Temperatura pieczenia i czas pieczenia mięsa drobiowego

Temperatura i czas pieczenia kurczaka, indyka, gęsi, kaczki, przepiórki i podrobów w rękawie do pieczenia


Pieczony kurczak, pieczone udka kurczaka, pieczony indyk, pieczona golonka indyka, pieczona gęś, pieczona kaczka, pieczona przepiórka, pieczone serca kurczaka, pieczone szyjki kurczaka, pieczone wątróbki kurczaka…
Jak długo piec kurczaka, indyka, gęś, kaczkę, podroby i inne mięso drobiowe w rękawie do pieczenia? W jakiej temperaturze piec w piekarniku drób i czym go przyprawić?

Nie powinno się piec w folii aluminiowej, na aluminiowych tackach i w aluminiowych naczyniach potraw kwaśnych i solonych, ponieważ istnieją podejrzenia, że aluminium w kontakcie z nimi może wywołać ciężka chorobę, m.in. raka piersi, chorobę Alzheimera…

Czym przyprawić drób przed pieczeniem? W jakiej temperaturze piec mięso drobiowe? Jak długo piec drób w piekarniku? 

Jak przygotować drób do pieczenia w rękawie do pieczenia?

Przed pieczeniem mięsa drobiowego trzeba wyciąć duże kawałki tłuszczu i błony, wypłukać mięso pod strumieniem chłodnej wody, osuszyć ręcznikiem.
Aby mięso było miękkie, soczyste lub o pikantnym smaku, przed pieczeniem można moczyć je w marynacie. Jeśli nie ma czasu marynowanie, wetrzeć sól i pieprz, ewentualnie smalec, czosnek, majeranek.
Mięso drobiowe umieścić w rękawie. Można dołożyć owoce, warzywa, zioła…
Mięso piec na blasze na środkowej szynie w piekarniku wcześniej rozgrzanym do podanej temperatury. 

Z soków, które wypłyną z mięsa, przygotowuje się wyjątkowo smaczne sosy.

Jak długo piec mięso drobiowe i podroby? W jakiej temperaturze piec drób i czym go przyprawić?

Czas pieczenia mięsa i temperatura pieczenia podane są dla mięsa drobiowego pieczonego w rękawie do pieczenia.

Pieczona gęś
Jak długo piec gęś? Temperatura pieczenia całej gęsi i porcji gęsi

Przed pieczeniem gęsi w całości trzeba usunąć szyję i końcówki skrzydeł, ponieważ mogą się spalić.
Całą faszerowaną gęś piecze się przez 1,5-2 godziny ułożoną piersią w dół – przez pierwsze 20-30 minut w temperaturze 200°C, resztę czasu przekręconą w temperaturze 160°C. Gęś jest gotowa kiedy wypływające z niej soki są przezroczyste o złotawym kolorze. Jeśli są mętne, gęś trzeba dopiec.
Porcje gęsi o wadze do 50 dag piecze się w temperaturze 200°C przez 15-20 minut, natomiast faszerowane porcje gęsi o 20 minut dłużej.
Rada: Przed pieczeniem gęsi mięso powinno leżeć w lodówce w marynacie przez 2 doby. Tradycyjnie przyprawia się ją przed pieczeniem solą, pieprzem, szałwią czy oregano, a piecze razem z ziemniakami, kapustą, kwaśnymi jabłkami. Gęś faszeruje się  przed pieczeniem jabłkami albo śliwkami lub kapustą kiszoną z wątróbką kurczaka czy królika, ziemniakami i cebulą albo gotowaną kaszą gryczaną z grzybami. Przed podaniem koniecznie zdjąć skórę z gęsi.

Pieczony indyk
Jak długo piec indyka w całości lub w porcjach? Czas pieczenia indyka w rękawie do pieczenia

Indyka o wadze 4-5 kg w całości trzeba włożyć w rękawie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i piec przez 2,5 godziny (ostatnie 20 minut bez rękawa). Jeśli zależy nam na chrupiącej skórce i soczystym mięsie, trzeba wstawić mięso do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C-250°C i po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180°C.
Indyka o wadze 4-5 kg pokrojonego na porcje piecze się przez 2 godziny.
Porcja indyka o wadze 50 dag upiecze się w temperaturze 180°C w ciągu około 20 minut, porcja faszerowana o tej samej wadze potrzebuje dodatkowych 30 minut.
Golonkę indyka piecze się w temperaturze 200°C przez 35-40 minut.

Kurczak pieczony
Temperatura pieczenia i czas pieczenia kurczaka w rękawie do pieczenia
Umytego i osuszonego kurczaka naciera się solą, pieprzem i wkłada na 1-2 godziny (najlepiej na 8 godzin) do lodówki w zamkniętym pojemniku (dobrze schłodzony lepiej się piecze).
Udko kurczaka o wadze 50 dag piecze się w temperaturze 180°C przez 30-40 minut, natomiast pierś kurczaka o tej samej wadze upiecze się w czasie do 45 minut.
Porcja faszerowanego kurczaka o wadze 50 dag upiecze się w temperaturze 190°C w ciągu 50 minut.
Rada: Przed pieczeniem kurczaka natrzeć marynatą. Pieczonego kurczaka tradycyjnie podaje się z pieczonymi ziemniakami, grzybami, ananasem, kaszą gryczaną, ryżem, jabłkami.

Przepisy na proste marynaty do kurczaka

1. słodko-ostra marynata do kurczaka pieczonego w rękawie: 3 łyżki płynnego miodu i 3 łyżki musztardy, sól, pieprz;
2. tradycyjna marynata do kurczaka pieczonego w rękawie: duża szczypta suszonego tymianku, sól, pieprz, 2-3 krojone ząbki czosnku, 3 łyżki smalcu, 2 łyżki soku z cytryny, duże kwaśne jabłko do środka;
3. ostra marynata do kurczaka pieczonego w rękawie: 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki miodu, sól, pieprz, tymianek, krojony czosnek.

Jak długo piec serca kurczaka w rękawie do pieczenia?
Serca kurczaka oczyścić z tłuszczu, usunąć skrzepy krwi i tętnice, wypłukać. Tradycyjnie przyprawia się je pieprzem i solą.
Serca kurczaka o łącznej wadze 50 dag piecze się przez 30-35 minut w temperaturze 180°C.
Przed pieczeniem serc kurczaka warto zalać rozbitym jajkiem lub 200 g kwaśnej śmietany z pokrojona główką cebuli.
Serca kurczaka można też nabić na wykałaczkę z suszoną śliwką i owinąć boczkiem. Czas pieczenia i temperatura pieczenia mięsa nie zmieniają się.
Rada: Przed podaniem serca kurczaka skropić sokiem z cytryny i posypać natką pietruszki.

Pieczone szyjki kurczaka
Jak długo piec szyjki z kurczaka w rękawie do pieczenia?

Porcja szyjek kurczaka o wadze 50 dag upiecze się w pół godziny w temperaturze 180°C.
Rada: Przyprawione solą i pieprzem lub chilli szyjki kurczaka przed pieczeniem warto zalać 2 łyżkami kwaśnej śmietany z 4 siekanymi ząbkami czosnku i wstawić na godzinę do piekarnika.

Pieczone wątróbki kurczaka
Jak długo piec wątróbki z kurczaka w rękawie do pieczenia?

Wątróbki kurczaka o łącznej wadze 50 dag piecze się przez w temperaturze 150°C przez 35 minut.
Rada: Oczyszczone i osuszone wątróbki kurczaka przyprawić solą i pieprzem, obłożyć plasterkami cebuli i marchewki, zalać 200 g kwaśnej śmietany. Po 20 minutach pieczenia wątróbki delikatnie wymieszać. Przed podaniem posypać koperkiem lub natką pietruszki.

