Wpływ diety na kondycję włosów
Jaki wpływ na wygląd włosów mają makro- i mikroelementy?
W jakich produktach znajdują się cynk, jod, krzem, mangan, miedź, wapń, siarka, żelazo, białka, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6? Czy dieta może zapobiec siwieniu włosów?
Mocne, gęste włosy zawdzięczamy przede wszystkim informacjom zawartym w genach, jednak aby zachować mocne i lśniące włosy, trzeba o nie dbać stosując zrównoważoną dietę. Na wzrost, odbudowę włosów i paznokci wpływ mają składniki odżywcze, a przede wszystkim: białka, kwasy tłuszczowe, witaminy A, grupy B, C, E, sole mineralne (głównie cynk, krzem, wapń, magnez, żelazo) oraz woda. Woda może być mineralna, ale najlepiej bez gazu i oczywiście bez cukru, aromatów. Do wody warto dodać bogaty w witaminy naturalny sok, np. cytrynowy. W ciągu dnia powinno się wypić 6 szklanek wody między posiłkami, a w czasie upałów i w okresie grzewczym nawet więcej. Część można zastąpić zieloną herbatą, naparem z dzikiej róży. Spożywanie dużej ilości napojów podczas jedzenia pogarsza trawienie (rozcieńczone zostają soki trawienne) i szkodzi żołądkowi. Włosom nie służą restrykcyjne diety, ani jedzenie bogate w słone produkty, potrawy z konserw, smażone, tłuste i pikantne potrawy, słodycze, czy gazowane, słodkie napoje.
Cynk odgrywa ważną rolę w procesie wzrostu i naprawy tkanek włosów. Wpływa na prawidłową pracę gruczołów łojowych rozmieszczonych w skórze wokół mieszków włosowych. Brak cynku powoduje zmatowienie i utratę włosów. Cynk dostarczają głównie produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso (wołowina, pierś kurczaka), ryby, skorupiaki, drób, jaja, nabiał. Cynk w diecie uzupełnią fasole, soczewica.
Jod wzmacnia cebulki włosów, regeneruje komórki, poprawia procesy metaboliczne w skórze głowy i bezpośrednio w mieszkach włosowych, zapobiega rozdwajaniu się i wypadaniu włosów. Najlepsze źródła jodu to suszone wodorosty, kawior, dorsz, sól jodowana, pieczone ziemniaki w skórce, mleko, krewetki, paluszki rybne, kalmary, pieczona pierś indyka, tuńczyk w oleju, jajko gotowane, banany, suszone śliwki, truskawki.
Krzem ogranicza wypadanie włosów i przyspiesza ich wzrost. Dobrym źródłem krzemu są ryż brązowy, grube kasze (pęczak jęczmienny, gryka niepalona, jagły), płatki owsiane, otręby, zielona papryka, fasolka szparagowa, rzodkiewki, kapusta, ogórki, wywar ze skrzypu polnego.
Przy braku manganu włosy wypadają. Główne źródła manganu to brązowy ryż, pieczywo pełnoziarniste, fasolki, ciecierzyca, szpinak, płatki owsiane, kasza jaglana, kiełki pszenicy, borówki, jeżyny, orzechy.
Brak miedzi powoduje siwienie włosów. Miedź dostarczą wątroba (przede wszystkim cielęca), ostrygi i kalmary, ser kozi, sos pomidorowy, awokado, ciecierzyca i fasola, kakao i gorzka czekolada, jarmuż, orzechy nerkowca, pieczone kasztany, ziarna sezamu, siemię lniane, nasiona słonecznika i dyni.
Wapń jest odpowiedzialny za gęstość włosów, ich połysk, kolor, sprężystość. Niedobór wapnia prowadzi do łamliwości włosów, rozdwajania końcówek włosów. Najwięcej wapnia znajdziemy w produktach mlecznych, serach, sardynkach, tuńczyku, łososiu, w warzywach strączkowych (fasolka szparagowa, twarożek sojowy), kapuście, liściach kalarepy, w mleku sojowym i migdałowym, w świeżo wyciśniętym soku pomarańczowym, grejpfrutowym, szpinaku. Uważa się, że najlepiej wchłaniany jest z produktów roślinnych, a nadmierne spożywanie produktów mlecznych zaburza jego gospodarkę w organizmie.
