Sałatka bez octu na zimę

Zdrowa sałatka na zimę

Przepisy na sałatki bez octu do słoików na zimę:
– delikatna sałatka z kapusty, papryki, pomidorów i jabłek;
– gotowana sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i porem z kwaskiem cytrynowym;
– sałatka z kapusty, marchwi, pomidorów i cebuli z kwaskiem cytrynowym i olejem;
– sałatka z pomidorów z czosnkiem, papryką i olejem;
– sałatka z kapusty, marchwi, papryki z chrzanem w oleju;
– sałatka z pomidorów z cebulą i olejem;
– gotowana sałatka z cukinii, cebuli i marchwi w oleju;
– sałatka z pomidorów i pora w oleju…
Sałatka warzywna bez octu włożona do słoików na zimę zachowuje wyrazisty, bogaty smak oraz aromat warzyw, ale także niemal wszystkie cenne składniki odżywcze. Spożywanie własnych przetworów, czy to zachowanych przez pasteryzowanie, solenie czy z kwaskiem cytrynowym, jest bardzo zdrowe. Poza tym domowe przetwory bez octu nie drażnią przewodu pokarmowego – nawet osoby wrażliwe będą mogły cieszyć się takimi sałatkami. Bez octu można konserwować pomidory, cukinię, bakłażany, paprykę, fasolkę szparagową, fasolę białą (w pomidorach), buraki, kapustę, ogórki…

Przetwory bez octu są o wiele smaczniejsze i lepiej zachowają naturalny smak i aromat warzyw. Nie można jednak zapominać o higienie, dlatego należy uważnie kontrolować jakość używanych produktów i czystość słoików. Trzeba pamiętać o tym, aby sałatkę z krojonych warzyw ubić w słoiku, aby usunąć wszystkie pęcherzyki powietrza.

Przepisy na sałatkę bez octu na zimę

Delikatna sałatka z kapusty, papryki, pomidorów i jabłek bez octu na zimę, pasteryzowana 
Składniki:
1 kg białej kapusty
0,5 kg cebuli
0,5 kg kwaśnych jabłek
0,5 kg słodkiej papryki
0,5 kg twardych pomidorów
łyżka soli do przetworów
5 liści laurowych
15 ziaren czarnego pieprzu
5 słoików półlitrowych
Jabłka obierz ze skórki, wytnij gniazda nasienne, jabłka pokrój w cienkie półplasterki. Zdejmij skórkę z cebuli, pokrój ją w piórka. Z papryki usuń łodygi, nasiona i białe błony ze środka, miąższ pokrój w ćwiartki, następnie w cienkie paski. Odrzuć zewnętrzne liście kapusty, wytnij głąb. Kapustę drobno posiekaj. Wsyp pokrojone składniki do miski, dopraw solą. Dokładnie wymieszaj rękami bez ubijania. Na dno wygotowanych słoików włóż liść laurowy, 3 ziarna czarnego pieprzu i pomidory pokrojone w ósemki. Nakładaj mieszankę do słoików ubijając ją, aby usunąć powietrze w mieszanki i rozgnieść pomidory na dnie. Wytrzyj brzegi słoików, przykryj słoiki pokrywkami i wstaw do szerokiego rondla. Wlej do niego zimną wodę do wysokości 2/3 słoików i podgrzewaj. Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejsz gaz i gotuj przez pół godziny. Po tym czasie wyjmij ostrożnie gorące słoiki, dokręć szczelnie, postaw do góry dnem. Następnego dnia wynieś ostudzone słoiki do zimnego i ciemnego pomieszczenia.

Gotowana sałatka ogórkowa z papryką, marchewką i porem bez octu na zimę 
Przejrzałe ogórki są doskonałym składnikiem sałatek. Kroi się w plastry lub trze na tarce o grubych oczkach. W połączeniu z papryką, marchewką, cebulą tworzą pyszną sałatkę na zimę.
Składniki:
2 kg ogórków (przerośnięte)
40 dag marchwi
40 dag czerwonej papryki
50 dag białej części pora
duża główka czosnku
2 pęczki koperku albo natki pietruszki
4 łyżeczki soli
łyżka kwasku cytrynowego
olej słonecznikowy
6 słoików półlitrowych
Ogórki wymyj, obierz, przekrój na pół. Bardzo duże pestki usuwa się łyżeczką, pozostały miąższ kroi w cienkie półplasterki. Wymytą i obraną marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Z papryki usuń zielone i twarde części oraz pestki, następnie pokrój miąższ w paski. Obraną cebulę przekrój wzdłuż na pół, następnie pokrój w półplasterki. Koperek wypłucz pod bieżącą wodą, strzepnij ją. Pokrojone warzywa umieść w dużej misce. Obierz czosnek ze skórki, posiekaj razem z koperkiem, wsyp do miski. Składniki wymieszaj z solą i olejem. Przykryj I odstaw w chłodnym miejscu na godzinę. Mieszankę przełóż do garnka razem z sokiem, przykryj i podgrzewaj na średnim gazie. Kiedy zacznie wrzeć zmniejsz gaz i gotuj przez kwadrans. Koniecznie mieszaj sałatkę co jakiś czas. Pod koniec gotowania warzywa będą średnio miękkie. Gorącą sałatkę przełóż do wygotowanych słoików, przygnieć ją łyżką. Wierzch posyp szczyptą kwasku cytrynowego. Wytrzyj brzegi, zamknij szczelnie suchymi pokrywkami. Odwróć słoiki do góry dnem, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Gdy sałatka ostygnie, przechowuj w zimnej piwnicy lub w lodówce.  
Dobra rada: dłuższy czas gotowania powoduje rozgotowanie sałatki, dlatego koniecznie trzeba go kontrolować.  

Sałatka z kapustą, marchwią, pomidorami i cebulą z kwaskiem cytrynowym, pasteryzowana
Ta sałatka to pyszny sposób na przetwory na zimę i doskonały zastrzyk witamin dla organizmu w okresie przeziębień. 
Składniki:
3 kg białej kapusty
1,5 kg marchwi
2 kg pomidorów
2 kg cebuli
2 główki czosnku
2 łyżeczka mielonego pieprzu czarnego
2 łyżki soli
liście laurowe
olej słonecznikowy
łyżka kwasku cytrynowego
14-15 słoików półlitrowych
Umyj warzywa. Usuń zewnętrzne liście z główki kapusty i głąb, drobno ją poszatkuj. Obierz marchewki i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Pokrój pomidory w cienkie plasterki. Obierz cebulę i czosnek z łusek. Cebulę pokrój w cienkie półpierścienie, a czosnek posiekaj grubo. Pokrojone warzywa włóż do dużej miski, przypraw pieprzem i solą, przykryj i odstaw na 20 minut. Umieść po jednym liściu laurowym na dnie każdego wygotowanego i suchego słoika, napełnij słoiki mieszanką I przygnieć ją łyżką. Na wierzch dodaj łyżkę oleju słonecznikowego, następnie szczyptę kwasku. Brzegi słoików wytrzyj do sucha, zakręć suchą pokrywką. Słoiki włóż do szerokiego rondla, wlej zimną wodę do 2/3 wysokości słoików i podgrzewaj. Kiedy woda w rondlu zacznie lekko wrzeć zmniejsz gaz i podgrzewaj ją jeszcze przez pół godziny. Wyjmij słoiki z wody, dokręć je i postaw do góry dnem. Owiń ciepłym kocem i pozostaw w tej pozycji do całkowitego ostygnięcia. Przechowuj w chłodnym miejscu.
Dobra rada: sałatkę z kapustą, marchwią, pomidorami i cebulą z kwaskiem cytrynowym można spożywać niemal natychmiast po przygotowaniu.