Kaczka pieczona
Czas pieczenia i temperatura pieczenia kaczki w rękawie do pieczenia

Kaczkę o wadze 1,5 kg piecze się w całości przez 2 godziny, kaczkę o wadze 2 kg-2,5 kg przez 2,5 godziny.
Porcje kaczki
o wadze 50 dag piecze się w temperaturze 200°C przez 15-20 minut, porcje z farszem o kwadrans dłużej.
Pierś kaczki upiecze się w temperaturze 200°C w ciągu 30 minut.
Rada: Kaczkę dokładnie opłukać pod bieżącą wodą, z porcji usunąć grube naczynia krwionośne i błony. Umyć ponownie i osuszyć ręcznikiem. Aby podczas pieczenia nie trzeba było usuwać nadmiaru wytopionego tłuszczu, wyciąć część tkanki tłuszczowej. Koniecznie wyciąć kuper, inaczej mięso będzie miało brzydki zapach. Można naciąć skórę i tłuszcz na piersi. Kaczkę natrzeć solą i pieprzem. Kaczki najsmaczniejsze są jesienią, tradycyjnie przyprawia się je solą, pieprzem lub chilli oraz sokiem z cytryny lub pomarańczy. Marynatę do pieczonej kaczki przygotowuje się z miodu, musztardy, soku żurawinowego, sok cytryny. Do nadziewania pieczonej kaczki najlepsze są suszone i świeże morele, śliwki, pigwa, rodzynki, orzechy, kwaśne jabłka i pomarańcze.

Marynata dla tłustych piersi kaczki ze skórą
Składniki dla 1 kg piersi:
2 szklanki coca-coli
pół szklanki chłodnej mocnej kawy rozpuszczalnej
pół szklanki czystej wódki
3 łyżki octu jabłkowego
3 ząbki czosnku
2 cebule 
Cebule i czosnek obrać, posiekać. Składniki marynaty wymieszać, zalać nią piersi kaczki w naczyniu, przykryć. Wstawić do lodówki na przez 24 godziny.

Pieczona przepiórka
Temperatura pieczenia i czas pieczenia przepiórki

Tuszkę koniecznie posmarować tłuszczem. Całe przepiórki piec ułożone na boku przez 40 minut – przez pierwsze 20 minut w temperaturze 180 stopni, przez kolejne w temperaturze 200°C i położone na drugim boku.
Rada: Przed pieczeniem przepiórki przyprawia się solą, pieprzem, mieloną papryką, sokiem cytryny, bazylią, masłem i śmietaną. Do piekarnika trzeba wstawić naczynie z wodą, aby mięso nie wyschło.

Marynata do przepiórki pieczonej w rękawie
Składniki
łyżka musztardy
1-2 łyżki płynnego miodu
łyżka sosu sojowego
łyżka ketchupu
2-3 ząbki zmiażdżonego czosnku
świeży koperek, siekany
pełna łyżeczka soli
pełna łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
Składniki marynaty dobrze wymieszać blenderem, posmarować nią przepiórkę i wstawić ją na noc w zamkniętym naczyniu do lodówki.

Artykuły o podobnej tematyce:

Kuchenne S.O.S. Jak uratować pieczeń?

Temperatura pieczenia i czas pieczenia mięsa wieprzowego: boczek, golonka, karkówka, łopatka, ozory, polędwica, prosiak, rolada, serca, schab, szynka, uszy, żeberka.

Temperatura pieczenia i czas pieczenia mięsa cielęcego i wołowego.

Rady jak marynować mięso zawarte są  w artykule Proste marynaty do mięsa pieczonego, grillowanego, smażonego.

Przepisy na marynaty do mięsa i podrobów oraz sosy znajdują się na stronie Sałatki, surówki, sosy, marynaty.

 

Podobne wpisy

4 komentarze

    1. Jam piekę kurczaka, czy inne mięso pod przykryciem, pierwsze 20 minut w temperaturze 200 stopni, później obniżam temperaturę do 150-160 stopni i piekę [czas w zależności od ilości mięsa], ale ostatnie 15-20 minut włączam górny nawiew [wiatrak] i rumienię mięso, z obydwu stron, mięso pozostaje soczyste. Pierwsze 20 minut w temperaturze 200 stopni bez przykrycia bardzo wysusza mięso. No i należy uważać żeby sos nie wyparował dlatego w razie potrzeby czasem podlewam gorącą wodą.

  1. Wątróbki upiekły się super! Wcześniej upiekłam golonki indyka, bardzo mężowi smakowały. Nigdy nie piekłam „takich części” dziękuję za przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *