Kuchenne S.O.S. Jak uratować zupę i gulasz?
Zupa i gulasz. Jak uniknąć błędów podczas gotowania zupy?
Zupa grochowa, grochówka
Groch nie będzie osiadał a dnie garnka i przypalał się, jeśli do gotującej się potrawy doda się kromkę białego pieczywa.
Zupa ze śmietaną lub mlekiem
- Aby śmietana się nie ścięła, wlać do niej zupę i wymieszać. Śmietana dolewana do gorącej zupy zetnie się na pewno.
- Mleko zmieszać z niewielką ilością mąki, dodać ubijając lub miksując.
Rosół na kości
- Rosół nie będzie blady jeśli będzie gotowany z wcześniej usmażoną kością lub obranym małym buraczkiem.
- Aby rosół nie był mętny trzeba gotować go na małym gazie bez przykrycia. Można też wylać wodę po pierwszych 2 minutach gotowania kury i zalać ją świeżą wodą. Przyprawić na 30 minut przed zakończeniem gotowania.
Jak uratować zupę?
Pomidorowa zupa-krem jest mdła
Wymieszać koncentrat pomidorowy z odrobiną cukru. Na pół litra zupy wystarczy łyżka pasty pomidorowej.
Rosół jest zbyt jasny
- Do rosołu dodać miąższ pomidora lub trochę pasty pomidorowej.
- Włożyć do rosołu podsmażoną lub podpieczoną na ogniu cebulę. Wcześniej przekroić na pół.
Rosół na kościach jest mętny
- Do mętnego rosołu dodać 2-3 łyżki przecieru pomidorowego.
- Rosół pogotować jeszcze przez 10 minut z 3-4 skorupkami jaj.
- Mętny rosół można przelać przez filtr do kawy lub sitko o bardzo drobnych oczkach.
Zupa jest przesolona
- Zwiększyć objętość przesolonej zupy dodając wodę, niesolony wywar mięsny/warzywny (zgodnie z przepisem) lub śmietanę.
- Zbyt słoną zupę gotować 10 minut z pokrojonym w grube plastry surowym ziemniakiem, który pochłonie sól. Po tym czasie usunąć go.
- Przesoloną zupę gotować przez kwadrans z torebką ryżu. Kiedy ryż wchłonie sól, łatwo go usunąć.
- Do czystej zupy dodać gruby makaron i zostawić do w zupie.
- Dodać białko jaja. Po zakończeniu gotowania zupy łatwo je usunąć.
- Jeśli jest na to czas, ugotować porcję świeżej (niesolonej) zupy według tego samego przepisu i zmieszać obie zupy. Nadmiar można zamrozić.
Zbyt dużo tłuszczu w zupie
- Zebrać łyżką pływający tłuszcz.
- Na powierzchnię lekko ostudzonego wywaru położyć biały papierowy ręcznik kuchenny, który po wchłonięciu części tłuszczu trzeba wyrzucić.
- Chłodną zupę wstawić do lodówki i następnego dnia zebrać z powierzchni twardy tłuszcz.
Zupa-krem jest zbyt rzadka
Zbyt rzadką zupę kremową można zagęścić dodając porcjami masło i mąkę (wymieszane dokładnie w stosunku 1:1) i przyprawić.
Zupa jest zbyt gęsta
Gęstą zupę rozrzedzić bulionem, mlekiem lub śmietaną. Koniecznie przyprawić.
Zupa pomidorowa jest mdła
Do mdłej pomidorowej dolać gorący bulion i zagotować. Następnie doprawić do smaku.
Zupa jest rzadka
- Dosypać powoli małą porcję kaszy manny i gotować stale mieszając.
- Zagęścić przez dodanie mąki zmieszanej z masłem (pół łyżki mąki i niepełna łyżka masła). Zupę zagotować mieszając.
- Do rzadkiej zupy dodać mąkę ziemniaczaną wcześniej dokładnie zmieszaną z zimną wodą (można przetrzeć ją przez sitko). Zupę zagotować stale mieszając.
Zupa-krem lub zupa na bazie śmietany jest zbyt rzadka
- Zagęścić gotowanym i rozdrobnionym/przetartym przez sitko żółtkiem jajka.
- Do gotującej się zbyt rzadkiej zupy dodać małymi porcjami roztrzepane surowe żółtko.
Zupa ziemniaczana jest za rzadka
Wsypać do ugotowanej zupy 1-2 łyżki płatków ziemniaczanych.
Jak uratować gulasz?
Gulasz jest zbyt tłusty
- Naczynie z gulaszem zdjąć z ognia i odstawić. Cierpliwie zbierać łyżką pływający tłuszcz.
- Po 5 minutach, kiedy gulasz trochę ostygnie, położyć na jego powierzchnię biały papierowy ręcznik kuchenny, który pochłonie tłuszcz. Papier wyrzucić.
- Po ostudzeniu włożyć do lodówki i następnego dnia zdjąć warstwę utwardzonego w chłodzie tłuszczu.
Gulasz jest zbyt rzadki
- Do rzadkiego gulaszu dodać garść błyskawicznych płatków owsianych lub tłuczonych ziemniaków i zagotować ponownie. Doprawić.
- Wyjąć ugotowane mięso i warzywa. Pozostały płyn gotować bez przykrycia tak długo, aż zgęstnieje. Wmieszać mięso i warzywa, następnie przykryć i podgrzać na małym ogniu.
Gulasz jest przesolony
- Zalać go szklanką wody, dołożyć kilka surowych, obranych i pokrojonych w duże kostki ziemniaków i gotować razem 10 minut. Przed podaniem ziemniaki z gulaszu należy usunąć.
- Gotować przesoloną potrawę przez kilka minut z suchym chlebem lub obranym surowym ziemniakiem. Po pochłonięciu przez nie części soli należy je usunąć.
Gulasz jest przypalony
Garnek z pokrywką wstawić do zlewu z zimną wodą. Następnie zlać dobrą część potrawy do czystego garnka. Dokończyć gotowanie z kawałkiem chleba lub obraną z łusek cebulą, które pochłaniają zapach spalenizny. Przed podaniem usunąć chleb lub cebulę.
Informacje o przechowywaniu zup w lodówce i zamrażarce znajdują się w artykułach Jak prawidłowo przechowywać żywność w lodówce i zamrażarce?
Dalsze rady w przypadku błędu podczas gotowania w cyklu artykułów Szkoła gotowania. Jeszcze możesz uratować potrawę.
przesolić potrawy więc dzięki za radę