Sałatka z pomidorów z czosnkiem i papryką do słoików na zimę – sałatka bez octu
Do sałatki wybierz duże i twarde pomidory. Słodka papryka w dowolnym kolorze będzie odpowiednia, a dla uzyskania pikantnego smaku można dodać ostrą papryczkę. Sałatkę przygotowujemy sterylizując ja w słoikach, co pozwoli zachować żywe kolory pomidorów i papryki.
Składniki:
5 kg pomidorów
1 kg słodkiej papryki czerwonej
50 dag papryki żółtej, pomarańczowej, zielonej
biała część pora
2 główki czosnku
ew. ostra papryczka do smaku
3 łyżki soli do przetworów
ew. 5 łyżek cukru
olej roślinny
kwasek cytrynowy
12 słoików półlitrowych
Wymyj warzywa I oczyść ze zbędnych części. Papryki wydrąż, usuń nasiona i błonki. Pomidory pokrój w ósemki, papryki w paski. Por pokrój w cienkie plasterki. Obierz czosnek i posiekaj go drobno. Przełóż warzywa do miski, posyp solą i cukrem i ostrożnie wymieszaj. Porcje sałatki umieść w wygotowanych półlitrowych słoikach, ugnieć i wyrównaj wierzch łyżką. Do każdego słoika dodaj olej roślinny (1-2 łyżki na każdy półlitrowy słoik). Do każdego słoika wsyp szczyptę kwasku cytrynowego. Brzegi słoików wytrzyj, zamknij słoiki czystymi i suchymi wieczkami. Słoiki włóż do szerokiego rondla, wlej do niego zimną wodę do 2/3 wysokości słoików i podgrzewaj. Kiedy woda w rondlu zacznie lekko wrzeć zmniejsz gaz, podgrzewaj ją jeszcze 12-15 minut. Wyjmij słoiki z wody, dokręć wieczka. Słoiki postaw do góry dnem, okryj kocykiem i pozostaw do następnego dnia. Zimową sałatkę pomidorową z czosnkiem i papryką bez octu przechowuj w chłodnym miejscu. 

Sałatka z kapusty, marchwi, papryki z chrzanem – zimowa sałatka bez octu, bez pasteryzacji 
Składniki:
1 kg białej kapusty (świeża, soczysta i twarda)
80 dag pomidorów (jędrne)
30 dag marchwi
2 słodkie papryki
10 dag czosnku
10 dag świeżego korzenia chrzanu
1,5 łyżki soli do przetworów
ew. 2 łyżki cukru
200 ml oleju słonecznikowego 

4 półlitrowe słoiki 
Umyj, obierz warzywa. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Paprykę wydrąż, usuń nasiona i białe części, miąższ pokrój w cienkie paski. Ząbki czosnku obierz, posiekaj. Chrzan zetrzyj drobno. Wsyp pokrojone warzywa do miski. Twarde pomidory pokrój w ćwiartki, lekko wmieszaj w warzywa w misce. Z kapusty odrzuć zewnętrzne liście, wytnij głąb. Liście posiekaj drobno, wsyp do miski, zasyp solą (możesz dodać cukier, jeśli lubisz), dodaj olej i wymieszaj składniki rękami. Sałatkę przełóż od razu do wygotowanych litrowych lub półlitrowych słoików, ugnieć łyżką. Wytrzyj brzegi słoików, zamknij je szczelnie wyparzonymi, suchymi pokrywkami. Ta lekko ostra sałatka z kapusty, marchwi, papryki z chrzanem w bez octu dobrze przechowuje się w chłodnym miejscu do stycznia. Ważne jest, aby składniki były świeże, twarde i nie zmarznięte. Pomidory nie mogą być przejrzałe, a najlepsze są lekko niedojrzałe.    
Dobra rada: przed podaniem dodaję do sałatki trochę drobno pokrojonego pora, natkę pietruszki albo koperek.   

Sałatka z pomidorów z cebulą i olejem na zimę – sałatka bez octu, pasteryzowana
Z dużych pomidorów, oprócz soku lub przecieru, można również przygotować prostą zimową sałatkę bez octu. Do sałatki wybiera się dojrzałe, smaczne pomidory o jędrnym miąższu.
Składniki:
2 kg pomidorów
6 cebul
6-10 łyżek oleju słonecznikowego
30 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
1,5 łyżeczki soli do przetworów
ew. 3 łyżeczki cukru
kwasek cytrynowy
3 – 4 słoiki półlitrowe
Wymyj pomidory pod bieżącą wodą, pokrój w średniej wielkości ćwiartki i przełóż do miski. Obierz cebulę, pokrój ją w ósemki i dodaj do pomidorów. Dopraw sałatkę solą i cukrem oraz czarnym pieprzem. Następnie polej warzywa olejem roślinnym i delikatnie wymieszaj. Odstaw na kwadrans, aby puściły sok. Po tym czasie ułóż sałatkę w wygotowanych słoikach dodając ziarna pieprzu i gorczycy, delikatnie ubij je łyżką. Zalej pomidory z cebulą ich sokiem, wytrzyj brzegi słoików. Zamknij wyparzonymi i suchymi pokrywkami. Słoiki wstaw do szerokiego rondla, wlej do niego zimną wodę do wysokości 2/3 słoików, podgrzej. Kiedy woda zacznie falować zmniejsz gaz, gotuj ją przez 15-20 minut. Wyłącz gaz, słoiki wyjmij z wody, dokręć mocno pokrywki. Słoiki odstaw do całkowitego ostudzenia. Sałatkę z pomidorów i cebuli bez octu przechowuj w chłodnym miejscu.  

Gotowana sałatka z cukinii, cebuli i marchwi w oleju na zimę
Składniki
1,5 kg cukinii
3 cebule
3 marchewki
100 ml oleju słonecznikowego
5 ząbków czosnku
natka selera korzeniowego
sól
2-3 słoiki półlitrowe
Umyj cukinię i pokrój w plasterki. Przerośniętą cukinię trzeba obrać ze skórki i wyciąć duże pestki. Obierz cebulę i pokrój ją w cienkie krążki. Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na grubej tarce. Obierz i posiekaj czosnek. Opłucz, osusz liście selera korzeniowego. Cukinię, marchew i cebulę przełóż do rondla, zalej olejem, dodaj sól, doprowadź do wrzenia. Zmniejsz gaz i podgrzewaj jeszcze przez 15 minut. Dodaj czosnek i liście selera (bez łodygi), duś jeszcze 10 minut. Przełóż gorącą mieszankę do wygotowanych słoików, wytrzyj brzegi i od razu zamknij je szczelnie. Postaw do góry dnem. Następnego dnia wstaw do chłodnego pomieszczenia lub lodówki.

Sałatka z pomidorów i pora w oleju do słoików na zimę
Składniki:
1,5 kg pomidorów
20 dag pora (biała część)
180 ml oleju słonecznikowego
3 łyżki soli kamiennej

2-3 słoiki półlitrowe
Obierz por, pokrój w cienkie krążki, zeszklij na oleju. Umyj pomidory i pokrój je w plasterki. Ułóż pomidory i por warstwami w słoikach posypując je solą. Zalej olejem, wytrzyj brzegi słoików. Słoiki przykryj pokrywką, wstaw do rondla z szerokim dnem. Wlej chłodną wodę do wysokości 2/3 słoików, podgrzewaj. Zmniejsz gaz kiedy woda zacznie wrzeć, podgrzewaj jeszcze przez 20 minut. Wyłącz gaz, ostrożnie wyjmij słoiki w wody, zamknij je szczelnie. Po ostudzeniu przenieś do ciemnego i chłodnego miejsca.

Rady dotyczące zachowania zasad higieny podczas szykowania przetworów na zimę, jak je przechowywać znajdują się w artykule „Jak przygotować zdrowe i smaczne domowe przetwory na zimę? Podstawowe zasady.”

Spis przepisów na zdrowe przetwory znajduje się w zakładce Przetwory.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *