Chłodzące i witaminizujące napoje owocowe
Koktajl owocowy na wzmocnienie
Przepisy kulinarne na koktajle owocowe: koktajl z kiwi, z mango i z mrożonych truskawek; koktajl z banana z jogurtem i z płatkami owsianymi; koktajl z mango i z melona; koktajl z banana i z mleka kokosowego z suszoną żurawiną; mleczny koktajl z banana, z mango i z ananasa; mleczny koktajl z banana i z ananasa…
Koktajl owocowy przygotowany zimą pomoże zapobiec brakom witamin i minerałów w okresie przedwiośnia.
Koktajl z kiwi, z mango i z truskawek
Składniki (4 porcje)
mango
3 kiwi
20 dag mrożonych truskawek lub innych mrożonych owoców jagodowych
sok z połowy cytryny/limonki
łyżeczka płynnego miodu
ew. niegazowana woda mineralna
mięta i kilka owoców jagodowych do dekoracji
Świeże owoce wymyć, mrożone tylko przepłukać. Obrać mango i kiwi, usunąć twarde części. Miąższ pokroić i skropić sokiem z limonki. Zmielić owoce w blenderze, posłodzić. Koktajl owocowy podawać w szklankach.
Dobra rada: można wykorzystać również mrożone mieszanki kompotowe.
Koktajl z banana z jogurtem i z płatkami owsianymi
Składniki (4 porcje)
dojrzały banan
4 soczyste pomarańcze z pępkiem
2 łyżeczki cukru pudru
4 łyżki płatków owsianych
250 g jogurtu naturalnego
400 ml maślanki
4 łyżeczki wiórków kokosowych do dekoracji
listki mięty do dekoracji
Owoce wymyć, obrać, pokroić na kawałki i zmielić w blenderze. Płatki owsiane podprażyć na suchej patelni, aż się lekko zezłocą. Wszystkie składniki koktajlu zmiksować w blenderze, płyn przelać do szklanek, posypać wiórkami i udekorować listkami mięty.
Dobra rada: płatki owsiane mogą być zanieczyszczone glutenem.
Koktajl z mango, z melona…
Składniki (1 porcja)
małe mango
250 dag kantalupy (melona miodowego)
ew. gujawa
niegazowana woda mineralna
Owoce wymyć, obrać, wyjąc pestki. Miąższ pokroić i zmielić w blenderze, wymieszać z niedużą ilością wody. Koktajl owocowy podawać w wysokiej szklance.
Dobra rada: gujawę można zastąpić gruszką albo truskawkami.
Koktajl z banana, z mleka kokosowego z suszoną żurawiną
Składniki (1 porcja)
nieduży dojrzały banan
½ limonki
łyżka suszonych żurawin
10 łyżek mleka kokosowego
5 łyżek odtłuszczonego jogurtu naturalnego
ew. niegazowana woda mineralna
Świeże owoce wymyć, żurawinę opłukać. Miąższ banana zgnieść widelcem, spryskać sokiem z limonki. Wszystkie składniki koktajlu zmiksować w blenderze. Przelać do szklanki, udekorować plasterkiem banana, skórką z limonki.
Koktajl z banana, z mango, z ananasa z maślanką
Składniki (4 porcje)
2 dojrzałe banany
2 dojrzałe mango
30 dag odsączonego ananasa z puszki
400 ml maślanki
ew. płynny miód o delikatnym smaku
niegazowana woda mineralna
Owoce wymyć, obrać, miąższ pokroić. Wszystkie składniki koktajlu owocowego z maślanką zmiksować w blenderze, rozcieńczyć wodą. Koktajl podać w szklankach.
Mleczny koktajl z banana i z ananasa
Składniki (2 porcje)
nieduży dojrzały banan
10 dag ananasa z puszki (bez syropu)
10 dag naturalnego jogurtu
1/4 szklanki pełnego mleka
łyżka soku z cytryny
szczypta drobno tartej skórki cytrynowej
łyżka płynnego miodu
kawałek ananasa z puszki do dekoracji
Owoce wymyć, obrać, miąższ pokroić na kawałki. Owoce zmiksować w blenderze z jogurtem, z mlekiem, z sokiem i ze skórką cytryny. Mleczny koktajl z banana i z ananasa posłodzić miodem i szybko podać w szklankach.
Artykuły powiązane:
Świeże owoce i warzywa w diecie przez cały rok. Napoje owocowe.
Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.1.
Witaminizujące napoje ze świeżych owoców cz.2.
Bezalkoholowe chłodzące napoje z owocami.
Witaminizujące napoje zimą. Chłodzące napoje owocowe.
Niskokaloryczne napoje mleczne z owocami jagodowymi.
Przepisy na napoje z sokami owocowymi lub warzywnymi na stronie Napoje.