Zdrowe przekąski. Niskokaloryczne posiłki nie tylko dla dzieci

Zdrowe przekąski dla dzieci powyżej 3. roku życia i innych członków rodziny


Przepisy na niskokaloryczne przekąski: kanapka z pastą z awokado i twarogu, sałatka z kiełbasą krakowską, krem jabłkowo-jogutrowy, jogurt z owocami egzotycznymi i płatkami owsianymi, napój z maślanki i owoców
Niskokaloryczne przekąski dla dzieci powinny być przyrządzane wyłącznie ze świeżych składników, różnych gatunków pieczywa i świeżo wyciśniętych soków owocowych bez dosładzania.

Kanapka z pastą z awokado i twarogu
Składniki (2 porcje dla dzieci)
dojrzałe awokado
6 łyżek twarogu
2 plasterki cytryny
sól, pieprz
szczypiorek
Dodatki
gruszka 

2 kromki chleba
Owoce wymyć dokładnie. Awokado obrać, połowę pokroić w kostkę i rozgnieść widelcem. Dodać twaróg, przyprawić i wymieszać. Pastę nanieść na pieczywo i posypać drobno krojonym szczypiorkiem. Do popicia podać ulubioną herbatkę. Po posiłku podać połowę gruszki.

Krem jabłkowo-jogutrowy
Składniki (porcja dla dziecka)
3 łyżki tartego jabłka
2 łyżki naturalnego jogurtu
2 łyżki chudego twarogu
łyżeczka miodu
szczypta cynamonu
Dodatki
½ marchewki 
2 kromki chleba pumpernikiel
2 plasterki cytryny
Jabłko wymyć dokładnie. Wymieszać tarte jabłko, jogurt i twarożek na krem. Przyprawić miodem i cynamonem. Krem nałożyć na pieczywo. Do popicia podać wodę z pokrojonymi plasterkami cytryny. Po posiłku podać ½ marchewki bez skórki do schrupania.

Sałatka z kiełbasą krakowską
Salatka_dla_dziecka

Składniki:
2 plastry kiełbasy krakowskiej 
ew. 1 plasterek sera
¼ strąka czerwonej papryki
kiszony ogórek 
łyżka kukurydzy z puszki
łyżeczka oleju
szczypiorek

Dodatki
2 kromki chrupkiego pieczywa

3 łyżki świeżego soku z winogron (bez cukru)
woda
Paprykę wymyć dokładnie, ogórek opłukać i obrać. Ser, wędlinę, ogórek i paprykę pokroić. Dodać ziarna kukurydzy i olej. Dokładnie wymieszać. Posypać krojonym szczypiorkiem. Do popicia podać sok winogronowy (wyciśnięty w domu) z wodą.

Owoce egzotyczne i płatki owsiane
Składniki (duża porcja dla dziecka)
½ banana
½ kiwi
mała mandarynka
10 łyżek jogurtu naturalnego
2 łyżki płatków owsianych
łyżeczka rodzynków

herbata owocowa
Zaparzyć herbatę. Owoce dokładnie wymyć, pokroić w plasterki i wyłożyć na talerzyk. Jogurt, płatki owsiane i rodzynki wymieszać w misce. Do popicia podać ostudzoną herbatę.
Płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.

Napój z maślanki i owoców
Składniki (mała porcja dla dziecka)
cząstka pomarańczy
¾ szklanki maślanki
½ dojrzałego banana
szczypta cynamonu
Dodatki
2 pełnoziarniste herbatniki
woda
Pokrojone owoce, cynamon dodać do maślanki i zmiksować. Podać z herbatnikami i wodą do popicia.

 

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *