Jak przygotować pieczarki?

Rady jak gotować pieczarki, jak usmażyć pieczarki, jak piec pieczarki i grillować…


Wielkość pieczarek a wykorzystanie pieczarek w kuchni.
1. Gotowanie pieczarek
Jak przygotować pieczarki do sałatki albo do zupy? Jak długo gotuje się świeże pieczarki?
2. Smażenie pieczarek
Jak długo smaży się pieczarki świeże?
3. Pieczenie i grillowanie pieczarek
Jak piec pieczarki? Jak grillować pieczarki portobello?
Przepisy:
– pieczarki smażone z cebulą;
– pieczarki duszone z marchewką, papryką, cebulą i czosnkiem;
– aromatyczny sos pieczarkowy ze śmietaną bez zasmażki;
– faszerowane pieczarki pieczone w piekarniku;
– marynata dla grillowanych pieczarek;
– wywar z pieczarkami na wzmocnienie odporności przez cały rok…

Najczęściej spożywa się pieczarki gotowane, smażone, duszone, pieczone, grillowane. Tylko pieczarki kupione u sprawdzonego hodowcy można spożyć na surowo np. w sałatkach.
Lista potraw z pieczarek jest długa – przygotowuje się z nich zupy, gulasze warzywne, omlety, farsze do ciast wytrawnych i naleśników, pasty grzybowe, sosy, tradycyjnie smaży z cebulą i ziemniakami, duże kapelusze pieczarek nadziewa się farszem…

Wielkość pieczarek a wykorzystanie pieczarek w kuchni

Małe pieczarki są idealne do sałatki lub omletu, ponieważ nie trzeba ich kroić. Najświeższe można jeść na surowo. Idealnie nadają się do marynowania, dekorowania potraw. Muszą być szybko gotowane, nie nadają się do długiego duszenia.
Pieczarki średniej wielkości są bardzo aromatyczne. Wybiera się je do przygotowania zupy pieczarkowej, pieczarek smażonych z ziemniakami, do pizzy lub pasztetu grzybowego.
Duże pieczarki idealnie nadają się do pieczenia w piekarniku lub na grillu, do farszu i zapiekanek. Są wygodne do smażenia, duszenia i faszerowania.

Niektórzy wolą spożywać pieczarki na surowo. Powinny być młode, świeże (max. 5 dniowe) i tylko z uprawy. Po oczyszczeniu na sucho warto je wydezynfekować w rozgrzanym piekarniku przez minutę. Ostudzone pieczarki można bezpiecznie wykorzystać do przygotowania sałatek i innych potraw.
Grzyby zebrane w lesie, na polu czy na łące, należy ugotować przed jedzeniem.

Czas przygotowania pieczarek jest krótki, ale różni się w zależność od metody obróbki.
Pieczarki zebrane w lesie, na łące po umyciu najpierw podgotowuje się w osolonej wodzie przez 5 minut. Następnie odlewa się wodę i gotuje ponownie. Czas gotowania pieczarek dziko rosnących wydłuża się nawet dwukrotnie w stosunku do czasu podanego poniższych radach.
Gotowane pieczarki służą do przyrządzania zup, sosów, sałatek, przystawek i innych potraw.

Rady jak gotować pieczarki 

Jak gotować pieczarki świeże? Jak długo gotuje się pieczarki?
Oczyszczone pieczarki wsypuje się do wrzącej lekko osolonej wody (0,5-1 łyżeczki soli lub do smaku). Woda powinna całkowicie przykryć grzyby. Kiedy woda z pieczarkami zacznie wrzeć, zmniejsza się gaz, aby woda nie gotowała się zbyt mocno. Czas gotowania pieczarek liczy się od tego momentu. Ugotowane pieczarki wykłada się na sito do ocieknięcia i wykorzystuje do przygotowania potrawy lub zamraża. Odcedzony bulion wykorzystuje się do przygotowania zup i sosów.

Jak gotować pieczarki do sałatki?

Pieczarki pokrojone do sałatki gotuje się 5-7 minut, całe i duże pieczarki gotuje się 15-20 minut. Gdy grzyby są gotowe trzeba odlać wodę, pieczarki zostawić do ocieknięcia i całkowitego ostudzenia na sicie. Osuszone pieczarki mają bogatszy smak.

Jak gotować pieczarki do zupy?

Pieczarki do zupy kroi się na 4-6 części, wrzuca do lekko osolonej wrzącej wody i gotuje przez kwadrans. Warto je odłożyć na sito tak jak pieczarki gotowane do sałatki, dodać do zupy kiedy jest już ugotowana.

Smażenie pieczarek

Smażone pieczarki są wyjątkowo smaczne, można je podać z dodatkami lub wykorzystać do przygotowywania sałatek, przekąsek i innych potraw.