Żelazo jest ważnym składnikiem dla dobrego odżywienia, wzrostu i gęstości włosów. Niedobór żelaza, który powoduje anemię, jest główną przyczyną wypadania włosów (szczególnie u kobiet). Jego najlepsze źródła to czerwone mięso (wątroba wołowa), jajka, małże, ostrygi, suszone morele, gryka, jabłka, szpinak i soczewica. Wyjątkowo dużo żelaza zawierają zioła: tymianek, pietruszka, mięta, pieprz, majeranek. Jednak organizm najlepiej przyswaja żelazo zawarte w mięsie i w jajach, natomiast bardzo słabo żelazo zawarte w roślinach. Aby zwiększyć wchłanianie żelaza występującego w warzywach powinno się je spożywać z niewielkim dodatkiem mięsa lub wędliny. Do potraw powinno się dodawać produkty bogate w witaminę C, ponieważ znacząco zwiększa ona przyswajalność zawartego w nich żelaza (żelazo zawarte w roślinach nawet o 85%). Wchłanianie żelaza hamują związki zawarte w czarnej herbacie, kakao, czekoladzie, kawie naturalnej i zbożowej, w niektórych herbatach ziołowych (miętowa, lipowa, rumiankowa). Podobnie działanie mają sole wapnia zawarte w produktach mlecznych i warzywach strączkowych oraz błonnik w produktach zbożowych.
Białka są głównym budulcem włosów i paznokci, więc każdy posiłek powinien zawierać mięso, ryby, drób, jaja, ser, rośliny strączkowe lub orzechy. W skład białek budujących włosy wchodzą m.in. cysteina i metionina, aminokwasy siarkowe, dostarczające ważną siarkę. Siarka zapobiega swędzeniu skóry głowy, powstawaniu łupieżu. Głównym źródłem aminokwasów siarkowych są orzechy brazylijskie, wołowina, jaja (żółtko), ser parmezan, czarna rzepa, rzodkiewka, brukselka, groch, soja i fasola, wypieki pełnoziarniste, płatki owsiane, czosnek, cebula, rzeżucha, chrzan, oraz kurczak, indyk, jagnięcina, wieprzowina (polędwiczki, schab, żeberka), tuńczyk, łosoś, makrela i owoce morza.
Tyrozyna, aminokwas białkowy, wpływa na utrzymanie połysku, naturalnego koloru włosów i prawidłową pracę tarczycy. Najwięcej tyrozyny dostarczają ser parmezan, wołowina, jagnięcina, wieprzowina (schab, polędwiczki, żeberka), indyk, kurczak, jaja, jogurt naturalny, ryby (dorsz, tuńczyk, makrela), rośliny strączkowe (biała fasola, fasola Adzuki, soczewica, bób, ciecierzyca), banany, awokado, migdały, orzechy włoskie, pestki dyni, kakao, natka pietruszki.
Kwasy tłuszczowe biorą udział w budowie włosa, także wspomagają równowagę hormonalną organizmu, której stan wpływa bezpośrednio na grubość włosów. Jeśli włosy wypadają, są suche i łamliwe, pojawia się łupież lub zaczynają przedwcześnie siwieć powinno się spożywać więcej produktów bogatych w kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6.
Kwasy tłuszczowe omega-3 w diecie stymulują wzrost włosów, wpływają na poprawę ich wyglądu, zapobiegają ich wysuszeniu i łamliwości. Głównym i ogólnie dostępnym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są olej lniany i siemię lniane, nasiona konopi, orzechy włoskie, tłuste ryby (sardynka, śledź, dorsz, łosoś atlantycki), olej rzepakowy i sojowy, zielone warzywa liściaste, brokuły oraz algi.
Kwasy tłuszczowe omega-6 pobudzają włosy do wzrostu. Można je znaleźć w mięsie drobiowym, jajach, nasionach słonecznika, sezamu i dyni, pełnoziarnistym pieczywie, orzechach włoskich i ziemnych, w większości olejów roślinnych (olej sojowy, kukurydziany). Bardzo dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-6 są suplementy zawierające wyciągi z wiesiołka.
Zrównoważona dieta z wystarczającą ilością witamin, soli mineralnych oraz czystej wody normalizuje pracę gruczołów łojowych i zmniejsza uwalnianie substancji tłuszczowych.
Artykuły powiązane:
Jak dieta wpływa na kondycję włosów? Witaminy.
Pielęgnacja włosów przetłuszczających się.
Pielęgnacja włosów przetłuszczających się z łupieżem.