Zalecane porcje produktów dla dzieci i młodzieży
Jak duże porcje mogą jeść dzieci i młodzież?
Zalecane porcje produktów żywnościowych dla dzieci od 4. roku życia i młodzieży do 18. roku życia o niskiej aktywności fizycznej, dla dziewczynek i chłopców prowadzących głównie siedzący tryb życia. Które produkty dzieci mogą spożywać w dużych ilościach, które w ilości umiarkowanej a które powinny spożywać oszczędnie?
Źle dobrane porcje produktów przyczyniają się do powstania nieprawidłowej wagi u dzieci.
Zadajesz sobie pytanie ile jajek dziennie możesz podać swojemu dziecku? Otóż dziecko w wieku 4.-9. lat może zjeść jajecznicę z nie więcej niż 2 jajek. Starsze może dostać dodatkowo jedno jajko. Nie wiesz, ile ziemniaków, kaszy czy makaronu nałożyć na jego talerz? Przedszkolak może w ciągu dnia zjeść (w sumie) 15 dag tych produktów, uczeń szkoły podstawowej 18-22 dag.
Zalecana porcja mięsa i wędlin jest symboliczna, za to można dzieciom podawać trochę więcej ryby. Uczeń szkoły podstawowej nie powinien spożyć więcej niż 16-19 dag słodkich dodatków dziennie (wliczając w to wszechobecny w gotowych produktach cukier).
Zalecane porcje produktów żywnościowych dla dzieci i młodzieży o niskiej aktywności fizycznej (głównie siedzący tryb życia)
Wiek (w latach) | ||||||
4-6 | 7-9 | 10-12 | 13-14 dz. |
13-14 chł. |
15-18 dz. |
15-18 chł. |
Zalecane dzienne spożycie (w kcal) | ||||||
1250 | 1600 | 1900 | 1950 | 2400 | 2200 | 2700 |
Zalecane produkty (ich ilość powinna dostarczyć ≥ 90 % całkowitej dziennej energii): |
||||||
1. Zalecane spożycie w dużych ilościach: |
||||||
Napoje (w mililitrach) |
||||||
800 | 900 | 1000 | 1200 | 1300 | 1400 | 1500 |
Warzywa (w gramach) |
||||||
200 | 220 | 250 | 260 | 300 | 300 | 350 |
Owoce (w gramach) | ||||||
200 | 220 | 250 | 260 | 300 | 300 | 350 |
Ziemniaki, ryż, kasze, makaron (w gramach) | ||||||
150 | 180 | 220 | 220 | 280 | 270 | 330 |
Chleb, zboża, płatki (w gramach) | ||||||
150 | 180 | 220 | 220 | 280 | 270 | 330 |
2. Zalecane spożycie z umiarem: |
||||||
Mleko (w mililitrach) (100 ml mleka odpowiada ok. 15 g żółtego sera lub 30 g twarogu) |
||||||
350 | 400 | 420 | 425 | 450 | 450 | 500 |
Mięso i wędliny (w gramach) | ||||||
40 | 50 | 60 | 65 | 75 | 75 | 85 |
Jaja(w sztukach) |
||||||
2 | 2 | 2-3 | 2-3 | 2-3 | 2-3 | 2-3 |
Ryba (w gramach) | ||||||
50 | 75 | 90 | 100 | 100 | 100 | 100 |
3. Zalecane oszczędne spożycie: |
||||||
Oleje, margaryna, masło (w gramach) | ||||||
25 | 30 | 35 | 35 | 40 | 40 | 45 |
4. Dopuszczane produkty w ilości max. ≤ 10 % dziennego spożycia*:lody, ciasto owocowe, ciastka maślane, płatki kukurydziane, cukier, marmolada, guma do żucia owocowa, czekolada, chipsy |
* 100 kcal dostarczają:
kulka lodów,
45 g ciasta owocowego,
4 ciastka maślane,
4 łyżki płatków kukurydzianych,
4 łyżeczki cukru,
2 łyżki marmolady,
30 g gumy owocowej,
20 g czekolady,
10 chipsów,
0,25 l lemoniady.
Przepisy na niskokaloryczne obiady dla dzieci w artykule „Niskokaloryczne dania dla dzieci.”
Artykuły powiązane:
Znając prawidłową wielkość porcji nie ugotujesz za dużo!