Niskokaloryczne surówki na 4 pory roku


Dietetyczna surówka na każdą porę roku 


Kulinarne przepisy na surówki wspomagające odchudzanie: surówka z sałaty, rzodkiewek i ogórków; surówka z kapusty, papryki i pomidorów; surówka z kapusty, marchwi i buraka; surówka z kapusty, papryki, marchwi i ogórka… Przepisy na dietetyczny sos do surówki.
Surówki idealne dla utraty wagi trzeba komponować z wszelkich kapust (kapusty białej, włoskiej, kalafiora itd.), ogórków, papryki słodkiej i ostrej, zielonych naci – zwłaszcza selera, kopru, pietruszki. Serwować do drugiego dania na obiad, do kanapki na wczesną kolację lub jako przekąskę między posiłkami.

Dietetyczna surówka wiosenna
Surowka_wiosenna_z_sosem
Składniki (4 porcje)
pół główki sałaty 
pęczek rzodkiewek
2 świeże ogórki
natka kolendry, pietruszki lub koper
sól do smaku
Dietetyczny sos do surówki
3 cebule dymki ze szczypiorem
2 łyżki śmietany 12%
4 łyżki jogurtu naturalnego 5%
pieprz do smaku
Drobno posiekać zioła i cebulę, dodać do śmietany i przyprawić solą i pieprzem. Usunąć zewnętrzne liście sałaty, wyciąć głąb, odrzucić nadpsute liście i nerwy. Wypłukać kilkakrotnie w dużej ilości wody, usunąć ślimaki. Osuszyć (strzepnąć wodę lub odwirować liście), porwać na kawałki (nie kroić nożem!) i wrzucić do miski. Ogórki wymyć, odciąć końce, zdjąć skórkę, pokroić lub zetrzeć na cienkie plasterki. Rzodkiewkę wymyć dokładnie, odciąć listki (odłożyć kilka zdrowych, resztę wyrzucić). Pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem Jeśli surówki nie podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu, ogórki i rzodkiewkę trzeba posolić w osobnym naczyniu i odlać wytworzony przez nie sok. Wszystkie składniki połączyć bezpośrednio przed podaniem dietetycznej surówki.

Dietetyczna surówka letnia 
Składniki (4 porcje)
pół zielonej papryki
1 czerwona papryka
1 średnia czerwona cebule
pół główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 gałązki selera korzeniowego
sól do smaku
Dietetyczny sos do surówki
sok z 1 cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
*1 łyżeczka siekanej ostrej papryczki

Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, usunąć nadpsute. Dokładnie wypłukać wszystkie warzywa. Liście kapusty płukać kilkakrotnie i osobno, przejrzeć pod kątem uszkodzenia i szkodników, wyciąć nerwy. Przeciąć każdą paprykę wzdłuż na pół, wyciąć nasiona i „żeberka”, odrzucić łodyżki. Kapustę, cebulę, paprykę i liście selera pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić warzywa do dużej salaterki, posolić i wymieszać. Przygotować sos łącząc wszystkie składniki w osobnym naczyniu. Polać sosem dietetyczną sałatkę, wszystko dobrze wymieszać i umieścić w lodówce na min. 20 minut.

Dietetyczna surówka jesienna
Składniki (2-3 porcje)
1 średnia marchew
1 średni burak
1/3 średniej główki kapusty włoskiej
koperek
Dietetyczny sos do surówki
sok z pół cytryny
olej lub oliwa
szczypta cukru

Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, wyciąć nerwy w zdrowych lisciach. Warzywa wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą – liście kapusty pojedynczo. Jeśli warzywa korzeniowe były zabrudzone ziemią dodatkowo wyszorować szczotką pod bieżącą wodą. Usunąć końcówki marchwi i buraków, obrać je i pokroić w cienkie plastry. Kapustę pokroić w paski. Wszystkie składniki dodatkowo rozdrobnić porcjami w blenderze*. Koperek wymyć, odrzucić zażółcone i nadpsute części, posiekać drobno. Połączyć składniki w salaterce, posłodzić, skropić sokiem z cytryny i wlać olej. Dokładnie wymieszać.
*Marchew i buraki można zetrzeć na tarce w słupki, wtedy nie trzeba rozdrabniać składników w blenderze.

Dietetyczna surówka zimowa 
Składniki (3 porcje)
1 ogórek
1 czerwona papryka
¼ główki kapusty czerwonej 
1 średnia marchew
koperek, natka pietruszki
1 łyżeczka soli
Dietetyczny sos do surówki
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju 
szczypta czarnego pierzu

Odrzucić zewnętrzne liście kapusty i głąb. Wszystkie warzywa dokładnie wymyć, zabrudzoną ziemią marchew wyczyścić szczotką do warzyw. Odciąć końce marchwi i ogórka, obrać. Paprykę przekroić, wykroić część z nasionami, „żeberka” i zieloną łodygę. Marchew zetrzeć na grubej tarce, ogórek pokroić w półplasterki, paprykę i kapustę w cienkie paski. Składniki przełożyć do miski, posypać pokrojonym drobno koperkiem i natką. Posolić i wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 20 minut. Przygotować sos z soku, oleju i pieprzu w osobnym naczyniu. Płyny wymieszać widelcem. Przed podaniem dietetyczną surówkę polać sosem i wymieszać.
(c.d.n.)

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *