Niskokaloryczne surówki na 4 pory roku
Dietetyczna surówka na każdą porę roku
Kulinarne przepisy na surówki wspomagające odchudzanie: surówka z sałaty, rzodkiewek i ogórków; surówka z kapusty, papryki i pomidorów; surówka z kapusty, marchwi i buraka; surówka z kapusty, papryki, marchwi i ogórka… Przepisy na dietetyczny sos do surówki.
Surówki idealne dla utraty wagi trzeba komponować z wszelkich kapust (kapusty białej, włoskiej, kalafiora itd.), ogórków, papryki słodkiej i ostrej, zielonych naci – zwłaszcza selera, kopru, pietruszki. Serwować do drugiego dania na obiad, do kanapki na wczesną kolację lub jako przekąskę między posiłkami.
Dietetyczna surówka wiosenna
Składniki (4 porcje)
pół główki sałaty
pęczek rzodkiewek
2 świeże ogórki
natka kolendry, pietruszki lub koper
sól do smaku
Dietetyczny sos do surówki
3 cebule dymki ze szczypiorem
2 łyżki śmietany 12%
4 łyżki jogurtu naturalnego 5%
pieprz do smaku
Drobno posiekać zioła i cebulę, dodać do śmietany i przyprawić solą i pieprzem. Usunąć zewnętrzne liście sałaty, wyciąć głąb, odrzucić nadpsute liście i nerwy. Wypłukać kilkakrotnie w dużej ilości wody, usunąć ślimaki. Osuszyć (strzepnąć wodę lub odwirować liście), porwać na kawałki (nie kroić nożem!) i wrzucić do miski. Ogórki wymyć, odciąć końce, zdjąć skórkę, pokroić lub zetrzeć na cienkie plasterki. Rzodkiewkę wymyć dokładnie, odciąć listki (odłożyć kilka zdrowych, resztę wyrzucić). Pokroić w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić pieprzem Jeśli surówki nie podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu, ogórki i rzodkiewkę trzeba posolić w osobnym naczyniu i odlać wytworzony przez nie sok. Wszystkie składniki połączyć bezpośrednio przed podaniem dietetycznej surówki.
Dietetyczna surówka letnia
Składniki (4 porcje)
pół zielonej papryki
1 czerwona papryka
1 średnia czerwona cebule
pół główki kapusty pekińskiej
2 pomidory
4 łyżki kukurydzy z puszki
2 gałązki selera korzeniowego
sól do smaku
Dietetyczny sos do surówki
sok z 1 cytryny
2 łyżki oleju roślinnego
*1 łyżeczka siekanej ostrej papryczki
Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, usunąć nadpsute. Dokładnie wypłukać wszystkie warzywa. Liście kapusty płukać kilkakrotnie i osobno, przejrzeć pod kątem uszkodzenia i szkodników, wyciąć nerwy. Przeciąć każdą paprykę wzdłuż na pół, wyciąć nasiona i „żeberka”, odrzucić łodyżki. Kapustę, cebulę, paprykę i liście selera pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić warzywa do dużej salaterki, posolić i wymieszać. Przygotować sos łącząc wszystkie składniki w osobnym naczyniu. Polać sosem dietetyczną sałatkę, wszystko dobrze wymieszać i umieścić w lodówce na min. 20 minut.
Dietetyczna surówka jesienna
Składniki (2-3 porcje)
1 średnia marchew
1 średni burak
1/3 średniej główki kapusty włoskiej
koperek
Dietetyczny sos do surówki
sok z pół cytryny
olej lub oliwa
szczypta cukru
Odrzucić zewnętrzne liście kapusty, wyciąć nerwy w zdrowych lisciach. Warzywa wypłukać dokładnie pod bieżącą wodą – liście kapusty pojedynczo. Jeśli warzywa korzeniowe były zabrudzone ziemią dodatkowo wyszorować szczotką pod bieżącą wodą. Usunąć końcówki marchwi i buraków, obrać je i pokroić w cienkie plastry. Kapustę pokroić w paski. Wszystkie składniki dodatkowo rozdrobnić porcjami w blenderze*. Koperek wymyć, odrzucić zażółcone i nadpsute części, posiekać drobno. Połączyć składniki w salaterce, posłodzić, skropić sokiem z cytryny i wlać olej. Dokładnie wymieszać.
*Marchew i buraki można zetrzeć na tarce w słupki, wtedy nie trzeba rozdrabniać składników w blenderze.
Dietetyczna surówka zimowa
Składniki (3 porcje)
1 ogórek
1 czerwona papryka
¼ główki kapusty czerwonej
1 średnia marchew
koperek, natka pietruszki
1 łyżeczka soli
Dietetyczny sos do surówki
sok z połowy cytryny
3 łyżki oleju
szczypta czarnego pierzu
Odrzucić zewnętrzne liście kapusty i głąb. Wszystkie warzywa dokładnie wymyć, zabrudzoną ziemią marchew wyczyścić szczotką do warzyw. Odciąć końce marchwi i ogórka, obrać. Paprykę przekroić, wykroić część z nasionami, „żeberka” i zieloną łodygę. Marchew zetrzeć na grubej tarce, ogórek pokroić w półplasterki, paprykę i kapustę w cienkie paski. Składniki przełożyć do miski, posypać pokrojonym drobno koperkiem i natką. Posolić i wymieszać. Wstawić do lodówki na min. 20 minut. Przygotować sos z soku, oleju i pieprzu w osobnym naczyniu. Płyny wymieszać widelcem. Przed podaniem dietetyczną surówkę polać sosem i wymieszać.
(c.d.n.)