Rozgrzewające napoje bezalkoholowe w zimne dni
Kilka kulinarnych przepisów na zdrowe ciepłe napoje z owoców i warzyw, które rozgrzeją w chłodne dni i urozmaicą tradycyjne menu dla starszych dzieci i dla dorosłych:
– poncz owocowy o kwaskowym smaku dla dzieci;
– poncz owocowy o słodkim smaku dla dzieci;
– poncz owocowy o ostrym smaku dla dzieci;
– sok jabłkowy o ziołowym smaku dla dzieci;
– wzmacniający napój pomidorowo-jabłkowy dla dzieci;
– pikantny napój z marchwi i imbiru.
Poncz owocowy o kwaskowym smaku dla dzieci
Składniki (2 porcje)
¾ szklanki wody
1 szklanka soku z jabłek
sok z pomarańczy
½ łyżeczki mielonego kardamonu
2 całe goździki
plasterki pomarańczy do dekoracji
Zagotować wodę w naczyniu, wsypać przyprawy i gotować pod przykryciem przez 10 minut. Połączyć składniki. Poncz owocowy podgrzać lekko i przecedzić przed rozlaniem do szklanek. Udekorować.
Poncz owocowy o słodkim smaku dla dzieci
Składniki (8-10 porcji)
1,5 szklanki wody
2 szklanki soku z czerwonych winogron
2 pomarańcze
2 cytryny
2 szczypty mielonego cynamonu
2 łyżki miodu
Pomarańcze i cytryny wymyć, włożyć do naczynia z ciepłą wodą na kilka minut. Wyjąć i każdy owoc toczyć mocno przyciskając do blatu stołu. Wycisnąć z nich sok. Połączyć składniki, podgrzać mieszając. Poncz owocowy przelać do szklanek, dodać soki z cytrusów (bez pestek).
Poncz owocowy o ostrym smaku dla dzieci
Składniki (6-8 porcji)
1 litr soku z czarnej porzeczki
0,5 l wody
3 cm świeżego korzenia imbiru
5 goździków
1 laska cynamonu
2 łyżki rodzynek
prażone migdały na przekąskę
Wodę zagotować w naczyniu, dodać przyprawy, obrany imbir i rodzynki. Gotować pod przykryciem ok. 10-15 minut. Dodać pozostałe składniki Poncz owocowy przed podaniem przecedzić i podgrzać.
Sok jabłkowy o ziołowym smaku dla dzieci
Składniki (2 porcje)
1,5 szklanki soku jabłkowego
2 gałązki świeżego rozmarynu
2 łyżki mrożonej żurawiny lub sok z połowy cytryny
Sok z gałązkami podgrzewać bardzo powoli przez 10 minut pod przykryciem (nie gotować!). Zostawić w gorącym naczyniu, aż osiągnie pożądaną temperaturę. Wyjąć rozmaryn, przelać do szklanek z żurawiną lub sokiem z cytryny.
Wzmacniający napój pomidorowo-jabłkowy dla dzieci
Składniki (2-4 porcje)
2 mięsiste pomidory
1 kwaskowe jabłko
0,5 cm świeżego korzenia imbiru
2,5 szklanki rosołu
0,5 łyżeczki ostrej mielonej papryki
sól
2 łyżki siekanych liści selera korzeniowego lub bazylii
Jabłko i pomidory wymyć, zdjąć skórkę z jabłek i imbiru, jabłko i pomidory pokroić. Umieścić wszystkie składniki w rondlu, dusić pod przykryciem przez 15 minut. Ostudzić lekko i zmielić. Można przecedzić przez sito. Napój podawać na ciepło posypany natką selera lub listkami bazylii.
Pikantny napój z marchwi i imbiru dla dzieci
Składniki (3-4 porcje)
15 dag marchwi
2,5 szklanki rosołu
0,5 cm świeżego korzenia imbiru (bez skórki)
¼ łyżeczki zmielonych nasion kuminu
szczypta ostrej mielonej papryki
sól
3 łyżki natki pietruszki
Marchew wymyć dokładnie i oskrobać. Opłukać pod bieżącą wodą, pokroić lub zetrzeć na tarce. Imbir posiekać drobno. Składniki dusić w rosole przez 15-20 minut. Całość miksować z natką pietruszki. Podawać na ciepło.
Przepisy na ciepłe i zimne napoje z owocami, soki z warzyw lub owoców na stronie Napoje.