Seler wartości właściwości przepisy dla zdrowia
Jakie odżywcze wartości i właściwości terapeutyczne ma seler korzeniowy?
Seler wartości właściwości przeciwwskazania. Przepisy: sałatka z selera duszonego; sałatka z selera dla mężczyzn; surówka z selera korzeniowego dla zmęczonych i osłabionych; surówka z selera na nadwagę; odmładzający sok z selera; wywar z selera na zmęczenie psychiczne; świeży sok z selera na bezsenność i nerwicę; zimny nastój z selera na zaparcia; sok z selera na nadwagę i dla palaczy; wywar z selera korzeniowego dla cukrzyków; wywar z suszonego selera na apetyt i na zapalenie żołądka; seler korzeniowy i tłuszcz gęsi na odmrożenie… Przeciwwskazania do spożywania selera korzeniowego.
Seler korzeniowy, podobnie jak inne warzywa korzeniowe, jest szczególnie ceniony zimą. Spożywa się go na surowo, dodaje do sałatek i zup; piecze, gotuje, smaży, a także suszy i stosuje jako przyprawę.
Kupując seler trzeba zwrócić uwagę na wielkość bulwy. Lepiej wybrać w mniejszym rozmiarze, o średnicy do 10 cm. Duże bulwy mają mniej soczysty miąższ, mogą mieć puste lub nadgniłe wnętrze. Skórka selera powinna być gładka i czysta, bez śladów pleśni, w jednolitym biało-kremowym lub jasnobrązowym kolorze. Gnijący korzeń selera ma charakterystyczny słodkawy zapach.
Po odcięciu naci seler można przechowywać w dolnej części lodówki przez miesiąc.
Seler wartości odżywcze
Korzeń selera jest bogaty w błonnik, potas, magnez, wapń, sód, witaminy A, B, E, K, biotynę, aminokwasy, kwasy organiczne. Warzywo jest niskokaloryczne.
Zaleca się spożywanie selera korzeniowego gdy organizm jest wyczerpany po długiej chorobie. Jest warzywem dodającym energii i nie powinno się spożywać go przed snem.
Surówka z selera i sok z selera mają silnie właściwości odżywcze, zalecane są podczas kataru i osłabieniu.
Sok z selera korzeniowego odżywia i nawilża skórę, rozjaśnia piegi i plamy po trądziku.
Seler właściwości terapeutyczne
Seler korzeniowy w diecie ułatwia przyswajanie białka przez organizm. Pomaga wzmocnić układ odpornościowy przed chorobami wirusowymi, wzmocnić ściany naczyń krwionośnych, poprawić ogólne samopoczucie i zwiększyć witalność organizmu.
Seler po ugotowaniu nie traci swoich właściwości leczniczych!
Łagodzi napięcie nerwowe, pomaga organizmowi walczyć z przepracowaniem i stresem.
Seler korzeniowy wykazuje łagodne działanie moczopędne, eliminuje procesy zapalne w pęcherzu, nerkach i wątrobie. Regularnie spożywany zapobiega zaparciom. Jednak seler często powoduje wzdęcia.
Korzeń selera zawiera substancje podobne do insuliny, obniża poziom glukozy w organizmie i stymuluje nadnercza. Seler korzeniowy jest jednym z najzdrowszych produktów dla chorych na cukrzycę typu 2 pod warunkiem, że jest spożywany na surowo.
Ponieważ seler pomaga oczyścić organizm z substancji toksycznych, zaleca się palaczom papierosów spożywanie świeżego korzenia selera w ilości 15-20 dag dziennie.
Napar z selera korzeniowego pomaga przy reumatyzmie, zapaleniach żołądka przy niskiej kwasowości, nerwobólach, wrzodach żołądka, schorzeniach górnych dróg oddechowych. Osoby z chorobami pokarmowego powinny spożywać tylko gotowany korzeń selera.
Świeżo wyciśnięty sok z selera korzeniowego pomaga obniżyć poziom cholesterolu, oczyścić naczynia krwionośne (ochrona przed miażdżycą). Picie niewielkich ilości soku z selera hamuje apetyt na słodycze!
Seler korzeniowy pełni funkcję afrodyzjaku dla mężczyzn – regularne jego spożywanie pomaga zwiększyć libido i potencję. Poza tym chroni gruczoł krokowy przed stanami zapalnymi.
Przepisy z selerem korzeniowym
Korzeń selera ma przyjemny korzenny aromat i lekko orzechowy posmak. Jest ostrzejszy w smaku i bardziej aromatyczny od pietruszki.
Seler duszony do mięsa, do ryb
Składniki:
korzeń selera
marchewka
biała część pora (ok. 1/3)
3 łyżki oleju roślinnego
pół cytryny
koperek, natka pietruszki, czosnek (świeży lub suszony)
sól, pieprz do smaku
Seler wymyć, obrać i pokroić w grube paski. Skropić sokiem z cytryny, aby nie brązowiał. Rozgrzać patelnię z olejem, podsmażyć paski selera na złoty kolor. Przykryć patelnię, seler dusić na małym ogniu do miękkości mieszając od czasu do czasu. Kiedy seler dusi się marchew wymyć, obrać, pokroić w grube paski, por pokroić w pierścienie, posiekać koperek i natkę. Wszystkie składniki dusić, od czasu do czasu mieszając. Następnie warzywa przełożyć na patelnię, wymieszać i gotować na wolnym ogniu do miękkości. Całkowity czas duszenia około 25 minut.
Sałatka z selera i duszonych warzyw
Składniki:
seler korzeniowy
marchew
burak
cebula
ząbek czosnku
orzechy włoskie lub laskowe
olej
musztarda, sól do smaku
Do sałatki wybrać młode i nieprzerośnięte warzywa. Seler, marchewkę i buraki obrać, pokroić w paski. Wsypać seler i marchewkę na 4 minuty do wrzącej wody, następnie przełożyć łyżką cedzakową do miski. W tej samej wodzie gotować buraki przez 5 minut, przełożyć do durszlaka. Obrać i posiekać cebulę i czosnek. Wymieszać olej z musztardą i czosnkiem. Dodać cebulę, koperek i sól dla smaku. Ostudzone warzywa wymieszać, dodać sos i wymieszać. Posypać posiekanymi orzechami.
Sałatka z selera dla mężczyzn
Składniki:
mały korzeń selera
jabłko
pomidor
ser żółty
szczypiorek
Wymyć bulwę selera, pomidora i jabłko. Seler i jabłko obrać, zetrzeć na tarce. Pomidory pokroić w kostkę a ser w paski. Składniki wymieszać, przełożyć do salaterki. Posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Surówka z selera dla zmęczonych i osłabionych
Składniki:
korzeń selera
jabłko
marchew lub słodka papryka
ząbek czosnku
10 orzechów włoskich lub 20 laskowych
łyżka soku z cytryny
natka pietruszki albo koperek
10 dag jogurtu naturalnego 5% tłuszczu
pół łyżeczki soli
Drobno posiekać czosnek. Natkę wymyć w gorącej wodzie, strzepnąć, posiekać. Wymieszać jogurt z czosnkiem i natką. Wymyć warzywa i jabłko, obrać seler, zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z jogurtem.
Marchewki i jabłko obrać, również zetrzeć na tarce o grubych oczkach, składniki wymieszać. Orzechy posiekać, posypać nimi surówkę z selera w salaterce.
Surówka z selera na nadwagę
Składniki:
korzeń selera
marchew
rzepa
natka pietruszki, koperek albo szczypiorek
cytryna
sól do smaku
Warzywa umyć, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać trochę soku z cytryny, sól. Przykryć i odstawić na pół godziny. Przed podaniem odlać sok z warzyw. Surówkę z selera przełożyć do salaterki i posypać ziołami.
Przepisy terapeutyczne z selerem korzeniowym
Odmładzający koktajl z soku selera, soku z dyni, soku z ogórka i cytryny
Sok z selera korzeniowego wymieszać z sokiem dyniowym i sokiem z ogórka w stosunku 1:2:2, dodać łyżkę soku z cytryny. Pić pół szklanki dziennie dla poprawy kondycji skóry i włosów, wzmocnienia paznokci.
Dobra rada: sok z dyni można zastąpić sokiem z marchwi a sok z ogórka sokiem jabłkowym.
Wywar z selera korzeniowego na zmęczenie psychiczne
Do garnuszka wsypuje się 4 dag suszonego i rozdrobnionego korzenia selera, zalewa 0,5 l gorącej wody i gotuje przez pół godziny. Następnie przecedza się i dolewa tyle przegotowanej wody, aby uzyskać pierwotną objętość. Pije się po 1/2 szklanki wywaru 3-4 razy dziennie.
Świeży sok z selera korzeniowego na bezsenność, nerwicę
Pić 1-2 łyżki soku 3 razy dziennie na pół godziny przed posiłkiem. Nie przekraczać dziennej dawki!
Zimny nastój z selera korzeniowego na zaparcia
Bulwę selera korzeniowego obrać i drobno posiekać albo zmielić. Dwie łyżki miąższu przełożyć do szklanki i zalać 220 ml zimnej wody, wymieszać. Przykryć i odstawić na 2 godziny. Pić na pół godziny przed posiłkiem po 1/3 płynu trzy razy dziennie.
Sok z selera na nadwagę, dla palaczy dla odtrucia organizmu
W przypadku otyłości, dla przyspieszenia procesów metabolicznych i odtrucia organizmu zaleca się picie 1-2 łyżek świeżego soku z selera cztery razy dziennie godzinę po posiłku. Kuracja trwa tydzień, po 2 tygodniach przerwy przeprowadza się drugą tygodniową kurację.
Wywar z selera korzeniowego dla cukrzyków
Szklanką wrzącej wody zalać 2 dag posiekanego korzenia selera, gotować na małym ogniu przez 15 minut. Pić nie więcej niż 3 łyżki przecedzonego wywaru 3 razy dziennie. Tylko mała ilość wywaru obniża poziom glukozy we krwi.
Wywar z suszonego selera na apetyt, przy zapaleniu błony śluzowej żołądka
Szklanką wrzącej wody zalać łyżkę rozdrobnionego suszonego korzenia selera i zaparzać w łaźni parowej przez 2 godziny. Pić cztery razy dziennie po łyżce przecedzonego naparu (co najmniej pół godziny przed posiłkiem).
Seler korzeniowy i tłuszcz gęsi na odmrożenie
Bulwę selera wymyć, obrać, drobno posiekać. Do garnka wsypać 30 dag miąższu i zalać litrem wody. Doprowadzić wodę do wrzenia, gotować ok. 20 minut. Mieszankę ostudzić do takiej temperatury, aby nie parzyła dłoni. Włożyć do niej odmrożoną część ciała i przytrzymać, aż płyn całkowicie ostygnie. Skórę opłukać zimną wodą, wytrzeć do sucha, natłuścić gęsim tłuszczem i owinąć gazą.
Przeciwwskazania do spożywania selera korzeniowego
Seler korzeniowy, zarówno surowy jak i gotowany może wywołać reakcję alergiczną.
Nie powinni go często spożywać pacjenci z hemoroidami, żylakami, zakrzepowym zapaleniem żył, cierpiący na wrzody, zapalenie trzustki, zapalenie żołądka, kamicę żółciową, kamienie nerkowe, padaczkę.
Od regularnego spożywania selera powinny wstrzymać się kobiety w ciąży, zawarte w nim substancje powodują skurcze macicy.
W pierwszych 3 miesiącach karmienia piersią spożywanie selera jest niewskazane, ponieważ w ciele mamy gromadzą się alergeny i gazy – dziecko może mieć kolkę. Ponadto surowy seler wpływa hamująco na produkcję mleka.
Spis przepisów na soki z selera i warzyw znajdują się w zakładce Napoje.