Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne cukinii
Cukinia
Odżywcze wartości cukinii, zdrowotne właściwości cukinii. Dlaczego warto pić sok z cukinii?
Cukinia (Cucurbita pepo var. cylindrica) zawiera witaminy A, B, C i kwas foliowy oraz nieduże ilości składników mineralnych (potas, wapń, żelazo, magnez, miedź, selen). Składa się w około 90% z wody. Zawiera luteinę i zeaksantynę chroniące siatkówkę oka przed starzeniem się. Młoda cukinia jest najsmaczniejsza i łatwo przyswajalna. Najbardziej wartościowa pod względem odżywczym i zdrowotnym jest cukinia o długości 10-20 cm, z delikatną skórką, którą łatwo uszkodzić, świeża lub krótko duszona albo zapiekana (10-15 minut) bez soli i tłuszczu. Zielona odmiana cukinii jest najbogatsza w witaminę C i można ją jeść na surowo, w przeciwieństwie do żółtych odmian.
Cukinii o gorzkim smaku i potraw z cukinii o gorzkim posmaku nie powinno się spożywać, ponieważ zawierają one substancje gorzkie, które osłabiają błony śluzowe żołądka i jelit. W najwyższym stężeniu występują w ozdobnych roślinach dyniowatych i samodzielnie wyhodowanych krzyżówkach roślin dyniowatych.
Jakie właściwości zdrowotne ma cukinia?
Cukinia jest doskonała dla dzieci, dla kobiet w ciąży, dla cukrzyków, dla osób starszych i z osłabioną odpornością. Nie uczula, dlatego pojawia się jako składnik pierwszych papek warzywnych dla niemowląt. Cukinie powinno się podawać z chudym mięsem i odtłuszczonym nabiałem w jednym posiłku. Cukinia jest żelaznym punktem w diecie dla pacjentów po przetoczeniu krwi, dla rekonwalescentów po operacji przewodu pokarmowego, a także dla osób cierpiących na problemy trawienne i po zatruciach pokarmowych. Delikatny miąższ cukinii nie drażni żołądka i jelit.
Cukinia jest bardzo przydatna w diecie dla seniorów – aktywuje pracę wydzielniczą i motoryczną żołądka i jelit, likwiduje zaparcia, normalizuje stan mikroflory jelitowej. Pomaga organizmowi lepiej przyswajać białka z pokarmu. Zapobiega rozwojowi miażdżycy. Cukinia jest zalecana w diecie dla osób cierpiących na nadwagę, nadciśnienie, obrzęki. Ma łagodne działanie moczopędne (zawiera dużo potasu i niewiele sodu). Napar z suszonych kwiatów cukinii stosuje się wewnętrznie i zewnętrznie dla złagodzenia objawów alergii. Spożywanie świeżych miękkich pestek cukinii pomaga pozbyć się pasożytów z układu pokarmowego. Maseczka z cukinii nawilżają skórę i włosy, wygładzają zmarszczki.
Przepisy na kurację sokiem z cukinii, nasionami cukinii, naparem z kwiatów cukinii: na poprawę pracy układu trawiennego, bezsenność, przewlekły stres, stany lęku i strachu, alergiczne wypryski skórne, trądzik oraz dla cukrzyków
Świeży sok z cukinii na poprawę pracy układu trawiennego, bezsenność
Świeży sok z cukinii o zielonej skórce wykazuje korzystny wpływ na układ odpornościowy, oczyszcza jelita z resztek procesów trawiennych, zwiększa wydzielanie żółci, poprawia funkcję wątroby, trzustki i jelit. Dwa razy dziennie pół godziny przed posiłkiem lub w ciągu pół godziny po posiłku pić świeży sok z cukinii o długości max. 20 cm zaczynając od 1 łyżki soku i stopniowo zwiększając jego ilość do 100 ml dziennie. Sok najlepiej popijać wodą. Dzienna maksymalna porcja soku z cukinii to tylko 100 ml, większa porcja może spowodować dyskomfort. Kurację sokiem z cukinii najlepiej skonsultować z lekarzem.
Napar z opadłych kwiatów cukinii na alergiczne wypryski skórne, egzemę i trądzik
10 opadłych kwiatów cukinii zalać 500 ml wrzącej wody, zaparzać pod przykryciem przez trzy godziny. Naparem smarować chorobowo zmieniona skórę.
Suszone nasiona cukinii w stanach przewlekłego stresu, lęku, strachu
Pół szklanki suszonych w słońcu i oczyszczonych z łusek nasion cukinii pokroić i wymieszać ze szklanką miodu. Dodaj łyżeczkę świeżo mielonego cynamonu. Mieszankę przechowywać w zamkniętym słoiku w ciemności. Zażywać łyżkę miodu z nasionami cukinii rano wymieszaną z wodą.
Suszone nasiona cukinii w cukrzycy
2 łyżki nasion cukinii bez łuski drobno posiekać, zalać 120 ml wody, dodać pół łyżeczki miodu akacjowego, wymieszać. Całość wypić w pierwszej połowie dnia przed posiłkami w 3 dawkach (codziennie).
Przeciwwskazania:
- Surowej cukinii nie mogą jeść osoby z wrzodami i zapaleniem błony śluzowej żołądka spowodowanymi nadmierną kwasowością.
- Nie zaleca się spożywania cukinii przy niektórych przewlekłych chorobach nerek, w stanach zapalnych woreczka żółciowego.
- Nie powinno się spożywać cukinii w czasie biegunki.
- Nie wolno pić soku z cukinii w zaostrzeniach stanów zapalnych nerek, wątroby, pęcherzyka żółciowego, błony śluzowej żołądka i zaostrzeniu choroby wrzodowej.
- Stosowanie kuracji sokiem z cukinii trzeba uzgodnić lekarzem.
Zastosowanie cukinii w kosmetyce
Sok z cukinii silnie nawilża i odżywia suchą, pomarszczoną i starzejącą się skórę. Wygładza ją, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Sok z cukinii nie nadaje się dla skóry tłustej ani mieszanej.
Odżywcza maseczka z cukinii dla skóry suchej, starzejącej się, pomarszczonej
Cukinię zetrzeć na drobnej tarce, wycisnąć sok. Rozbić żółtko jajka, dodać łyżeczkę soku z cytryny, rozprowadzić na gazie. Gazę z maseczka z cukinii nałożyć na czystą twarz na 15 minut. Twarz wymyć w ciepłej wodzie, spłukać zimną.
Wzmacniająca maseczka z cukinii na suche słabe włosy
Cukinię zetrzeć drobno, mieszać z kilkoma kroplami oleju rycynowego, nałożyć na czyste włosy, wetrzeć w skórę głowy. Głowę luźno owinąć folią, następnie ręcznikiem. Po spłukaniu maseczki z cukinii i wysuszeniu włosy są lśniące.
Przepisy na cukinię do słoików na zimę znajdują się w artykule „Domowe przetwory z cukinii bez octu”.
Przepisy na wzmacniające koktajle warzywne z sokiem z cukinii są zebrane na stronie „Napoje”.