Dieta podczas karmienia piersią cz.1. Jak zdrowo odżywiać się?

Porady co można pić i co można jeść w czasie karmienia piersią cz. 1


Zdrowe odżywianie w czasie karmienia piersią nie oznacza objadania się bez umiaru, ani ograniczenia się wyłącznie do kilku wartościowych i nietuczących produktów. Podczas laktacji dieta mamy powinna być urozmaicona, aby uchronić siebie i dziecko przed niedoborem składników pokarmowych. Posiłki karmiącej mamy powinny być ciepłe i gotowane w niedużej ilości wody (jeszcze zdrowiej na parze). Podczas karmienia piersią nowe produkty trzeba prowadzać stopniowo, w odstępie kilku dni, pojedynczo i małych ilościach. Trzeba obserwować reakcje brzuszka i skóry malucha po wprowadzeniu „próbki” nowego pokarmu. Zawsze trzeba uważnie czytać skład kupowanych produktów, wybierać te najmniej przetworzone, bez konserwantów, barwników i innych sztucznych dodatków.  Najzdrowiej jeść potrawy naturalnie słodkie (z dodatkiem słodkich owoców i warzyw). Dosładzane powodują często u niemowląt wzdęcia i kolkę, sztucznie konserwowane zaś reakcje alergiczne. 

Zdrowe odżywianie. Podstawowe zalecenia dietetyczne dla kobiet podczas karmienia piersią

 

Podczas laktacji nie wolno przeprowadzać diety odchudzającej (organizm wytwarza wtedy m.in. toksyny), a dietę leczniczą powinno się skonsultować lekarzem! 
Dieta karmiącej mamy powinna spełniać jeszcze wyższe wymagania niż dieta kobiety w ciąży. Posiłki powinny być wartościowe, mieć wartość energetyczną o wartości 3000 kcal dziennie.
Nie trzeba prowadzić bezwzględnej diety, jednak dla dobra dziecka niektórych produktów lepiej unikać. 

  1. Pasztet i wędliny z podrobów mogą być spożywane w ilości do 20 dag w tygodniu (nie więcej niż 3 dag dziennie, tj. 2 plasterki kiełbasy wątrobianej lub 2 łyżki pasztetu z wątróbek). Powinno się unikać pasztetów z puszki.
  2. W czasie karmienia piersią, podobnie jak podczas ciąży, wątroba (wołowa, wieprzowa czy drobiowa) powinna być spożywana rzadziej i tylko w małych  porcjach.
  3. Surowe i półsurowe produkty (np. niepasteryzowane mleko, tatar, surowa wędzona ryba, sushi) mogą zawierać chorobotwórcze bakterie, dlatego należy ich unikać .
  4. Wędliny i kiełbasy ze względu na zawarte w nich azotyny, sól i substancje konserwujące powinny być zastępowane podczas laktacji chudym mięsem dobrej jakości, najlepiej pieczonym w domu.
  5. Najlepiej zrezygnować w ogóle ze smażonych potraw, a preferować gotowane, czasem pieczone.
  6. Należy zachować ostrożność w spożywaniu potraw powodujących wzdęcia, (w pierwszych 3 miesiącach karmienia piersią trzeba je całkowicie wykluczyć, aby zapobiec bolesnej kolce): świeże ciasto drożdżowe, świeży chleb, warzywa strączkowe i kapustne, cebulę. Układ pokarmowy niemowlęcia dojrzewa powoli do trawienia tych pokarmów.
  7. Należy pić 2,5-3 l płynów dziennie, zwłaszcza w upał i w sezonie grzewczym zimą (jednak nie powinno zmuszać się, jeśli ta ilość okaże się zbyt duża). Żaden alkohol nie ma pozytywnego wpływu na ilość produkowanego mleka! Alkohol łatwo przenika do mleka mamy – jego nieduża ilość może spowodować u dziecka senność, pocenie się, wymioty.  
  8. Jagody, owoce, warzywa powinny być spożywane 5 razy dziennie (również w formie rozcieńczonego soku), najlepiej do każdego posiłku. 
  9. Podczas karmienia piersią główne posiłki powinny być komponowane zawsze z dodatkiem mięsa, ryb lub jaja.
  10. Mięso mielone najlepiej przygotować w domu (tylko z chudych mięs – mięsa wołowego, indyka lub kurczaka).
  11. Drób można jeść kilka razy w tygodniu, wieprzowinę i wołowinę 1-2 razy.
  12. Ryby (gotowane i pieczone) powinno się spożywać dwa razy w tygodniu, jednak śledź czy łosoś może znaleźć się w menu tylko raz w miesiącu (ze względu na zanieczyszczenie mięsa ciężkimi metalami).
  13. Produkty z wodorostów ze względu na wysoką zawartość jodu należy wykreślić z diety karmiącej mamy.
  14. Kasze, ryż (ryż nie zawiera glutenu) i pełnoziarnisty makaron można jeść kilka razy w tygodniu.
  15. Podczas laktacji trzeba zrezygnować z żywności zaprawianej octem. Również spożywanie fast-foodów, dań z proszku, dań do odgrzewania w domu jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania się. Konserwy zawierają szkodliwy kwas fosforanowy, glutaminian sodu, benzoesan sodu – pogarszają one wchłanianie wapnia, żelaza z pokarmu. Poza tym mogą spowodować u dziecka reakcje gastryczne i alergiczne.
  16. Jeśli nie można zrezygnować, to należy zachować duży umiar w spożywaniu czarnej herbaty i naturalnej kawy w czasie karmienia piersią. Można wypić jedną kawę dziennie, słabą koniecznie z dodatkiem mleka i nigdy w pierwszych miesiącach laktacji. Kofeina działa pobudzająco również na niemowlę, wypłukuje z organizmu witaminy z grupy B, witaminę C, magnez, potas, wapń, cynk oraz podnosi ciśnienie krwi.  Do posiłku posiłku nie powinno się pić kawy zbożowej, kawy naturalnej, herbaty, ponieważ ich składniki uniemożliwiają wchłanianie wapnia i żelaza zawartego w posiłku.
  17. Spożywane podczas laktacji napoje gazowane, intensywnie słodzone  powodują ból brzucha u niemowląt.
  18. Wskazana jest rezygnacja z lukrecjisól można zastąpić delikatnym świeżym koperkiem.
  19. Podczas karmienia piersią powinno się unikać słodzików i produktów light.
  20. Słodkie desery można spożywać 1-2 razy w tygodniu. Ponieważ spożywanie słodyczy hamuje apetyt na wartościowe posiłki, na deser można sobie pozwolić 1-2 razy w tygodniu. Najzdrowsze są przygotowane w domu. Utwardzone oleje roślinne stosowane nagminnie przez producentów słodyczy zawierają szkodliwe izomery trans, które przenikają do pokarmu. Ich nadmiar ma niekorzystny wpływ na pracę mózgu niemowląt.
  21. Podczas karmienia piersią powinno się zrezygnować z aromatycznych przypraw, ziół, niektórych warzyw i ostrym smaku i silnym aromacie. Mogą one mogą zmienić smak mleka mamy, a nawet wywołać u dziecka biegunkę.

Ostrzeżenia

 

Jeśli w rodzinie występuje alergia pokarmowa, dietę dla mamy karmiącej piersią trzeba skonsultować z lekarzem.

Jeśli lekarz stwierdził u dziecka alergię, powinno się w czasie karmienia piersią zrezygnować ze spożywania produktów, które wywołują (lub mogą wywołać) u niego reakcję alergiczną. Najczęściej są to zboża, mleko, nabiał, jajka, ryby, orzechy, cytrusy, czekolada. Informacje czym zastąpić uczulające składniki w potrawach i wypiekach znajdują się w artykule Czym zastąpić składnik w pokarmach i wypiekach dla alergika?

Suplementy diety (nawet herbata ziołowa) czy zioła nie powinny być brane na własną rękę. Witaminy i minerały można spożywać tylko po uzgodnieniu z lekarzem, ponieważ najważniejsze jest zdrowe odżywianie. Zioła pobudzające laktację należy spożywać z umiarem.

 

Artykuły powiązane

Rady ile pić, jak pić w czasie karmienia piersią i przepisy na herbatki pobudzające laktację można przeczytać w artykule  Dieta karmiącej mamy. Co pić w czasie laktacji?

W pierwszych miesiącach karmienia piersią lepiej powstrzymać się od spożywania niektórych produktów. Zestawienie produktów w artykule Dieta podczas karmienia piersią. Które produkty można jeść i których trzeba unikać w czasie karmienia piersią? 

Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią w 7. miesiącu życia.

Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt karmionych piersią w 8.–9. miesiącu życia.

Pierwsze stałe posiłki dla niemowląt w 10.-12. miesiącu życia przygotowane w domu.

Dodaj do zakładek permalink.

2 odpowiedzi na „Dieta podczas karmienia piersią cz.1. Jak zdrowo odżywiać się?

  1. Strus mówi:

    Polecam przyszłym i świeżym mamom lekturę
    str 327-342 znakomitej książki N. Cambbell- McBride „Zespół psychologiczno- jelitowy GAPS”

  2. Wioletta mówi:

    Jestem młodą mamą, karmie piersią miesięczną córcię. Artykuły bardzo mi pomogły dziękuję.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *