Wiśnie. Wartości odżywcze i właściwości lecznicze
Wartości odżywcze wiśni i ich zdrowotne właściwości
Terapeutyczne przepisy: świeże owoce wiśni na obniżoną potencję u mężczyzn, świeże wiśnie na zaparcia; nalewka z wiśni bez cukru na wzmocnienie odporności; suszone wiśnie na silny stres i na zaburzenia snu; suszone wiśnie na obniżenie gorączki u dzieci; ogonki wiśni na obrzęki, na hemoroidy, na biegunkę, na odporność, na nadwagę; gałązki wiśni na choroby stawów; liście wiśni na zahamowanie krwawienia…
Wartości odżywcze wiśni
Owoce wiśni są bogate w witaminy A, B1, B2, B6, C, PP, kwas foliowy i organiczny, karoten oraz żelazo, magnez, potas, fosfor, kobalt, miedź i jod (jodu kilka razy więcej niż dorsz).
Spośród owoców tylko truskawki przewyższają je pod względem zawartości witamin i minerałów. Kwas foliowy normalizuje pracę ośrodkowego układu nerwowego, poprawia dopływ krwi do mózgu i kondycję. Wiśnie zawierają wyjątkowo dużo kumaryny, która zapobiega atakom serca związanych z powstawaniem skrzepów, poza tym dużo błonnika i pektyn. Duża ilość kwasu askorbinowego w wiśniach chroni przed wirusami i infekcjami, wzmacniając układ odpornościowy.
Terapeutyczne i zdrowotne właściwości wiśni
Sok z wiśni działa wykrztuśnie przy stanach zapalnych tchawicy i oskrzeli. Świeżym i niesłodzonym sokiem lekko rozcieńczonym wodą można płukać gardło w razie bólu. Wiśnie stosuje się nawet w leczeniu chorób płuc. Wiśnie i sok z wiśni łagodzą nudności, poprawiają trawienie i apetyt, gaszą pragnienie. Wiśnie stosuje się w leczeniu zaparć przy braku aktywności fizycznej i przy obniżonej potencji.
Zawarte w owocach wiśni w łatwo przyswajalnej postaci żelazo przyczynia się do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi – wiśnie są zalecane dla dzieci z niedokrwistością. Kompot z wiśni powinni pić zarówno uczniowie, studenci jak i seniorzy, ponieważ poprawia koncentracje i pamięć.
Owoce wiśni zawierają silne antyoksydanty zapobiegające przedwczesnemu starzeniu się i rozwojowi złośliwych nowotworów.
Niezwykle bogate w naturalne substancje wiśnie zapobiegają rozwojowi chorób nerek, reumatycznych, choroby zwyrodnieniowej stawów i miażdżycy.
Picie soku z wiśni zaleca się przy zaburzeniach snu.
Sok z wiśni jest stosowany w różnych chorobach neurologicznych i psychicznych.
Suszone wiśnie w diecie wpływają spowalniająco na proces starzenia, poprawę pamięci. Dostarczają sporą dawkę magnezu i kobaltu. Spożywanie suszonych wiśni wpływa na zmniejszenie ryzyka cukrzycy typu 2, obniżenie wagi, zwiększenie odporności.
Wiśnia. Przepisy lecznicze i przeciwwskazania do spożywania wiśni
Świeże wiśnie na obniżoną potencję u mężczyzn, na zaparcia
Jeść szklankę świeżych owoców dziennie.
Świeże wiśnie, zaawansowana miażdżyca
Jeść do 1 kg świeżych wiśni dziennie. Wiśnie powinny jeść osoby ze skłonnością do udarów, żylaków, zakrzepicy, po zawale serca.
Nalewka z wiśni bez cukru na wzmocnienie organizmu zimą
Składniki
2 kg wiśni
1 l wódki żytniej 40%
Wybrać zdrowe, dojrzałe i duże owoce wiśni w ciemnym kolorze, wymyć, osuszyć na durszlaku. Usunąć pestki drylownicą albo drewnianą wykałaczką (wbijając ją w dziurkę po ogonku).
Wydrylowane wiśnie wsypać do słoja, zalać alkoholem. Słój szczelnie zamknąć, wstawić do ciemnej szafki. Co jakiś czas lekko wstrząsnąć słojem. Po miesiącu zlać nalewkę przez sitko wyłożone kilkoma warstwami gazy.
Nalewkę pije się w okresie przeziębień i grypy 2-3 razy dziennie po 30-50 g. Po 2-tygodniowej kuracji trzeba zrobić przerwę trwającą 14 dni.
Suszone wiśnie i zioła na silny stres
Przygotować mieszankę z 3 części suszonych wiśni w ciemnym kolorze, 2 części suszonych kwiatów oregano, 1 części płatków hibiskusa. Pół szklanki mieszanki zalać 1/2 litra wody i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Odstawić na godzinę, przecedzić. Pić po szklance wywaru z suszonych wiśni z ziołami po południu i wieczorem. Posłodzić łyżeczką miodu.
Suszone wiśnie na zaburzenia snu
Jeść wieczorem garstkę niesłodzonych suszonych owoców wiśni (można zastąpić je mrożonymi).
Przez 2 tygodnie pić wieczorem szklaneczkę niesłodzonego soku z wiśni. Jeszcze lepszy rezultat uzyska się pijąc sok z wiśni zmieszany z sokiem z malin.
Odwar z suszonych wiśni na gorączkę dla dzieci
Do garnuszka wsypać 10 dag suszonych wiśni, zalać je 0,5 l wody. Doprowadzić do wrzenia, zdjąć pokrywkę i na małym ogniu podgrzewać tak długo, aż wyparuje 1/3 objętości płynu. Ostudzić.
Dobra rada: wykorzystać wiśnie suszone w domu. Suszone w sklepie są konserwowane związkami siarki, które drażnią przewód pokarmowy.
Ogonki wiśni na biegunkę
Szklanką chłodnej wody zalać 2 łyżeczki zielonych ogonków wiśni i zagotować. Po ostygnięciu przecedzić następnie przecedzić. Pić po łyżce 4 razy dziennie.
Napar z ogonków wiśni na odporność, utratę wagi
Łyżkę suszonych ogonków wiśni zalać 250 ml wrzącej wody, przykryć i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie przecedzić. Napar wypić w 3-4 porcjach w ciągu dnia. Napar z ogonków wiśni podnosi ma działanie moczopędne, obniża ciśnienie krwi. Można go pić przez kilka miesięcy.
Ogonki wiśni na obrzęki, na hemoroidy
2 łyżki zielonych ogonków wiśni zalać 300 ml wody, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Ostudzony i przecedzony wywar pić porcjami przez cały dzień.
Wywar ma działanie moczopędne, powoduje zmniejszenie obrzęku, jest stosowany przy przy hemoroidach.
Gałązki wiśni na choroby stawów
Garść cienkich gałązek wiśni zalać 2 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Zdjąć z ognia i zaparzać przez 2 godziny. Wypić porcjami w ciągu dnia.
Napój jest smaczny, o smaku lekko migdałowym czerwono-brązowym kolorze. Gałązki wiśni można ciąć nawet w zimie. Zawierają duże ilości kwasu salicylowego przydatnego w chorobach reumatycznych.
Liście i ogonki wiśni na przedłużającą się miesiączkę
10 g suszonych pokruszonych liści i ogonków wiśni zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać przez około trzydzieści minut. Przecedzić i popijać w ciągu dnia.
Liście wiśni na krwawienia z nosa
10 g suszonych pokruszonych liści zalać szklanką wrzącej wody i zaparzać pod przykryciem przez około godzinę. Przecedzić. Herbatą nasączyć tampony z gazy i włożyć je do dziurek nosa.
Przeciwwskazania do spożywania wiśni
- Spożywanie wiśni nie jest zalecane przy zapaleniu żołądka (nadkwaśności), chorobie wrzodowej żołądka, osłabieniu trzustki, przewlekłych chorobach płuc, słabych jelitach.
- Przy otyłości, cukrzycy trzeba ograniczyć spożycie wiśni.
- W świeżych pestkach wiśni znajduje się dużo amigdaliny, która pod wpływem bakterii gnilnych w jelitach ulega rozkładowi. W tym procesie wytwarza się szkodliwy kwas pruski (cyjanowodór) odpowiedzialny za migrenowe bóle głowy i zatrucie. Jego szkodliwe działanie zmniejsza wysoka temperatura (np. gotowanie). Dlatego nalewki i likiery warto sporządzać z wydrylowanych owoców.
- Kwasy zawarte w miąższu owoców i soku mogą uszkodzić szkliwo zębów, dlatego po spożyciu wiśni lepiej wypłukać zęby wodą.
Rady jak mrozić wiśnie i inne delikatne owoce jagodowe, aby zachowały swoje wartości, kolor i kształt można znaleźć w artykule Zamrażanie owoców jagodowych na zimę.
Nalewka z wiśni ma sprawdzone działanie nasenne
Jak każda nalewka
🙂
Suszone wiśnie też oczyszczają naczynia krwionośne. Suszę w piekarniku na blachach z papierem, wystarczą 3 godziny. Później zamrażam.