Jak usmażyć pieczarki?
Pieczarki kładzie się na rozgrzany olej, wtedy nie wchłaniają go tak jak zimny. Podczas smażenia lepiej przykryć patelnię, w przeciwnym razie płyn odparuje, a grzyby będą bardzo suche. Dobra rada: przed smażeniem nie trzeba gotować grzybów, ale krótko gotowane (5-7 minut) i następnie smażone pieczarki są smaczniejsze.

Jak długo smaży się pieczarki?
Czas smażenia pieczarek różni się w zależności od tego czy grzyby są świeże czy mrożone, a także od rozmiarów.
Świeże grzyby pokrojone na kawałki (plastry) smażone są średnio przez 15 minut na średnim ogniu, drobno posiekane w małej ilości usmażą się w ciągu 5 minut.

Przepis na pieczarki smażone z cebulą
Składniki:
świeże pieczarki
sól, czarny pieprz mielony
cebula
olej roślinny
Świeże pieczarki opłukuje się pod bieżącą chłodną wodą, zdejmuje skórkę pod kapeluszem, ostrym nożem wycina wgniecenia, ciemne plamy. Zostawia na 5-10 minut na sicie, aby ociekły z wody, kroi w równe plasterki.
Na patelnię wlewa się niedużą ilość oleju, rozprowadzić go aby przykrył całe dno, podgrzać na dużym ogniu. Olej powinien się tylko podgrzać. Pieczarki smaży się na średnim ogniu mieszając przez 10–15 minut (zarówno świeże, jak i mrożone pieczarki). Na 2-3 minuty przed końcem smażenia pieczarki soli i pieprzy się do smaku. W tym czasie smaży się pokrojoną cebulę na osobnej patelni, dodaje do pieczarek na 5 minut przed końcem smażenia. Czosnek i zioła dodaje się na minutę przed końcem smażenia. Pieczarki usmażyć można na jednej patelni z cebulą, ale wtedy nie są tak smaczne, ponieważ cebula potrzebuje dłuższego czasu do całkowitego usmażenia.
Dobra rada: nie powinno się wsypywać na patelnię zbyt grubej warstwy grzybów.

Przystawka z pieczarek duszonych z marchewką, słodką papryką, cebula i czosnkiem
Składniki:
25 dag pieczarek
marchewka
papryka czerwona (pół strąka)
cebula
ząbek czosnku
łyżka oleju
sól, pieprz do smaku
koperek albo natka pietruszki
Marchew wyczyścić, oskrobać i opłukać. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w krótkie paseczki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, oprószyć solą. Młode pieczarki wyczyścić, obrać ze skórki, opłukać, odciąć trzonki. Kapelusze pieczarek pokroić w plasterki, położyć na ciepłej, suchej patelni aż odparuje wilgoć. Szybko wlać olej, wymieszać. Dodać rozdrobnione warzywa, wymieszać i przykryć. Dusić 7 minut. W tym czasie obrać i posiekać czosnek, dodać do warzyw, przyprawić do smaku, wymieszać i podgrzewać przez minutę. Przystawka jest sycąca, ma niezwykły smak podawana zarówno na ciepło jak i na zimno.

Aromatyczny sos pieczarkowy z kwaśną śmietaną bez zasmażki
Składniki:
15-20 dag świeżych pieczarek
średnia cebula
4 dag masła
300 ml gęstej śmietany 12%
2-3 łyżki oleju
sól, pieprz mielony do smaku
ew. pół łyżeczki kurkumy
natka pietruszki

Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać plasterki masła, wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć. Smażyć na małym ogniu mieszając, aż cebula będzie miała lekko złoty kolor. Cebula lekko podsmażona na maśle sprawi, że sos pieczarkowy będzie bardziej aromatyczny.
Pieczarki dokładnie umyć, odkroić trzonki, obrać. Posiekać cienko i drobno jak tylko można. Na rozgrzany olej na drugiej patelni sypnąć trochę kurkumy, dobrze wymieszać. Szybko dodać pieczarki, posolić, smażyć przez 7 minut mieszając. Pieczarki przełożyć do cebuli, wlać śmietanę. Sos pieczarkowy podgrzewać na małym ogniu mieszając. Nie doprowadzić do gotowania, sos powinien być tylko ciepły. Patelnię przykryć, aby gotowy sos nie ostygł. Posiekać opłukaną natkę pietruszki, posypać nią sos na talerzu.
Aromatyczny sos pieczarkowy przygotowany bez zasmażki, ze śmietaną 12% jest zdrową alternatywą dla tradycyjnych kalorycznych sosów.
Dobra rada:  śmietana nie powinna być świeża, żeby nie była rzadka.  

Jak piec pieczarki?
Pieczenie grzybów w piekarniku zajmuje około kwadransa; w kuchence mikrofalowej wystarczą 3 minuty. Pieczarki faszerowane pieką się dłużej.

Faszerowane pieczarki pieczone w piekarniku
Składniki:
50 dag pieczarek
15 dag żółtego sera twardego (starty)
2 cebule
marchew
kiszony ogórek (drobno posiekany)
olej roślinny
sól, pieprz do smaku
Wybrać pieczarki średniej wielkości z twardymi kapeluszami, oczyścić, zdjąć skórkę. Krótko wypłukać pod bieżącą, chłodną wodą. Ostrożnie wyciąć trzonek i blaszki, kapelusze położyć na sicie do ocieknięcia. Drobno posiekać cebulę, wrzucić na rozgrzany olej na patelni, przyprawić solą i pieprzem, tylko zeszklić. Marchew wymyć, oskrobać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do cebuli, przykryć patelnię, warzywa udusić. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C-200°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (jeśli go nie ma blachę trzeba natłuścić olejem), pieczarki ułożyć blaszkami do góry. Na każdej umieścić posiekane ogórki, następnie uduszoną marchew z cebulą. Posypać tartym serem. Blachę z pieczarkami włożyć do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut. Faszerowane pieczarki ułożyć na płaskich półmiskach, posypać świeżą natką lub koperkiem.

Pieczarki portobello
Dojrzałe pieczarki portobello mają gęsty miąższ, intensywny smak. Średnica kapelusza wynosi do 10 cm, dlatego często nadziewa się je farszem. Poza tym pieczarki portobello można gotować, smażyć i piec. Jeśli pieczarki trzeba umyć, to obsusza się je 5-7 minut i natychmiast przyrządza. Młode pieczarki mają w sobie więcej wilgoci niż te z otwartym kapeluszem.
Pieczarki portobello warto upiec lub grillować po marynowaniu.

Jak piec pieczarki portobello?
Pieczarki trzeba wyczyścić, odciąć trzonek, kapelusze krótko opłukać i obsuszyć kilka minut. Z obu stron kapelusz smaruje się oliwą lub olejem, oprósza solą i czarnym pieprzem. Dodatkowo można je obsypać świeżym siekanym czosnkiem, rozdrobnionymi ziołami (natką pietruszki, majerankiem, tymiankiem, oregano…), posmarować niezbyt ostrą musztardą. Kapelusze pieczarek portobello układa się na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, wkłada do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, piecze około 8-10 minut (w połowie czasu pieczenia przewraca się kapelusz na drugą stronę).

Jak grillować pieczarki portobello?
Oczyszczone kapelusze wkładam do zimnej marynaty. Marynatę przygotowuję z oliwy/oleju sałatkowego, czerwonego wina, czosnku, cebuli i zalewam nią pieczarki na około godzinę. Pieczarki w marynacie przechowuję w lodówce. Następnie układam je na brzegu średnio rozgrzanego rusztu. Po 2 minutach przewracam blaszkami w górę, aby nie wypłynęła z nich marynata. Po 6-8 minutach są gotowe (czas grillowania zależy od wielkości grzyba). Grillowane pieczarki trzeba spożyć tego samego dnia.

Marynata dla grillowanych pieczarek
Składniki dla 10 pieczarek portobello:
¾ szklanki oleju rzepakowego
1/3 szklanki czerwonego wina*
2 cebule (drobno posiekane)
kilka ząbków czosnku (drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę)
* Wino można zastąpić dobrej jakości octem z czerwonych winogron.

Wywar z pieczarkami na podniesienie odporności
Składniki:
2 l wody
50 dag kości
garść pieczarek z zamkniętymi kapeluszami* 
50 dag włoszczyzny do zupy
sól i pieprz do smaku
chili w proszku na czubku noża
korzeń imbiru (5 cm)
2-4 ząbki czosnku
mleko lub śmietana
Warzywa i pieczarki wymyć, wyczyścić, obrać ze skórki, pokroić. Włożyć do garnka, zalać zimną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu pod przykryciem przez 2 godziny. Na kwadrans przed końcem gotowania dodać posiekany imbir i czosnek. Przecedzić, ostudzić, przechowywać w lodówce. Wywar z grzybami na podniesienie odporności najlepiej pić na czczo, dla złagodzenia smaku dodać mleko, śmietanę lub jogurt.
*Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami. 

Artykuły powiązane:

Pieczarki dla zdrowia i dla urody. Wartości odżywcze i właściwości pieczarek.

Pieczarki mrożone. Jak przechowywać pieczarki? Jak przygotować pieczarki mrożone?

Dodaj do zakładek Link.

2 odpowiedzi na „Jak przygotować pieczarki?

  1. grzybki na patelni mówi:

    Nie lubie wystawać przy patelni ale łatwo przegapić właściwy moment i przypalić pieczarki

  2. Pablo_096 mówi:

    Bardzo przydatne rady dla początkującego kucharza

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *