Dieta dla starszych osób. Niskokaloryczne posiłki
Łatwe niskokaloryczne posiłki dla seniora i pozostałych członków rodziny
Kulinarne przepisy na niskokaloryczne posiłki dla seniora: pastę z marchewki i chrzanu, pastę z twarogu i łososia, zupę z warzywami, kurczakiem i makaronem, zupę kalafiorową, gulasz z zielonej soczewicy bez mięsa
Pasta z twarogu i łososia
Składniki dla 2 osób
2 pełne łyżki chudego twarogu
1-2 łyżeczki gazowanej wody mineralnej
4 łyżki mielonego wędzonego łososia
sól, sok z cytryny, musztarda, świeży siekany koperek
Twaróg zmieszać z wodą mineralną (najlepiej w blenderze). Łososia przyprawić do smaku solą, sokiem i musztardą i dodać do twarogu. Pastę posypać koperkiem. Pastę z twarogu i łososia podawać z kromką razowego pieczywa.
Pasta z marchewki i chrzanu
Składniki dla 2 osób
średnia marchewka
2 pełne łyżki chudego twarogu
1-2 łyżeczki gazowanej wody mineralnej
1-2 łyżeczki startego chrzanu
sól, pieprz
ew. świeży koperek
Marchew wymyć, oczyścić, odciąć końce i zetrzeć na drobnej tarce. Twaróg zmieszać z wodą mineralną (w blenderze uzyska się puszysty krem) i połączyć z marchewką. Przyprawić chrzanem, solą i pieprzem. Pastę z marchewki i chrzanu podawać od razu z kromką razowego chleba.
Zupa z warzywami, kurczakiem i makaronem
Składniki dla 2 osób
1 l wywaru warzywnego
mała pierś kurczaka
marchew
pół pora
niepełna szklanka mrożonego groszku
niepełna szklanka suchego drobnego makaronu
sól, kilka ziaren pieprzu, liść laurowy
szczypiorek (świeży lub mrożony)
Zagotować wywar, dodać do niego opłukane i pokrojone drobno mięso. Marchew i por wymyć, oczyścić. Marchew oskrobać, opłukać i pokroić z porem w cienkie plasterki. Dodać do gotującego się wywaru. Po 10 minutach od zagotowania się zupy wsypać groszek i makaron. Gotować aż makaron będzie miękki. Zupę z warzywami, kurczakiem i makaronem posypać drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Rada: Zupę można ostrzej przyprawić dodając chili.
Zupa kalafiorowa
Składniki dla 1-2 osób
pół cebuli
łyżeczka oleju
pęczek włoszczyzny
2 ziemniaki
ćwierć kalafiora
majeranek, lubczyk, liść laurowy, mielony kminek
sól, pieprz, natka pietruszki lub koperek
Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić w garnku na oleju, zalać wodą i zagotować. Warzywa wymyć, oczyścić, oskrobać, opłukać i pokroić w kostkę, włożyć do garnka. Wsypać zioła. Całość gotować ok. 20 minut. Zupę kalafiorową zmiksować, przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.
Gulasz z zielonej soczewicy bez mięsa
Składniki dla 2 osób
niepełna szklanka suchej zielonej soczewicy
mała cebula
łyżka oleju
szklanka warzywnego wywaru
3-4 średnie ziemniaki
2 marchewki
sól, pieprz, natka pietruszki
Zieloną soczewicę opłukać i ugotować do miękkości bez soli. Cebulę obrać i drobno pokroić. Zeszklić w garnku na oleju, zalać wywarem i zagotować. Ziemniaki i marchew wymyć, oskrobać, wypłukać i pokroić w kostkę. Wsypać do gotującego się wywaru i przyprawić. Zieloną soczewicę odsączyć, dodać do gotujących się warzyw i dusić na małym gazie, aż warzywa zmiękną.
Rada: Soczewicę gotuje się bez soli, inaczej będzie twarda.
Artykuły powiązane:
Zasady diety dla starszych osób.
Zdrowe porcje po 65. roku życia.
Aby uzupełnić składniki odżywcze warto stosować suplementację. Ja używałem Nutramilu. Nie zawiera on błonnika i nie trzeba rezygnować z innych produktów w diecie bogatej w niego. Zawiera również w sumie 27 witamin i minerałów.
Wypróbowałam obie pasty, mają ciekawy smak.