Podstawowe przepisy na pożywną zupę
Kulinarne przepisy na zupy tradycyjne: pożywna zupa wiejska, sycąca zupa grochowa, delikatna zupa krem z marchwi, ostra zupa fasolowa
Wiejska zupa, pożywna zupa
Składniki
4 średnie ziemniaki
1 cebula
2 marchewki
20 dag wędzonej szynki lub kiełbasy
1 średni seler
½ l chudego wywaru z mięsa drobiowego
2 łyżki masła
3 i ½ szklanki przegotowanego letniego mleka
sól, czarny pieprz
½ szklanki startego sera Ementaler
2 łyżki musztardy lub tartego chrzanu*
Warzywa korzeniowe dokładnie wymyć (brudne wyszorować szczotką), obrać i opłukać krótko pod bieżącą wodą. Ziemniaki pokroić w kostkę i wrzucić do gotującego się wywaru – gotować 10 minut pod przykryciem. Zdjąć łuski z cebuli, posiekać ją i lekko oprószyć solą. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Roztopić masło na rozgrzanej patelni, cebulę, marchew i seler podsmażyć na małym ogniu do miękkości. Wymieszać je z mlekiem i zmielić w blenderze. Warzywa z mlekiem i ziemniaki z wywarem zmieszać, przyprawić pieprzem, solą i zagotować. Wiejską zupę gotować jeszcze 5 minut na małym gazie. Na talerzach przyprawić odrobiną musztardy i posypać tartym serem. Wiejska zupa to sycąca i pożywna zupa.
*Zamiast musztardy można użyć 1 łyżkę drobno krojonej papryki chilli lub świeżego tymianku – wtedy trzeba je gotować ze wszystkimi składnikami przez 5 minut.
Sycąca zupa grochowa – przepis podstawowy
Składniki
½ kg suchych połówek żółtych lub zielonych ziaren grochu
2 l wody
½ kg karkówki i resztek wędzonego mięsa (np. boczek, pierś bez skóry, trochę kiełbasy)
1 średnia marchew
¼ średniego selera
1 średnia cebula
*1 duży ząbek czosnku
2 łyżki suszonego majeranku lub 1 łyżka suszonej szałwii
sól, pokruszony czarny pieprz
olej rzepakowy
natka pietruszki do posypania zupy na talerzu
Groch przebrać i przepłukać na sicie pod bieżącą wodą. Moczyć w świeżej chłodnej wodzie w garnku przez noc. Zagotować wodę z grochem i gotować na małym gazie przez min. 1,5 godziny pod przykryciem. Marchew i seler wymyć, wyczyścić, odciąć końce i korzonki. Obrać, opłukać krótko pod bieżącą wodą. Marchew pokroić w krążki o grubości 0,5-1 cm. Mięso opłukać w ciepłej wodzie, razem z boczkiem pokroić w kostkę. Po godzinie gotowania grochu dodać mięso i boczek, krążki marchwi, seler w kawałku i przyprawy. Zdjąć łuski z cebuli i czosnku, posiekać i lekko oprószyć solą. Rozgrzać patelnię, nalać 2 łyżki oleju. Cebulę zeszklić na małym ogniu, pod koniec dodać posiekany drobno czosnek. Natkę posiekać bezpośrednio przed podaniem zupy grochowej. Na talerz nałożyć porcję zupy z mięsem i cebulą, posypać natką. Zupa grochowa to pożywna i sycąca zupa, którą można podać z grzankami lub gotowanymi i drobno pokrojonymi ziemniakami.
Delikatna zupa krem z marchwi
Składniki
½ kg marchwi
1 l wywaru na szyi indyka
1 szklanka śmietany wiejskiej 12%
kilka dużych liści bazylii
3 ząbki czosnku
2-3 łyżki oleju
Wymyć marchew, jeśli jest ubrudzona ziemią – wyszorować szczotką. Odciąć końce, obrać, opłukać krótko pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do wrzącego wywaru wrzucić startą marchew i gotować pod przykryciem do miękkości. Czosnek obrać i zmiażdżyć, połączyć z posiekanymi listkami bazylii i olejem. Ugotowaną marchew z wywarem zmielić w blenderze na krem. Zupę krem z marchwi podawać z dużym kleksem śmietany i oleju z ziołami. Delikatna pożywna zupa.
Ostra zupa fasolowa, pożywna zupa
Składniki
30 dag białej fasoli „Jaś”
1¼ l wywaru z chudego mięsa drobiowego lub wody
1 duża cebula
1 ½ łyżeczki chilli w proszku
2 czubate łyżki suszonego oregano
sól, czarny pieprz mielony
olej
2 ząbki czosnku
3-4 łyżki przecieru pomidorowego
natka pietruszki
Fasolę przebrać, wymyć, zalać w garnku wodą i odstawić na noc. Odlać wodę, w której moczyła się fasola, ziarna wrzucić do wrzątku i gotować pod przykryciem 20 minut na małym gazie. Zdjąć łuski z cebuli i czosnku, pokroić osobno i oprószyć solą. Na rozgrzaną patelnię wlać 2 łyżki oleju, wrzucić cebulę, lekko ją posolić i zeszklić na małym gazie. Dodać do gotującej się fasoli, wsypać przyprawy i gotować, aż fasola będzie zupełnie miękka. Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowy, czosnek i wymieszać. Ostrą zupę fasolową wylać na talerze, posypać siekaną natką pietruszki. Podawać z kromką chleba lub gotowanymi i drobno pokrojonymi ziemniakami. Pożywna i sycąca zupa.
Spis przepisów na zdrowe zupy znajduje się na stronie Obiady.
Bardzo fajne receptury, czekam na przepis na dobrą zupę ogórkową.
Zupa grochowa to moja ulubiona
Najbardziej lubię pomidorową, żurek i szczawiową, czyli wodniste zupy, ale skorzystam z przepisu na gęstą zupę grochową, podobno działa wzmacniająco na mięsień sercowy.