Dieta bezglutenowa. Ciasteczka bez proszku do pieczenia i bez drożdży

Dietetyczne bezglutenowe ciasteczka bez jajek, bez mleka, bez cukru, bez drożdży, bez środków spulchniających…


Przepisy kulinarne na:

– bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej, ciasteczka bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody;
– ciasteczka z mąki gryczanej i orzechów, ciasteczka bez jajek, ciasteczka bez cukru, ciasteczka bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody;
– ciasteczka czekoladowe z mąki gryczanej,
ciasteczka bez jajek, ciasteczka bez mleka, ciasteczka bez cukru, ciasteczka bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody;
– bezglutenowe ciasteczka z mąki z ciecierzycy
, ciasteczka bez jajek, ciasteczka bez mleka, ciasteczka bez drożdży, bez proszku do pieczenia i bez sody.


Bezglutenowe ciasteczka z mąki ryżowej i skrobi ziemniaczanej
 o smaku herbatników
Utarte_zoltko_i_piana_z_bialka
Składniki:
jajo (klasa L)
4 łyżki mąki ryżowej (60 ml)
4 łyżki skrobi ziemniaczanej (60 ml)
1,5 łyżki cukru
4 dag twardej margaryny lub masła
gorzka czekolada z lodówki
szczypta soli
forma do pieczenia ciastek lub blacha wyłożona papierem do pieczenia 
Włączyć piekarnik (temperatura 190°C-200°C, pracują obie grzałki). Składniki, oprócz białka jajka i czekolady, powinny mieć pokojową temperaturę.
Przygotowanie_ciastek_bez_glutenuOddzielić żółtko od białka, białko wstawić do lodówki. Margarynę lekko podgrzać w kąpieli wodnej. W misce utrzeć gęsty krem z żółtka, cukru i tłuszczu. Zimne białko ubić na pianę ze szczyptą soli, dodać do kremu, wymieszać. Na krem i pianę wsypać obie mąki przez sitko, nie mieszać. Na składniki w misce zeskrobać 3-4 kostki zimnej czekolady (można pomóc sobie obieraczką do ziemniaków). Teraz delikatnie wymieszać składniki. Dwiema łyżeczkami nakładać ciasto na formę do ciastek, nie przygniatać go. Ciasto można wykładać porcjami na lekko natłuszczoną blachę wyłożoną papierem. Trzeba zachować odstępy, ponieważ ciastka rosną podczas pieczenia.
Ciastka_bez_glutenu_maka_ryzowa_skrobia
Włożyć do rozgrzanego piekarnika na środkową szynę, po zamknięciu drzwiczek obniżyć temperaturę do 180°C. Piec przez 15-20 minut, aż brzegi ciastek nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika i studzić w formie na kratce. Z tej ilości składników można upiec 12 ciastek o przekroju 5 cm.
Rada: Po wyrobieniu ciasta powinno się je szybko piec, w przeciwnym razie ciasteczka bezglutenowe będą twardsze.  

Ciasteczka z mąki gryczanej i orzechów, bezglutenowe ciasteczka bez jajek, ciasteczka bez cukru
Składniki:
10 dag mąki gryczanej
10 dag mielonych lub siekanych orzechów włoskich
3 dag twardej margaryny lub masła
szczypta soli
4 łyżki zimnej wody (można trochę więcej)

forma do pieczenia ciastek, margaryna lub masło do formy

Ciastka_bez_glutenu_bez_cukru_bez-jajMargarynę lekko podgrzać w kąpieli wodnej. Do miski przesiać mąkę gryczaną i dodać pozostałe składniki. Zagnieść ciasto. Jeśli orzechy są bardzo drobno zmielone, trzeba dodać jeszcze 1-2 łyżki wody. Ciasto jest gęste i klei się do rąk. Nałożyć je łyżką do natłuszczonej formy na ciastek, przygnieść palcami. Formę włożyć do foliowego worka i wstawić do lodówki na 30 minut. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200°C (obie grzałki), wstawić formę na środkową szynę. Zamknąć drzwiczki piekarnika i obniżyć temperaturę do 180°C. Piec przez 15-20 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i studzić w formie na kratce. Z tej ilości składników można upiec 12 ciastek o przekroju 5 cm. Ciastka z mąki gryczanej i orzechów mają zaskakujący smak.

Ciasteczka czekoladowe z mąki gryczanej, ciasteczka bez jajek, ciasteczka bez mleka, ciasteczka bez cukru 
Składniki (30 sztuk)
10 dag mąki gryczanej
10 dag mielonych migdałów
7 dag margaryny bezmlecznej
2 łyżeczki kakao
5 łyżek zimnego soku jabłkowego bez cukru
5 dag gorzkiej czekolady bez mleka
formy na ciastka lub babeczki

Czekoladę grubo posiekać. Mąkę gryczaną przesiać, połączyć z pozostałymi składnikami, zagnieść ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią, wstawić do lodówki na pół godziny. Przełożyć do foremek na ciastka, ugnieść. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i piec przez 12 minut.

Ciasteczka bezglutenowe z mąki z ciecierzycy, ciasteczka bez jajek, ciasteczka bez mleka
Składniki (25 sztuk)
8 dag margaryny bezmlecznej
15 dag mąki z ciecierzycy
5 dag cukru pudru
10 orzechów włoskich
ulubiony dżem niskosłodzony
formy na ciastka lub babeczki

Margarynę roztopić (nie smażyć!), ostudzić. Orzechy podprażyć na suchej patelni teflonowej, ostudzić i drobno posiekać. Włączyć piekarnik. Do mąki dodać wszystkie składniki, zagnieść ciasto. Ponieważ ciasto źle się wałkuje, przełożyć do formy na ciastka lub babeczki, ugnieść. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C z termoobiegiem i piec przez 12-15 minut. Po ostudzeniu posmarować dżemem.

Przepisy kulinarne na ciasta, ciasteczka bez proszku do pieczenia, bez drożdży i uczulających składników  zebrane są na stronie Desery i wypieki.

 

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *