Przepisy na chłodniki z jogurtem, maślanką, kefirem, twarogiem


Przepisy kulinarne na szybki niskokaloryczny chłodnik z młodymi warzywami bez gotowania: chłodnik z kefiru, jajka, sałaty, ogórka, rzodkiewki; chłodnik z jogurtu, twarogu, ogórka, rzodkiewki, czosnku; chłodnik z jogurtu, jajka, buraków, rzodkiewki, ogórków, cebulki; chłodnik z maślanki, jajka, rzodkiewki, ogórka…

Upał zniechęca do przygotowywania posiłków przy rozgrzanej kuchni, dlatego proponujemy szybki chłodnik ze świeżych składników.
Młode warzywa są delikatne, zawierają mniej błonnika niż starsze i wyrośnięte. Wystarczy je po dokładnym wymyciu zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach lub drobno pokroić nożem. Smaku dodadzą delikatne zioła wspomagając obciążony męczącym gorącem układ trawienny. Do rozdrobnionych warzyw  i ziół dodać maślankę, kefir czy jogurt naturalny dobrze wymieszane z wodą. Wodę można zastąpić przygotowanym wcześniej i ostudzonym wywarem z warzyw.
Chłodnik z kefiru, jajka, sałaty, ogórka, rzodkiewki 
Kefir_jajko_ogorek_rzodkiewka_salata_dymkaSkładniki (4 porcje)
10 dag ogórka
pół pęczka rzodkiewek
kilka delikatnych listków sałaty masłowej
młoda cebulka ze szczypiorem
świeży koperek
2 jaja ugotowane na twardo
litr kefiru i 200 ml wody
sól, pieprz do smaku

Chłodnik z jogurtu, twarogu, ogórka, rzodkiewki, czosnku
Jogurt_twarog_rzodkiewka_ogorek_cebula_czosnekSkładniki (3-4 porcje)
pół pęczka rzodkiewek
ogórek
2 ząbki czosnku, mała cebula
6 łyżek mielonego półtłustego twarogu
0,75 l naturalnego odtłuszczonego jogurtu
szklanka wody
łyżka oleju, natka pietruszki lub szczypiorek

Chłodnik z jogurtu, jajka, buraków, rzodkiewki, ogórków, cebulki
Maslanka_ogorek_rzodkiewka_burak_dymka
Składniki (3 porcje)
15 dag botwinki z drobnymi liśćmi
pół pęczka rzodkiewek
20 dag ogórków
młoda cebulka ze szczypiorkiem
2 jaja ugotowane na twardo
1-2 ząbki czosnku
0,5 l naturalnego odtłuszczonego jogurtu
szklanka wody mineralnej, niegazowanej
koperek
Po umyciu botwinkę sparzyć wrzątkiem, pokroić.

 

Chłodnik z maślanki, jajka, rzodkiewki, ogórka
Składniki (3-4 porcje)
15 dag ogórków
pół pęczka rzodkiewek*
2 jaja ugotowane na twardo
0,5 l maślanki 
pół szklanki wody
sól, pieprz
natka selera korzeniowego
*Do chłodnika można dodać też najmniejsze liście rzodkiewki.

Dodaj do zakładek permalink.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *