Bezalkoholowe chłodzące napoje w gorące dni
Domowa mrożona herbata z owocami, sokiem, ziołami…
Proste przepisy kulinarne: mrożona herbata z imbirem i melisą, mrożona herbata z owocami, mrożona herbata ze świeżym sokiem z grejpfruta, mrożona herbata leśna z owocami jagodowymi i miętą, mrożona herbata z sokiem malinowym i miętą
Zbliżają się pierwsze wiosenne upały, dlatego warto zebrać przepisy na chłodzące napoje. Popularną mrożoną herbatę w prosty sposób wykonuje się w domu. Do rozcieńczenia napoju można wykorzystać oziębioną w lodówce przegotowaną wodę z kranu, a w upalne dni niegazowaną wodę mineralną o większej zawartości magnezu. Najlepiej byłoby, gdyby stosunek wapnia do magnezu wynosił 2:1. Jeśli nie ma tyle czasu, aby oziębiać napój, można dodać wcześniej przygotowane i przechowywane w zamrażalniku kostki lodu, najlepiej z ziołami, a jeszcze lepiej zamrożone cząstki owoców. Lód do napojów najzdrowiej jest przygotować z przegotowanej wody z kranu. Mrożoną herbatę wlewać do szklanek wcześniej oziębionych w lodówce.
Przepisy na domową mrożoną herbatę
Mrożona herbata z imbirem i melisą
Składniki (6 porcji)
2,5 cm kawałek świeżego imbiru
6 łyżeczek zielonej herbaty*
1,5 l wody
3 łyżeczki miodu
sok z małej cytryny
3-4 gałązki melisy
Imbir obrać, posiekać. Do garnka wlać zimną wodę z kranu, dodać imbir, wodę zagotować. Garnek zdjąć z kuchenki. Kiedy ostygnie do temperatury około 80-70°C wsypać herbatę i zaparzać pod przykryciem zgodnie z informacja na opakowaniu. Przecedzić przez sitko do dzbanka, posłodzić, dodać sok i listki melisy. Herbatę można ochłodzić w lodówce, lub do oziębionych szklanek wsypać kostki lodu i zalać je chłodną herbatą. Szklanki z mrożoną herbatą ozdobić skórką cytryny.
*Zielona herbata traci goryczkę, kiedy jest zaparzona po raz drugi lub trzeci.
Mrożona herbata z owocami
Składniki (8 porcji)
4-5 łyżeczek zielonej herbaty
mała cytryna lub limonka (sok)
mały żółty melon (miodowy) lub słodkie jabłko
1/2 l soku z białych winogron
ew. kilka zamrożonych jagód winogron
1/2 l zimnej wody mineralnej
2 gałązki mięty
woda z kranu
Zagotować litr wody, ostudzić do temperatury około 80-70°C i zalać nią herbatę. Parzyć po przykryciem. Przecedzić, schłodzić w lodówce. Dodać zimny sok z winogron i cytryny, wodę i miód do smaku. Wymieszać. Wymyty melon przekroić na pół, wyjąć pestki. Wydrążyć miąższ i pokroić go w drobną kostkę. Nałożyć małe porcje do szklanek, dodać listki mięty, zalać mrożoną herbatą, rozcieńczyć zimną wodą mineralną.
Mrożona herbata ze świeżym sokiem z grejpfruta
Składniki (4 porcje)
3/4 l zielonej herbaty
1/4 l świeżego soku z grejpfruta
4 zamrożone cząstki grejpfruta
miód akacjowy do smaku
melisa
Oziębioną zieloną herbatę zmieszać z sokiem i posłodzić miodem. Do szerokich szklanek wsypać zamrożone cząstki grejpfruta, zalać je herbatą. Mrożona herbatę ozdobić listkami melisy.
Mrożona herbata leśna z owocami jagodowymi i miętą
Składniki (4 porcje)
2 torebki leśnej herbaty
woda źródlana
owoce jagodowe*
2 łyżeczki miodu akacjowego
2-3 gałązki mięty
3/4 l zimnej niegazowanej wody mineralnej
Do wody mineralnej wrzucić opłukane gałązki mięty i wstawić ją do lodówki. Herbatę zalać szklanką wrzącej wody źródlanej i parzyć pod przykryciem przez 5-8 minut. Wyjąć torebki, herbatę ostudzić, posłodzić miodem i wstawić do lodówki. Truskawki opłukać i pokroić w ćwiartki. Wrzucić do szklanek, zalać mrożoną herbatą i uzupełnić wodą mineralną.
*Można dodać świeże owoce sezonowe: garść czarnych jagód, poziomek, malin, albo 6 dużych słodkich truskawek.
Mrożona herbata z sokiem malinowym i miętą
Składniki (6 porcji)
2 torebki czarnej herbaty
woda z kranu
1-2 łyżeczki miodu
150 ml soku z malin
garść mrożonych malin
2-3 gałązki mięty
1,25 l niegazowanej wody mineralnej
Do butelki z wodą mineralną wrzucić czyste listki mięty, wstawić do lodówki. Zagotować pół szklanki wody i zalać nią herbatę. Parzyć pod przykryciem przez 3 minuty, wyjąć torebki herbaty, ostudzić. Posłodzić miodem, dodać sok z malin. Do szklanek wsypać mrożone owoce, zalać je herbatą i uzupełnić zimną wodą mineralną.