik, babka)
pełna łyżka masła
litr wywaru warzywnego lub wody
jajko
ząbek czosnku
kminek, sól, pieprz
grzanki lub ugotowany ryż
Zioła pokroić, dusić krótko na maśle, zalać wywarem, przyprawić kminkiem, solą i pieprzem. Pod koniec gotowania rozbić jajko w miseczce, wlać cienkim strumieniem do zupy, dodać posiekany czosnek, wymieszać i zdjąć zupę z ognia. Zupę pokrzywową podawać z ryżem lub grzankami.

Zupa z pokrzywy i szczawiu dla cukrzyka
Składniki:
litr wywaru wołowego (na mostku lub żeberkach)
70 dag szczytów i liści młodej pokrzywy
2-3 pęczki szczawiu
duża cebula
spory pęczek dymki
sól
olej roślinnego
2 jajka na twardo
kwaśna śmietana
natka pietruszki lub koperek
Ugotować wywar z wołowiny z marchewką i pietruszką. Pokrzywę i szczaw, opłukać pod zimną wodą, strzepnąć. Osobno pokroić albo zmielić w blenderze. Szczaw wrzucić do wrzącego osolonego wywaru, gotować 10 minut na średnim ogniu. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju. Dodać do zupy, przyprawić i gotować jeszcze 5 minut. Pod koniec gotowania dodać sparzoną, pokrojoną pokrzywę.
Zupę pokrzywową na talerzu posypać siekaną dymką i natką, nałożyć pokrojone jajko i kleks śmietany.

Fińska zupa pokrzywowa na mleku – cukrzyca, otyłość, miażdżyca
Składniki:
litr szczytów i młodych liści pokrzyw
5 młodych ziemniaków
woda
2 szklanki mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
6 łyżek kwaśniej śmietany
biała część pora
pestki słonecznika
W wodzie ugotować całe ziemniaki miękkości. Wypłukać pokrzywę, pokroić drobno. Włożyć do wrzącego mleka, dodać przyprawy i gotować 10 minut. Na suchej patelni uprażyć na złoty kolor nasiona słonecznika. Na talerz wyłożyć grubo krojone ziemniaki, zalać je mlekiem z pokrzywą. Posypać posiekanym porem i pestkami słonecznika.

Pożywna zupa pokrzywowa ze szczawiem i fasolą dla cukrzyka
Składniki:
1,5 l wywaru z wołowiny
3 ziemniaki
cebula
pęczek szczytów pokrzywy
pęczek szczawiu
olej
10 dag białej fasolki
liść laurowy, sól i pieprz do smaku
Wieczorem namoczyć fasolę w zimnej wodzie. Zmienić wodę, dodać liść laurowy, ugotować fasolę z marchewką i wołowiną do miękkości. Ziemniaki obrać, nie kroić. Osobno ugotować w osolonej wodzie.
Pokrzywę wypłukać, sparzyć wrzątkiem, wyłożyć na sito. Opłukać szczaw i pokroić. Drobno posiekać cebulę, oprószyć solą. Na oleju krótko dusić cebulkę i szczaw. W tym czasie pokroić pokrzywę. Do wywaru dodać cebulkę ze szczawiem i pokrojoną pokrzywę. Wymieszać i gotować 2 minuty.  Zupę pokrzywową odstawić na przynajmniej 10 minut, aby nabrała pełnego smaku.
Dobra rada: można wykorzystać białą albo czerwoną fasolkę z puszki.

Dietetyczna zupa pokrzywowa z pieczarkami dla cukrzyka
Składniki:
10 dag pokrzywy
10 dag pieczarek
1,5 l chudego wywaru z drobiu
marchewka
korzeń pietruszki
3 ziemniaki
sól, pieprz, papryka do smaku
natka pietruszki albo koperek
Ugotować wywar na skrzydełkach i szyjkach kurczaka z marchewką i pietruszką. Ziemniaki obrać, opłukać, nie kroić. Ugotować w lekko osolonej wodzie. Oczyścić i pokroić pieczarki, gotować je w wywarze 10 minut. Pokrzywę wypłukać, włożyć do miski i zalać wrzątkiem na 3 minuty. Przełożyć na sito. Kiedy woda ocieknie pokroić drobno. Dodać do zupy na 2 minuty przed końcem gotowania. Zdjąć garnek z gazu. Po kwadransie na talerz nałożyć grubo pokrojone ziemniaki, nalać zupę pokrzywową, przyprawić papryką, ziołami.

Zupa z pokrzywy, polędwiczek wieprzowych i zielonego groszku
Składniki:
30-40 dag polędwiczek wieprzowych
1,5 l wody
2 marchewki
2 średnie cebule
30 dag młodych liści pokrzywy
5 młodych ziemniaków
20 dag groszku zielonego z puszki (bez płynu)
2 łyżki oleju
sól, pieprz do smaku
koperek
Mięso opłukać. Marchewki i cebulę obrać. Do lekko osolonej wody włożyć jedną marchew i jedną cebulę grubo pokrojone. Kiedy woda zagotuje się, zdjąć pianę. Gotować 30 minut. W tym czasie wymyć ziemniaki, obrać, duże przekroić na pół. Wyjąć mięso i warzywa. Wywar lekko posolić, ugotować w nim ziemniaki.
Pozostałą cebulę posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce i dusić na oleju do miękkości. Dodać odsączony groszek i wymieszać. Opłukaną pokrzywę sparzyć wrzątkiem, ostudzić i pokroić. Kiedy ziemniaki będą ugotowane, dodać do zupy uduszoną marchew z cebulą, pokrzywę. Przyprawi i wymieszać. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2 minuty. Gotową zupę odstawić na kwadrans. Na talerz wyłożyć pokrojone mięso, ziemniaki – grubo rozdrobnić je łyżką. Wylać zupę pokrzywową i przyprawić posiekanym koperkiem.

Artykuły powiązane:

Świeże zioła w diecie cz. 1. Młoda pokrzywa.
Świeże zioła w diecie cz. 2. Mniszek lekarski, szczaw, pokrzywa.

Dodaj do zakładek Link.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *