Co pić, kiedy po imprezie sucho w gardle?
Domowe sposoby na kaca
Co pić na kaca?
Kac będzie się utrzymywał tak długo, aż alkohol zostanie całkowicie usunięty przez organizm.
Następnego dnia po wypiciu dużej ilości alkoholu, trzeba go już unikać. Wypicie popularnego „klina” może lekko złagodzić ból głowy, lecz przedłuży czas zatrucia alkoholowego i zwiększy objawy kaca. „Klin” jako lekarstwo na kaca jest dobrą wymówką, żeby się jeszcze raz napić alkoholu.
Co pić następnego dnia, aby złagodzić objawy kaca?
Woda wypłucze toksyny z organizmu i odwróci poważny skutek kaca: odwodnienie organizmu spowodowane przez alkohol.
- Silne pragnienie powinno się gasić czystą niegazowaną wodą (najlepiej wysokozmineralizowaną), rozcieńczonymi wodą sokami owocowymi i warzywnymi.
- Przy silnym kacu rano i przed południem wypić stopniowo nawet 1,5 l chłodnej niegazowanej wody, aby wydalić jak najszybciej i jak najwięcej toksyn z moczem.
- W ciągu dnia pić małymi porcjami więcej wody niż zwykle (nawet 3-4 litry w ciągu dnia). Do wody warto dodać bogaty w witaminę C sok z cytryny. Witamina C ma zdolność eliminowania alkoholu z organizmu, wiąże i neutralizuje substancje toksyczne i skutecznie łagodzi objawy kaca.
Tłusty ciepły rosół pomaga uspokoić wrażliwy żołądek i pobudzić krążenie krwi. Jeśli po imprezie nie ma nudności, można wypić dużą szklankę ciepłego rosołu, aby uzupełnić straty minerałów.
Kwaśne mleko, maślanka, kefir, jogurt usprawniają trawienie poprzez zwiększone wydzielanie enzymów trawiennych, są bogactwem pożytecznych bakterii kwasu mlekowego lactobacillus. Dla poprawienia mikroflory w jelitach można je wypić, lecz nie więcej niż pół litra dziennie.
Soki owocowe i soki warzywne
- Soki owocowe rozcieńczone czystą niegazowaną wodą powinno się pić małymi porcjami, ale w dużej ilości w ciągu dnia. Na kaca najlepsze są bogate w witaminę C soki z czarnych porzeczek, żurawin. Zawarta w owocach fruktoza sprzyja rozkładaniu alkoholu w organizmie. Bardzo dobre działanie witaminizujące i czyszczące mają suszone morele – można przygotować z nich kompot. Znawcy problemu twierdzą, że po alkoholowej imprezie nie powinno się pić soku z pomarańczy.
- Minerały zawarte w sokach warzywnych wspierają proces usuwania toksycznych substancji z organizmu. Toksyczny wpływ alkoholu obniża marchew, kapusta, buraki, dynia, chrzan, rzodkiew, seler, pietruszka. Sok z warzyw powinno się rozcieńczyć wodą, gdyż nierozcieńczony może doprowadzić do jeszcze większego odwodnienia organizmu.
- Soki z ogórków kiszonych (nie konserwowych!) lub z kiszonej kapusty (nie kwaszonej, czyli zakwaszanej octem!) orzeźwią, poza tym zawierają dużo witaminy C, magnezu i kwasu mlekowego, poza tym drobnoustroje korzystne dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Na kaca dobrze jest wypić niecałą szklankę takiego soku. Duża ilość soku może spowodować zwiększenie obrzęku tkanek i związane z nimi nieprzyjemne skutki: bóle głowy i obciążenie serca. Bardzo dobry na kaca jest świeży niesłodzony sok z rabarbaru (max. ćwierć szklanki w ciągu dnia) lub kompot z rabarbaru, można też żuć świeżą łodygę rabarbaru
Rada: Po kuracji rabarbarem koniecznie wypłukać zęby czystą wodą!
Herbaty z suchych kwiatów lipy, owoców żurawiny czy malin też pomogą organizmowi pozbyć się alkoholu i złagodzić objawy kaca. Polecaną herbatą na kaca jest napar z ziela dziurawca z miętą.
Uwaga na kofeinę!
Trzeba unikać mocnej kawy i herbaty. Wbrew potocznym opiniom kawa z cytryną nie stawia na nogi. Kofeina daje tylko pozorne wrażenie wytrzeźwienia, a w rzeczywistości w połączeniu z alkoholem wzmaga drażliwość i zwiększa ryzyko problemów kardiologicznych.
Nie powinno się gasić pragnienia alkoholem ani kawą czy napojem energetyzującym zawierającym kofeinę!
Artykuły powiązane:
Jak zapobiec silnemu kacowi po powrocie do domu?
Śniadanie złagodzi skutki kaca.
Metabolizm alkoholu u kobiet i u mężczyzn.
Potwierdzam rabarbar daje radę na kaca i już robię kompot z rabarbaru na zapas
Przepisy na kompot z rabarbaru i inne przetwory z rabarbaru na zimę są tu http://mama-dobra-rada.pl/kompot-z-rabarbaru-syrop-sok-z-rabarbaru-dzem-z-rabarbaru-do-sloikow-na-zime-przepisy/
Sprawdzony patent wszystko co kiszone przefermentowane i dużo czystej wody