Pieczarki mrożone w kuchni przez cały rok

Jak przechowywać pieczarki? Jak przygotować pieczarki?


1. Jak kupować świeże i zdrowe pieczarki?
Jak długo można przechowywać pieczarki? 
2. Jak czyścić pieczarki? Jak myć brudne pieczarki?
3. Jak mrozić pieczarki świeże? Mrożenie pieczarek krojonych. Mrożenie pieczarek w całości. Jak mrozić pieczarki gotowane? Jak mrozić pieczarki smażone? Jak mrozić pieczarki pieczone?
4. Jak rozmrażać pieczarki? Jak gotować pieczarki mrożone? Jak usmażyć pieczarki mrożone?
Przepis na ekstrakt z pieczarek na wzmocnienie odporności.

Najsmaczniejsze są świeże pieczarki. Kolor skórki powinien być biały, biało-kremowy, szarawy lub lekko beżowy, kapelusz kulisty i zamknięty, blaszki na jego spodzie jasne. Trzonki są krótkie, sztywne i pełne, najczęściej nie są spożywane. Świeże grzyby mają wyraźny aromat grzybowy, nie pachną wilgocią. 

Jak kupować świeże i zdrowe pieczarki?
Na pieczarkach nie powinno być wgnieceń, pęknięć, ciemnych plam ani pleśni. Zbyt ciemna skórka na kapeluszu, brak błony pod kapeluszem (grzyb jest otwarty), wywijające się na zewnątrz brzegi kapelusza czy czarne blaszki świadczą o tym, że pieczarka jest przejrzała, zbyt długo przechowywana i nie nadaje się do spożycia. Jeśli świeże pieczarki są zapakowane w folię spożywczą, na której widoczne są krople wody, lepiej powstrzymać się od zakupu. Lepkie, o nietypowym i nieprzyjemnym zapachu, pleśniejące lub gnijące należy natychmiast wyrzucić, w przeciwnym razie naraża się na poważne zatrucie pokarmowe.
Uczciwy sprzedawca ma posortowane pieczarki według mniej więcej tej samej wielkości i w tym samym kolorze. Jeśli w skrzynce są zarówno małe jak i duże grzyby, z zamkniętymi i otwartymi kapeluszami, albo w różnych kolorach, oznacza to, że zostały wymieszane pieczarki świeże i nieświeże.

Czy pieczarki trzeba czyścić?
Pieczarki zebrane na polu, łące czy na obrzeżach lasu również są pobrudzone podłożem, na którym rosły. Najlepiej rozwijają się w żyznej glebie, często rosną w pobliżu sterty nawozu, w zgniłych liściach i trawie. Łatwo się rozmnażają w sztucznych warunkach, są uprawiane na stale wilgotnej ziemi zawierającej dużo nawozu.
Grzyby czyści się bezpośrednio przed przygotowaniem. Im dłużej pieczarki leżą w lodówce, tym bardziej tracą korzystne właściwości, smak i aromat. 
Jak czyścić pieczarki? Czy pieczarki trzeba wymyć?
Przed gotowaniem, smażeniem czy pieczeniem pieczarki trzeba posortować i wyczyścić. Stare, suche, popsute wyrzuca się. Przed czyszczeniem pieczarek myje się ręce z piasku, grudek ziemi. Młode i małe pieczarki o średnicy kapelusza do 3 cm mają bardzo cienką skórkę na kapeluszach, starsze i większe grzyby mają znacznie grubszą.
Pieczarki najpierw czyści się z ziemi za pomocą gąbki albo miękkiej szczoteczki. Bezpośrednio przed przygotowaniem potrawy pieczarki płucze się pojedynczo pod bieżącą chłodną wodą tylko przez kilka sekund. Pieczarek nie moczy się w wodzie, ponieważ bardzo szybko ją chłoną i wtedy tracą jędrność, aromat i smak. Grzyby są gotowe do przetwarzania dopiero po obeschnięciu, dlatego układa się je w durszlaku albo na ręczniku. Odcina się dolną część trzonka, cienkim, ostrym nożem zdejmuje skórę zaczynając od wewnętrznej krawędzi kapelusza. 
Małe pieczarki wystarczy opłukać pod bieżącą, chłodną wodą. Świeże i małe pieczarki przygotowuje się w całości, natomiast starsze, przechowywane kroi w ćwiartki, w plastry…
Przed mrożeniem pieczarek i ich suszeniem grzyby czyści się z resztek na sucho. Jeśli jest to konieczne opłukuje krótko pod bieżącą wodą.
Jeśli pieczarki są przeznaczone do przygotowania farszu czy do zupy, można je myć dłużej.

Jak wymyć brudne pieczarki?
Pieczarki z resztkami brudu trudnego do usunięcia „na sucho” wsypuje się do miski, całkowicie zalewa zimną wodą. Do wody dodaje się łyżkę mąki kukurydzianej lub pszennej, kilka razy miesza grzyby rękami. Mąka w wodzie pomaga zetrzeć brud z grzybów. Po odlaniu wody pieczarki opłukuje się krótko pod bieżącą wodą i obsusza.
Nie można przechowywać pieczarek po umyciu – szybko się psują i ciemnieją.

Jak długo można przechowywać pieczarki?
Na dolnej, najzimniejszej półce w lodówce świeże pieczarki mogą poleżeć w zamkniętym opakowaniu nie dłużej niż 5 dni, w otwartym znacznie krócej. W zamrażarce można przechowywać pieczarki surowe, smażone, gotowane: świeże przez miesiąc, a po obróbce termicznej 2 tygodnie dłużej. Po wyjęciu z zamrażarki należy je natychmiast przygotować, nie powinno się przechowywać pieczarek w lodówce ani nie zamrażać ponownie.

Mrożenie pieczarek

Pieczarki mrożone są w smaku gorsze od świeżych, dlatego mrozi się je tylko z konieczności. Wskazane jest mrożenie pieczarek w małych porcjach w temperaturze -18°C, w pojemnikach albo woreczkach opatrzonych datą zamrożenia.
Do mrożenia wybiera się świeże i zdrowe pieczarki średniej wielkości, wszystkie ciemne części i trzonki trzeba odciąć. Przed mrożeniem grzyby trzeba oczyścić, krótko opłukać pod chłodną bieżącą wodą, osuszyć. 

Jak mrozić świeże pieczarki?
Świeże pieczarki mrozi się w całości lub pokrojone.

Mrożenie pieczarek krojonych
Pieczarki od razu kroi się, skrapia sokiem z cytryny, aby nie ciemniały, rozkłada cienką warstwą na tacy i zamraża. Następnie przekłada do opisanego pojemnika do zamrażania i wkłada do zamrażarki. Jeśli mrożone pieczarki będą przygotowane do gulaszu wystarczy po pokrojeniu owinąć je folią spożywczą, podpisać i od razu zamrozić.

Mrożenie pieczarek w całości
Przygotowane kapelusze pieczarek wkłada się do torebki, usuwa powietrze i szczelnie zamyka. Opisane torebki układane są luźno w zamrażalniku. Do gotowania lepiej ich nie rozmrażać, ponieważ rozmrożone tracą na smaku i wyglądzie.

Ekstrakt z pieczarek na wzmocnienie odporności
Składniki:
40 dag pieczarek z zamkniętym kapeluszem
450 ml wody
Kapelusze świeżo oczyszczonych pieczarek mieli się w blenderze z wodą, podgrzewa na małym ogniu około pół godziny mieszając. Otrzymany ekstrakt wkłada się do pojemników na kostki do lodów i zamraża. Następnego dnia przekłada do zamykanych pojemników i opisuje. Kilka kostek wrzuca się do zupy, sosu, dań jednogarnkowych na krótko przed zakończeniem ich gotowania.

Jak mrozić pieczarki gotowane?
Wymyte, osuszone i obrane ze skórki pieczarki gotuje się w lekko osolonej wodzie przez około 10 minut. Przekłada na sito, aby wywar spłynął. Ostudzone pieczarki wkłada się do woreczka, szczelnie zamyka, opisuje i wkłada do zamrażalnika.

Jak mrozić pieczarki smażone?
Oczyszczone pieczarki kroi się nożem na cienkie plasterki i wkłada na rozgrzany olej. Smaży się bez przykrycia mieszając tak długo, aż płyn odparuje. Pieczarki smaży się na małym ogniu, bez dodawania soli, aby nie puszczały soku. Usmażone przekłada się na sitko, aby spłynął nadmiar tłuszczu. Ostudzone grzyby włożyć do podpisanej torebki, szczelnie zamknąć i zamrozić.

Jak mrozić pieczarki pieczone?
Oczyszczone, umyte i osuszone kapelusze pieczarek układa się na blasze do pieczenia pokrytej pergaminem. Blachę wkłada się do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Grzyby piecze się na środkowym poziomie na najwyżej kwadrans (włączone obie grzałki). Po wyjęciu i ostudzeniu poza piekarnikiem pieczone pieczarki przekłada się do podpisanych worków lub pojemników i wkłada do zamrażarki.

Jak rozmrażać pieczarki?
Aby pozostały smaczne i zdrowe, pieczarki należy odpowiednio rozmrozić. Rozmraża się tylko niezbędną porcję, ponieważ grzybów nie powinno się ponownie zamrażać. Pieczarki rozmraża się powoli w lodówce przez kilka godzin (najlepiej w nocy). Ale do przygotowania zupy, gulaszu mrożonych pieczarek nie trzeba rozmrażać całkowicie.

Jak gotować pieczarki mrożone?
Mrożone pieczarki trzeba wcześniej opłukać pod bieżącą chłodną wodą, włożyć do wrzątku. Pokrojone pieczarki mrożone ugotują się do miękkości w ciągu 7-10 minut (liczy się czas od momentu ponownego zagotowania się wody). Pieczarki mrożone w całości wymagają gotowania przez 20-25 minut. 
Dobra rada:  do gotującej się wody z pieczarkami dodaje się trochę soku z cytryny, inaczej pieczarki mocno ciemnieją.

Jak smaży się mrożone pieczarki? Czy trzeba rozmrażać pieczarki przed smażeniem? 
Porcję nierozmrożonych pieczarek kładzie się na podgrzanej patelni, soli do smaku i skrapia olejem. Można też smażyć lekko rozmrożone pieczarki (wyjąć z zamrażarki na 10 minut przed przygotowaniem).

Jak długo smażyć pieczarki mrożone?
Pieczarki mrożone smaży się na średnim ogniu przez 10–15 minut mieszając.

Artykuły powiązane:

Pieczarki dla zdrowia i dla urody. Wartości odżywcze i właściwości pieczarek. 

Jak przygotować pieczarki świeże?

 

Dodaj do zakładek Link.

3 odpowiedzi na „Pieczarki mrożone w kuchni przez cały rok

  1. wojs82 mówi:

    Czy ekstrakt z pieczarek trzeba przecedzić czy mrozić całość?

  2. pieczarki na patelni mówi:

    Nie wiedziałem że pieczarki można zamrozić, dobry pomysł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *